Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ρούχα H&M φέρνουν λιποθυμίες στους εργαζόμενους που τα φτιάχνουν‏

Σχεδόν 300 εργαζόμενοι στην Καμπότζη αισθάνθηκαν σοβαρή αδιαθεσία αυτή την εβδομάδα σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων που παράγει διάφορα προϊόντα για την σουηδική εταιρεία Hennes & Mauritz (H&M), ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.


Συνολικά 284 εργαζόμενοι κατέρρευσαν την Τρίτη και σήμερα στη μονάδα της M&V International Manufacturing Ltd, έναν προμηθευτή της H&M, στην επαρχία Κομπόνγκ Σανάνγκ, 91 χλμ. από την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κάποιοι ανέφεραν μια δυσάρεστη μυρωδιά πριν λιποθυμήσουν.

«Οι εργαζόμενοι μύριζαν κάτι άσχημο που προερχόταν από τα πουκάμισα», δήλωσε ο 26χρονος Νορν Λιεκχένα, ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της επαρχιακής αστυνομίας Λάι Βίρακ απέδωσε τις μαζικές λιποθυμιές στην «εύθραυστη» υγεία των εργαζομένων και δήλωσε ότι το εργοστάσιο ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να επιτρέψει στους 4.000 εργαζόμενούς του να ξεκουραστούν.
Είπε επίσης ότι 86 εργαζόμενοι αισθάνθηκαν αδιαθεσία την Τρίτη και άλλοι 198 κατέρρευσαν σήμερα Πέμπτη.
«Όταν κάποιος εργαζόμενος κατέρρεε, άλλοι αισθάνονταν επίσης αδιαθεσία», σημείωσε.

Η H&M ανακοίνωσε ότι ερευνά τις λιποθυμίες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, δεν έχουν «βρει κανένα ευλογοφανές αίτιο μέχρι τώρα».
«Το βασικό αίτιο των λιποθυμιών είναι δύσκολο να αποδειχτει», αναφέρει σε ανακοίνωση του στην ιστοσελίδα του, ο εκπρόσωπος της H&M Χάλαν Άντερσον.

Τον Ιούλιο, η H&M δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με κρατικές υπηρεσίες, εργαζόμενους και ανεξάρτητους ελεγκτές του εργοστασίου για να εντοπίσει τι συνέβη σε ένα άλλο εργοστάσιό της στην Πνομ Πενχ, αφότου περίπου 300 εργαζόμενοι εκεί αισθάνθηκαν σοβαρή αδιαθεσία.
Μερικές μεγάλες δυτικές μάρκες έχουν ξεκινήσει έρευνες για αυτό που υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις--ότι δηλαδή σημειώθηκαν πάνω από 1.000 λιποθυμίες φέτος ανάμεσα σε εργαζόμενους στο ένδυμα που μοχθούν για πολλές ώρες και με πενιχρές αποδοχές για να βοηθήσουν να τραφούν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχές αγροτικές οικογένειες.

Μεταξύ των μεγάλων δυτικών εταιρειών με είδη ένδυσης ή άλλα αγαθά που παράγονται στην Καμπότζη είναι οι Marks & Spencer Group Plc, η Tesco Plc, η Next Plc και η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο, στην οποία ανήκει η αλυσίδα Zara.

Μια έκθεση του Ρόιτερς τον Απρίλιο για μια έξαρση των ασθενειών σε εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων αποκλειστικά για την Puma ανάγκασε τη γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών να αναθέσει ανεξάρτητη έρευνα στην εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Fair Labor Association.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι περίπου 104 λιποθυμίες σε διάστημα δύο ημερών να προκλήθηκαν από έκθεση σε χημικές ουσίες, κακό εξαερισμό και εξάντληση από τις υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Puma κινήθηκε γρήγορα, και εκπόνησε σχέδιο περιορισμού του χρόνου εργασίας σε ένα εργοστάσιο που απασχολεί 3.400 ανθρώπους επί 60 ώρες την εβδομάδα και με υπερωρίες έως δύο ώρες καθημερινά.
«Στην αρχή, η μυρωδιά ήταν εντάξει, αλλά μετά από χρόνια, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να την ανεχτούν πλέον», δήλωσε ο Νορν Λακχένα στο εργοστάσιο της M&V.
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου