Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 11-2-2013


πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου 
e-mail : pr_ota_si@yahoo.gr 

6/2/2013 

ΠΡΟΣ: την Πρόεδρο του Δ.Σ. 
Κοιν : Μέλη διοικητικού συμβουλίου. 


Mε αφορμή την συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου, θα θέλαμε σα συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε . 

Συγχρόνως θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις μας, για τα ζητήματα που θα πρέπει να ασχοληθεί ο Σύλλογος Εργαζομένων, κατά την επόμενη διετία. 

Με την ψήφιση του Μνημονίου 3 του Νόμου 4093/2012 και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησαν, η τοπική αυτοδιοίκηση στοχοποιήθηκε σημαντικά σε βαθμό, μάλιστα απαξίωσης . Οι στόχοι βεβαίως είναι προφανείς. Με πρώτο και << καλύτερο >> τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση της 

Πιο συγκεκριμένα, οι μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων κατά την τελευταία τριετία (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) έχουν μειωθεί κατά 60%. Συγχρόνως η δημιουργία του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας, το οποίο θα ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων κάθε μήνα και σε περίπτωση αποκλίσεων του προϋπολογισμού σε δύο (2) τρίμηνα, θα έχει ως συνέπεια ο Δήμος να υπάγεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο, την αναστολή των προσλήψεων, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, την αύξηση φόρων για τους δημότες, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο για την βιωσιμότητα πολλών Δήμων. 

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Εσωτερικών εντός του 2013, θα προωθήσει «σύστημα αξιολόγησης» των υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας με σχέδιο μείωσης των οργανικών δομών κατά 40%. 

Άποψή μας είναι ότι το 2013, θα είναι μια χρονιά σαρωτικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα συνοδευτεί πέρα των άλλων και με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. ( Πως άλλωστε, θα πάρει ο Χ ιδιώτης τους Δήμους, αν πρώτα δεν έχει «εξυγιανθεί» το τοπίο;….). 

Ως « πρΟΤΑση » πιστεύουμε ότι, η αντιμετώπιση των αντεργατικών πολιτικών, θα πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Τα προβλήματα είναι ενιαία – όσο και αν οι γνωστοί «εγκέφαλοι της παραπληροφόρησης» θέλουν να παρουσιάζουν διαφορετικά την κατάσταση - Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι καθολική και αφορά στην κατάργηση και εκθεμελίωση κάθε εργασιακού και – σε αρκετές περιπτώσεις –ανθρωπίνου δικαιώματος, με ταυτόχρονη μετάβαση σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Διασπάσεις ή διχόνοιες μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και αποτελούν μέσω εξυπηρέτησης της προπαγάνδας και της «πλύσης εγκεφάλου» της εκάστοτε εξουσίας . 
Εμείς πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων θα πρέπει να κινηθεί προς τις εξής κατευθύνσεις : 

- Συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, για τις αλλαγές που έχουν φέρει τα Μνημόνια, και πιο συγκεκριμένα το Μνημόνιο 3 στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να γίνουν συναντήσεις – συζητήσεις ανά διεύθυνση και Νομικό Πρόσωπο, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πρωτίστως ενημερωμένοι και σε αγωνιστική επαγρύπνηση. 

- Τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου που εκκρεμεί από το 2010 και φυσικά των Νομικών Προσώπων. Να δοθούν τα τελικά σχέδια στο σύλλογο και να υπάρχει ενημέρωση των εργαζομένων. 

- Προώθηση του ζητήματος της στέγασης των υπηρεσιών της διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Επίσης, δημιουργία, τουλάχιστον, σταθμού μεταφόρτωσης. 

- Παρακολούθηση της προσφυγής που είχε καταθέσει ο προηγούμενος σύλλογος για την αντισυνταγματικότητα της διαθεσιμότητας, με τον δικηγόρο κ Μελισσάρη. 

- Επανασχεδιασμός του site του συλλόγου, ώστε να γίνει σημείο ενημέρωσης και προβληματισμού για κάθε εργαζόμενο. 

- Να τεθεί η συνεργασία με όμορους δήμους σε νέα βάση. Έχοντας ως προηγούμενο, το εγχείρημα του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, για συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους νομίζουμε ότι δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βασικό λάθος κατά την γνώμη μας ήταν ότι το προηγούμενο εγχείρημα δεν είχε γίνει κτήμα της βάσης των εργαζομένων αλλά συνεργασία και συζητήσεις μόνο μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων. 

- Συγχρόνως, σε τοπικό επίπεδο, ενημέρωση της κοινωνίας του Χαλανδρίου για το σκοπό των αλλαγών που έχει θέσει το Μνημόνιο 3 στους δήμους. Πιο συγκεκριμένα , την δημιουργία ενός μικρού Δήμου με τις βασικές υπηρεσίες του να έχουν εκχωρηθεί στους ιδιώτες με ότι σημαίνει αυτό για το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών . 

- Λειτουργία του ταμείου αλληλοβοήθειας, όπως αναφέρεται στο νέο καταστατικό. Επίσης να αξιολογηθεί η δυνατότητα παροχής, εφόσον τα οικονομικά του Συλλόγου το επιτρέπουν, οικονομικής στήριξης σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. 

- Δημιουργία της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας όπως ορίζει το νέο καταστατικό . 

- Διενέργεια κοινωνικών- πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε οι εργαζόμενοι του Δήμου να έρθουμε πιο κοντά. Συγχρόνως μέσα από συνεννοήσεις, συναντήσεις για ζητήματα που μπορεί να μην είναι στις πολιτικές ατζέντες των κεντρικών πολιτικών, όμως είναι κεντρικά ζητήματα για τη ζωή μας όπως περιβαλλοντολογικά, ποιότητα ζωής κ.α. 

- Προσπάθεια εύρεσης νέων μορφών κινητοποιήσεων και αγώνων, οι οποίες δεν θα στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου, με χρησιμοποίηση της Απεργίας ως την κορύφωση ενός συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο θα έχει δουλευτεί από πριν και θα αναζητεί συνεργασία με την τοπική κοινωνία, την γειτονιά και τους φορείς. 

- Στελέχωση του Δήμου με Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό ασφαλείας . 

Αναθεωρώντας διαρκώς την αντίληψή μας για την πολιτική και αναζητώντας τη σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προστάγματά της , θα πρέπει να στραφούμε και στον αγώνα για την προστασία των Δικαιωμάτων, των Ελευθεριών, του Περιβάλλοντος. Με τον ίδιο τρόπο είμαστε πολύ πίσω από την ανάγκη για διαμόρφωση συνθηκών αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων για την αντιμετώπιση της κρίσης . 

Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να συμβάλουμε στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Όλη η βάση της κοινωνίας ενωμένοι, αλληλέγγυοι θα πρέπει να αγωνισθούμε για να φέρουμε την πολιτική ανατροπή και τον απεγκλωβισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από τα Μνημόνια. Ο φόβος και οι προσωπικές αναστολές του καθένα από εμάς θα πρέπει να ξεπεραστεί. Απαιτούμε Πολιτική αλλαγή, που θα συνοδευτεί με εθνικό σχέδιο απεγκλωβισμού από την κρίση . 

Κλείνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, η « πρΟΤΑση » θα σταθεί αρωγός στη δύσκολη προσπάθεια του (νέου) Συλλόγου, προσφέροντας, μάλιστα, εθελοντική βοήθεια και συμπαράσταση όπου της ζητηθεί ή όπου η παρουσία της κριθεί απαραίτητη. 

Καλή δύναμη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ . 

πρΟΤΑση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου