Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ, ανήκει στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι όταν δίνουν συνέντευξη τύπου, γίνονται θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του 1ου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Ας σημειωθεί το κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόραση (tagesthemen) βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή της τηλεθέασης. Επίσης ο Μίχαελ Ζόμερ συναντά ανά τακτά χρονικά διαστήματα την καγκελάριο έχοντας έτσι την ευκαιρία να της παρουσιάσει προσωπικά τα αιτήματα των γερμανών εργαζομένων.
Λιγότερα μέλη, αλλά σταθερή επιρροή
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ
Λιγότερα μέλη, αλλά σταθερή επιρροή
Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά συνδικάτα έχουν χάσει περίπου τα μισά τους μέλη μέσα στην τελευταία δεκαετία «η επιρροή τους παραμένει ισχυρή», λέει ο Όλιβερ Στέτες από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) τονίζοντας ότι «ιδίως στην οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι αποδίδουν όλο και μεγαλύτερη αξία στην εκπροσώπησή τους».
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Αλενσμπαχ του 2011 έδειξε ότι το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικά τα συνδικάτα. Το 2006 το ποσοστό ήταν μόλις 30%.«Το ποσοστό αυτό σχετίζεται με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εργαζόμενοι για το αίτημα του κατώτατου μισθού, που θέτουν τα συνδικάτα», λέει ο Όλιβερ Στέτες.
Όμοια είναι η άποψη και του Χάινερ Ντρίμπους από το ίδρυμα Χανς Μπέκλερ που πρόσκειται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις: «Με το αίτημα αυτό η Γερμανική Ένωση Συνδικαλιστικών Οργανώσεων κέντρισε το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης και έπεισε σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα».
Το κράτος θέλει να μείνει «εκτός»
Ίσως να υπάρξει κατάτατος μισθός, αλλά μόνο για ορισμένους κλάδους
Το κράτος θέλει να μείνει «εκτός»
Σε σύγκριση με την Ευρώπη στη Γερμανία πολλοί λίγοι εργαζόμενοι είναι μέλη στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το ποσοστό αγγίζει το 19%, ενώ σε χώρες της Σκανδιναβίας όπως η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκεται στο 70%.
«Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις σκανδιναβικές αυτές χώρες έχουν λόγο και ρόλο στις αρμόδιες υπηρεσίες για τα επιδόματα ανεργίας», εξηγεί ο Χάινερ Ντρίμπους.
Ο Γερμανός ειδικός αισιοδοξεί ότι τα συνδικάτα θα καταφέρουν να φέρουν το ζήτημα του κατώτατου μισθού στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα για τις γερμανικές γενικές εκλογές το 2013.
Ο Γερμανός ειδικός αισιοδοξεί ότι τα συνδικάτα θα καταφέρουν να φέρουν το ζήτημα του κατώτατου μισθού στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα για τις γερμανικές γενικές εκλογές το 2013.
Διαφορετική άποψη έχει ο Όλιβερ Στέτες από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας: «Ίσως να υπάρξουν κατώτατοι μισθοί σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους. Δεν νομίζω όμως ότι θα θεσμοθετηθεί κατώτατος μισθός, που θα ισχύει παγγερμανικά».
Friederike Schultz / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πλούσια Γερμανία με κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα; Μάλλον σε άλλη εποχή και σίγουρα όχι για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου