Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247 ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΦΙΛΟΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Guardian: Ακραίος φορολογικός μαζοχισμός στην Ελλάδα



Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει βαρύ τίμημα, ενώ η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες.

Το πρόγραμμα μεγαλύτερης λιτότητας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Το δημοσίευμα σχολιάζει εκτενώς την έντονη ανησυχία των πολιτών που αντιδρούν στο νέο μνημόνιο και στα επιπρόσθετα μέτρα, ενώ τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία.

«Ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων έχει εκτοξευθεί κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με το ποσοστό των ανέργων να ανέρχεται σήμερα πάνω από 16%», αναφέρει ο Guardian.

«Ωστόσο, τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν επιπλέον τέσσερα χρόνια λιτότητας, μειώνοντας το έλλειμμα από 10,5% του ΑΕΠ σε 7,5% φέτος και στο 1% μέχρι το 2015. Πρόκειται για ακραίο φορολογικό μαζοχισμό, που δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είναι το καυστικό σχόλιο της εφημερίδας.

Κατά την ίδια στιγμή η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ρηχή, καθώς αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ η ύφεση έφτασε το 5,5%.

«Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα καταπίνει το φάρμακο, γίνεται πιο σαφές (όπως πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν εδώ και μήνες) ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπισθεί η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά η κρίση φερεγγυότητας. Με την οικονομική συρρίκνωση η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει τα χρέη της», σημειώνει η εφημερίδα

"Χρεοκοπία με άλλο όνομα"

Στο άρθρο επισημαίνονται επίσης οι αρνητικές συνέπειες της συμβολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομίες της Ασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολιτικό και κοινωνικό χάος.

Έκτοτε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε ότι οι συνταγές του έκαναν τα προβλήματα χειρότερα. Ωστόσο, η ίδια συνταγή χορηγείται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η Γερμανία πιέζει για τον ιδιωτικό τομέα πιστωτών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των τραπεζών της Γερμανίας, να επωμιστούν μέρος από το βάρος της νέας διάσωσης μέσα από ένα "εθελοντικό" swap χρέους.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα εντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της, εξασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμα μετρητά, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναζητήσουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ .

Ένα τέτοιο "reprofiling" σημαίνει ουσιαστικά χρεοκοπία με άλλο όνομα και οι αξιολογήσεις από τους οργανισμούς είναι πιθανόν να το χαρακτηρίσουν ανάλογα.

Αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών τραπεζών, να διαγράψουν την ονομαστική τους αξίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα.

Αυτό επειδή έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο μέρος από ελληνικά ομόλογα και διότι φοβάται ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δημιουργήσει πανικό σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

news247
Μαζοχισμός είναι όταν το θέλεις. Το ακριβές είναι "ακραίος μαζικός φορολογικός βασανισμός"!! - (του κάτω μέρους της κοινωνίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου