Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

- Η χώρα χρειάζεται ριζοσπαστική ανατροπή της γενικευμένης κρίσης, ανατροπή του ήθους και του κλίματος της παρακμής.
Χρειάζεται ένα δημιουργικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, που θα εκφράζει ενωτικά τις λαϊκές 
ανάγκες και τα εθνικά συμφέροντα.
- Η φύση, το βάθος και η αλληλεπίδραση των προβλημάτων του λαού και της χώρας είναι τέτοια, που μπορεί να αντιμετωπισθούν μόνο με ένα Εθνικό Σχέδιο επιβίωσης, Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με Κοινωνική Δικαιοσύνη και Οικολογική Ισορροπία. Με Όραμα για Εθνική και Κοινωνική Αυτοδιάθεση.
- Ένα τέτοιο Σχέδιο μπορεί να προωθηθεί μόνο από δυνάμεις λαϊκές και από κοινωνικές πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις προοδευτικής κατεύθυνσης, απαλλαγμένες από ιδεολογικές τυποποιήσεις και οργανωτικές δεσμεύσεις.
- Οι έλληνες, εργαζόμενοι, παραγωγοί, καταναλωτές, στελέχη της παραγωγής και ελεύθεροι επαγγελματίες, διανοούμενοι και νέα γενιά, έχουν δικαίωμα (αξίωση και υποχρέωση) να εκφρασθούν, σε σύγκρουση με την ολιγαρχία, που αποπροσανατολίζει και απονευρώνει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
- Οι προοδευτικές τάσεις στη βάση της κοινωνίας, απαλλαγμένες από δόγματα, επαγγελματισμό και κάθε είδους κυβερνητισμό, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην κινητικότητα του λαϊκού κινήματος. Αλλά σε νέες βάσεις. Με εναλλακτικές δράσεις, αυτοοργάνωση, ενότητα και αλληλεγγύη, απέναντι σε ένα κράτος αντιλαϊκό, που υπηρετεί, χάριν του ταξικού συμφέροντος των προνομιούχων, τα υπερεθνικά μονοπώλια, σε βάρος της εγχώριας ανάπτυξης και της εθνικής ανεξαρτησίας.

- Η αυτοοργανωμένη λαϊκή πρωτοβουλία εκφράζεται σε τρεις κατευθύνσεις, ανάλογα με το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών:

    Α. Κοινές Δράσεις για έλεγχο της κερδοσκοπικής ασυδοσίας, της διαφθοράς, του αυταρχισμού   και του παρακράτους. Πρωτοβουλίες Λαϊκής Αλληλεγγύης.

    Β. Κοινές Δράσεις στην παραγωγή και διανομή αγαθών και υπηρεσιών, με κατεύθυνση πρός την κοινωνική οικονομία και με όρο την οικολογική ισορροπία και αειφορία. Πρωτοβουλίες για  το λαϊκό εισόδημα.

    Γ. Κοινές δράσεις, για αλληλεγγύη των λαών της Περιφέρειας, ειρήνη και σταθερότητα, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ενότητα του Ελληνισμού, στήριξη μιάς ενιαίας και ελεύθερης  Κύπρου και απόκρουση σε όλα τα πεδία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, του τουρκικού   επεκτατισμού και του Νεο-Οθωμανισμού.

- Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα ικανή να υπηρετεί τις διαχρονικές ανάγκες του λαού της, στηριγμένη κυρίως στις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανθρώπινες δυνάμεις και μέσα και στη συνεργασία της Περιφέρειας, αλλά και πιό πέρα, της Ευρώπης των λαών.

- Μόνος δρόμος είναι ένα Σχέδιο Εθνικής και Κοινωνικής Αυτοδιάθεσης που μπορεί να προκύψει: α) από την ενεργοποίηση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, β) τη μορφωτική αυτονομία τους, γ) την απομόνωση των φερέφωνων της πακοσμιοποίησης, δηλ. της υπερεθνικής χρηματιστικής κερδοσκοπίας, δ) την ανάγκη όλων μας να δουλέψουμε για καλύτερη ζωή και όχι μόνο για τα κέρδη των άλλων.

- Άμεσες και επείγουσες προτεραιότητες, για κάθε άνθρωπο κοινής λογικής και στοιχειώδους αξιοκρατικής σκέψης:
α) Στην οικονομία: Ανάσχεση του ξεπουλήματος και της αισχροκέρδειας, υπεράσπιση του εθνικού    πλούτου, δουλειά και δίκαιη αμοιβή για όλους.
β) Στην κοινωνία: Υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών, λαϊκός έλεγχος στους θεσμούς και στις αποφάσεις.
γ) Στο περιβάλλον: Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, υπεράσπιση των φυσικών πόρων, ανάπλαση του  περιβάλλοντος και εξασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας.
δ) Στη δημοκρατία και στον Πολιτισμό: Επαναφορά του ανθρώπου στο επίκεντρο των σπουδών, καλλιέργεια της κοινωνικής επιστήμης, της ιστορικής και κριτικής παιδείας, της γλώσσας και της  δημιουργικότητας του λαού μας.
     Τα Μέσα Ενημέρωσης να ελευθερωθούν από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μετατραπούν σε φορείς μόρφωσης και όχι χειραγώγησης των πολιτών.
     Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται άμεσο λαϊκό έλεγχο, ώστε οι θεσμοί να απαλλαγούν από τον     σημερινό ολιγαρχικό χαρακτήρα τους. Για μία διαρκή διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων.
     Αυτό συνεπάγεται Αναθεώρηση του Συντάγματος, για μία Διακυβέρνηση στηριγμένη στην εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Για ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την εθνική και λαϊκή  κυριαρχία και θα αποτρέπει αποτελεσματικά κάθε παραβίασή τους.
ε) Στις Διεθνείς Σχέσεις: Αγώνας για τα Δικαιώματα και τον Πολιτισμό των Λαών, μέσα στα πλαίσια και με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου. Πόλεμος στο μιλιταρισμό, στο ρατσισμό και στις ξένες επεμβάσεις. Αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται με αυτές τις αρχές και πρώτα απ’ όλα στον αντικατοχικό αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας. Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με βάση την αρχή “ένας λαός, μια ελεύθερη πατρίδα”.
  Με αυτή την σύντομη αναφορά γίνεται, πιστεύω, φανερό ότι η ανατροπή της παρακμής προϋποθέτει πολυεπίπεδο και μακράς πνοής έργο. Αλλά και ολική ανατροπή των μύθων, που εξακολουθούν να καλλιεργούν οι προνομιούχες ομάδες, για να κρατούν σε καθεστώς υποτέλειας τους λαούς, σε παγκόσμια κλίμακα.
                                                                                                                               ΤΙΜΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου