Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Δεν ξανάγινε;! - Ή μάλλον πότε ξανάγινε‏

Τους δανείζουμε για να μας "βοηθήσουν"!


Συμφωνήθηκε με την υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας να μας δώσουν δάνειο (οικονομική βοήθεια μας το είχαν πει), "χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις"!!!

Αντ' αυτού, "η Ελλάδα θα καταθέσει" προκαταβολικά "ένα ποσό σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας, ανάλογο με το ποσό της δικής της συνεισφοράς -μαζί με τους τόκους"!

Η Φινλανδία θα "επενδύσει σε ομόλογα και θα εκμεταλευθεί τα κατατεθημένα ελληνικά χρήματα για διάστημα 15-30 χρόνων".

Αν τους γυρίσουμε πίσω τα δανεικά, θα μας τα επιστρέψουν, αν όχι θα "πατσίσουμε";;;

Το πού θα βρει η "πτωχή και δανειζόμενη" Ελλάδα τα χρήματα για να δανείσει τη Φινλανδία παραμένει άγνωστο. Πάντως η κυρία Ούρπιλαϊνεν μας άφησε το περιθώριο να επιλέξουμε "αν θα βρούμε τα χρήματα αυτά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων ή ........."

Τι εμπράγματες εγγυήσεις λοιπόν;! Aυτά είναι ξεπερασμένες "αγκυλώσεις" με αβεβαιότητα!

Υπάρχει κάτι πιο εξασφαλισμένο από τα μετρητά που θα καταθέσει "ζεστά" το ελληνικό δημόσιο σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας;;;

Eχει ξαναγίνει να δοθεί δάνειο, αφού πρώτα ο δανειστής το έχει προεισπράξει από τον οφειλέτη;;

Πάμε σε μια τράπεζα να δανειστούμε και αφού πρώτα καταθέσουμε -σε άλλο λογαριασμό- την αξία του δανείου, τότε μας δίνουν το ΕΝΤΟΚΟ δάνειο και λέμε κι ευχαριστώ! Κοροιδία; Και όμως έτσι είναι τα πράγματα!!!

Το ενυπόθηκο ή εμπράγματο δάνειο, είναι πλέον για αφελείς και ντεμοντέ λογιστάκους, μπροστά σε αυτή την "εφεύρεση"!!!

Το κυριότερο: αποτελεί Δούρρειο Ίππο και κακή αρχή για τον ...μετέπειτα "δανεισμό" της χώρας και όχι μόνον της δικής μας.

Ποιός δεν θα θέλει να απολαμβάνει τους όρους της Φινλανδίας στο εξής;

Την έβαλαν μπροστά κι οι άλλοι πίσω ακολουθούν.

Η Αυστρία ήδη "ζήλεψε"....

Για άλλη μια φορά, η Αθήνα ανοίγει δρόμους (νεοφιλελευθερισμού)...

(Η αλήθεια είναι ότι την λογική αυτή του "δώσε μου για να σου δώσω", την εφάρμοσαν και οι "παραχωρησιούχοι" εργολάβοι στα έργα των εθνικών οδών. Πρώτα εμείς πληρώνουμε διόδια, για έργο που θα το παραδώσουν μετά από χρόνια, με τον όρο να εξακολουθούμε να πληρώνουμε διόδια....)


Όλη αυτή η διαδικασία θυμίζει τα περίφημα "αγγλικά δάνεια"

Διακόσια χρόνια μετά συζητάμε γιαυτά και απορούμε για το αίσχος.

Μα τότε ο λαός ήταν φτωχός, αμόρφωτος, εξαθλιωμένος από τον πόλεμο.

Σήμερα όμως;

Ιδού μια σύντομη περιγραφή των δανείων και των όρων τους:

"Οι Έλληνες ζήτησαν και πήραν από τους Άγγλους, για τις ανάγκες τον Αγώνα, δυο δάνεια, συνολικού ύψους 2.800.000 λιρών. Το πρώτο συνομολογήθηκε το 1823 για 800.000 λίρες, από τις οποίες οι Έλληνες πή­ραν στα χέρια τους μόλις 278.700 λίρες. Το δεύτερο συνομολογήθηκε το 1825 για 2.000.000 λίρες και πήραν μόνο 816.000 λίρες.

Η διαφορά κρατήθηκε από τους Άγγλους δανειστές αδελφούς Ρικάρντο, για προκαταβολές τόκων, έξοδα, προμήθειες και μεσιτείες των διαφόρων επι­τήδειων.

Τα δάνεια αυτά, καθαρώς τοκογλυφικά και ληστρικά δεν είχαν προηγούμενο στις διεθνείς συναλλαγές και δεν χρησίμευσαν» καθόλου για τους σκοπούς για τους οποίους συνομολογήθηκαν.

Θεωρήθηκε δε μεγάλη επιτυχία, για την οποία το Έθνος, έπρεπε να τους οφείλει ευγνωμοσύνη."

Σε αυτό τον δανεισμό είχε αντιδράσει ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος μετά από λίγο φυλακίσθηκε...

Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεόδωρου Δημοσθ. Παναγόπουλου

ΣτΚ
--------------------------------------------------------------------------------

Τα στοιχεία για τη "Νέα μορφή δανεισμού" προέρχονται το www.in.gr και το http://www.enet.gr/


http://www.in.gr/

Το ύψος του ποσού που θα καταθέσει η Ελλάδα ως εγγύηση στην Φινλανδία, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, όπως είπε η Φινλανδή υπουργός, το ποσό που θα κατατεθεί θα είναι -μαζί με τους τόκους του- ανάλογο του ποσού της συνεισφοράς της Φινλανδίας στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Ειδικότερα, η Φινλανδή υπουργός είπε ότι «συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας».

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η Φινλανδία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την εγγύηση, μαζί με το κέρδος από τις επενδύσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

«Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», επανέλαβε η κυρία Ούρπιλαϊνεν.

Υπενθυμίζεται, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η εν λόγω συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δεδομένου δε ότι η Φινλανδή υπουργός μιλώντας για τη συμφωνία έκανε σύγκριση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο β' πακέτο διάσωσης, εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι αφορά περίοδο 15-30 ετών. Σε ό,τι αφορά δε το πού θα βρει τα χρήματα για αυτή την εγγύηση η Ελλάδα, η κυρία Ούρπιλαϊνεν τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και έγκειται σε δική της απόφαση αν θα βρει χρήματα αυτά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, είτε από άλλη πηγή.

Η φινλανδική Βουλή θα συζητήσει και θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν επανέλθει από τη θερινή διακοπή.

--------------------------------------------------------------------------------
Από το http://www.enet.gr/

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώνονται και για την «ανορθόδοξη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, η οποία βάσει πληροφοριών εντοπίζεται σε «5» σημεία:

1. Δεν αφορά «εμπράγματες εγγυήσεις». Οι Φινλανδοί αποδέχονται κατά πώς φαίνεται τις απλές εγγυήσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις εμπράγματες που παρέπεμπαν σε ελληνική δημόσια περιουσία. Το σημείο αυτό επιβεβαιώνει, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, που διευκρίνιζε χθες ότι αφορά «τραπεζική κατάθεση από πλευράς Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας». Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα «δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

2. Η συμφωνία είναι παρόμοια με το PSI, τη συμφωνία με τους ιδιώτες για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα θα καταθέσει ένα ποσό σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας. Το ύψος του ποσού αυτού είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε αν θα είναι όσο και η συμμετοχή της Φινλανδίας στο δάνειο ή μικρότερο. Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ (80 δισ. από Ε.Ε.) έφθασε στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό-εγγύηση θα το επενδύσει η Φινλανδία σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Αν η Ελλάδα εξοφλήσει το δάνειο που θα πάρει από τη Φινλανδία, τότε η τελευταία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεταν πως, αν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει το δάνειο, τότε η Φινλανδία θα κρατήσει το ποσό-εγγύηση και τους τόκους από την επένδυσή του. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, όπως και άλλες λεπτομέρειές της, αλλά δεν αποκλείεται να αφορά περίοδο 15-30 ετών -όση και η χρονική διάρκεια της συμφωνίας με τους ιδιώτες- όπως μετέδιδε χθες το Reuters.

3. Το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να δανείσει τη Φινλανδία. Διότι η μη συμμετοχή της Φινλανδίας στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωσή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ή ακόμα και για την ίδια την Ευρώπη. Το πού θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα για να δανείσει τη Φινλανδία παραμένει άγνωστο. Δεν αποκλείεται μέρος από τα πρώτα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

4. Τι θα γίνει αν και άλλες χώρες έχουν ανάλογες απαιτήσεις; Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι «η Σλοβενία, που είχε ασκήσει ανάλογες πιέσεις, έχει ήδη κάνει πίσω». Πάντως, αν και άλλοι απαιτήσουν τέτοιου είδους εγγυήσεις, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να τις δώσει.

5. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και για τον λόγο αυτό, σε πρώτη φάση, θα τεθεί στο Euro Working Group (τεχνοκράτες), που θα γίνει προσεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου