Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 1

Εχθές αναδημοσίευσα την δημόσια τοποθέτηση - μέσω της Πλατείας - που είχαμε καταθέσει όταν γινόταν η διαβούλευση για τον Καλλικράτη, πριν ψηφιστεί.

Τότε είχαμε παρακολουθήσει από κοντά τις διεργασίες στην ΚΕΔΚΕ (τώρα ΚΕΔΕ) αλλά και μια διαδικασία όπου ο τότε υπουργός Εσωτερικών (Δημόσιας Διοίκησης  και Διαβούλευσης και δεν συμμαζεύεται - όπως έχουν κάνει τους τίτλους των Υπουργείων αι εκσυγχρονιστικαί δυνάμεις) με κοινό καμιά χιλιάδα αυτοδιοικητικά στελέχη όλης της χώρας εξηγούσε - κάθιδρος  - το σχέδιό του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει συναίνεση.

Παιδί των κομματικών διαδικασιών ο Γιάννης Ραγκούσης, έμπειρος στο να ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ κοινό είχε σταθεί επί δυο ώρες και απαντούσε σε πυρά ερωτήσεων αλλά και επιθέσεων.

Όλες οι αιτιάσεις των αυτοδιοικητικών συνδικαλιστών - όλων των παρατάξεων - είχαν ως κεντρικό πυρήνα το θέμα ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΟΡΟΙ.
ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΑ.

Υπήρχαν και οι τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις (δεν πρέπει να ενωθεί η κοινότητα Κωλομεδαγκώνων με τον Δήμο Τραχανοπλαγιάς δια ιστορικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους) αλλά αυτές οι τοποθετήσεις δεν βρήκαν ΠΟΤΕ συλλογική έκφραση στις κεντρικές αυτοδιοικητικές εκπροσωπήσεις στην ΚΕΔΚΕ - που αυτονόητα είναι οι κομματικοί στρατοί  του ΠΑΣΟΚ (ακόμα πλειοψηφία είναι στην ΚΕΔΚΕ και αυτό ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ, αν θέτε να βγάλετε υγιή συμπεράσματα βασισμένα σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ και όχι σε ΒΟΛΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ), της ΝΔ και του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που είχαν τοποθετηθεί ΥΠΕΡ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Μόνο το ΚΚΕ είχε πει ΟΧΙ.
Ένα ΟΧΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.
ΔΙΟΤΙ ΕΘΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ" και δεν στεκόταν στα .... δεκατεύοντα.
(Και αυτό το λέω διότι με την στάση του ΚΚΕ στην αυτοδιοίκηση - όπου συμμετέχει παντού και λέει "ΟΧΙ σε όλα" - το ΟΧΙ χάνει την σημασία του και γίνεται το καλύτερο όπλο του ΝΑΙ. Στην επόμενη ανάρτηση θα κάνουμε λίγο πλάκα με αυτό.)

Εμείς τότε ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ να προδιαγράψουμε - ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ - τα σημεία από τα οποία θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της αναδιάρθρωσης του κράτους μέσω της αναδιάρθρωσης της αυτοδιοίκησης.

Τι μας έλεγε τότε ο Γιάννης (και επιτρέψτε μου να καταθέσω την εκτίμηση ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ, γιατί - αρέσει δεν αρέσει αυτό σε κάποιους "φίλους μου" μπορώ να εκτιμήσω αν ένας άνθρωπος που τον γνωρίζω από μικρός ΥΠΟΚΡΊΝΕΤΑΙ ή όχι. Ο Ραγκούσης ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΗ - τότε - ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ στoυς στόχους που έθετε μέσω του Καλλικράτη, αλλά δεν υπολόγισε ότι τελικά αυτός θα έφταιγε για όλα για να μην φταίνε οι παλαιομέτοχοι του ΠΑΣΟΚ, που είναι πάντα στο απυρόβλητο).

Τι προέβαλε ως στόχους;

1. Ισχυροί δήμοι με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόρους αλλά και οργανωμένες υπηρεσίες, σύγχρονες, καλά στελεχωμένες.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ δηλ.ΦΠΑ) των πολιτών στους ΟΤΑ.

2. Διαφάνεια και Κοινωνική Λογοδοσία!
ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ώστε να περιοριστεί (δεν χρησιμοποιώ την λέξη "να κοπεί" για να μην λέω υπερβολές και με λέτε αιθεροβάμονα) η διασύνδεση των αυτοδιοικητικών με το μαύρο χρήμα.)
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ και ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.

3. Ανάπτυξη μέσω ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, σχεδιασμός μέσω των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών - βλ. ΕΣΠΑ.

ΣΤΟΠ!
Για στάσου ρε Νταβία πρωί, πρωί. Να υπερασπιστείς τον Καλλικράτη θες βρωμοπασόκε και τον Ραγκούση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΚΑΣ!

Ακριβώς αυτό πάω να αναδείξω. ΟΤΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ!
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ. 
ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ "ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ".
ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Και να συζητήσουμε ΞΑΝΑ πάνω σε αυτό.
(ένα ιστορικό αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟ παραπολιτικό ερώτημα είναι το αν αυτό ήθελε ο Ραγκούσης να αποτύχει ή πίστευε στην μεταρρύθμιση).

Διότι οι αρμοδιότητες και οι πόροι δεν ήρθαν στους ΟΤΑ, και ασκούνται ΠΑΛΙ από την Περιφέρεια - και μάλιστα τις περισσότερες φορές από το ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ τμήμα της, την ΓΓ της Αποκεντρωμένης και όχι την αιρετή δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση (χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα που μας καίει εδώ στο Χαλάνδρι, με τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ).

Διότι ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ που τότε φώναζαν "ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", "ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", "ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ" και άλλες τέτοιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ, που έλεγαν για να μην γίνει συζήτηση επί της ουσίας, να γλύψουν τον Ραγκούση και το γκουβέρνο για να πάρουν το χρίσμα, ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ - πολλοί εξ αυτών ή αρχηγοί αντιπολίτευσης.

Ενώ οι άλλοι "που είχαν δικό τους μπαϊράκι" και ήθελαν να συζητήσουν τα θέματα ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ΟΧΙ ΩΣ ΒΟΣΚΟΙ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙ ΠΡΟΒΑΤΩΝ, έμειναν - ΠΑΛΙ - στο περιθώριο.

Και άρχισε η εφαρμογή του Καλλικράτη!
Και αντί να οργανωθούν οι υπηρεσίες των νέων Δήμων με το κατάλληλο για την άσκηση των "νέων" αρμοδιοτήτων στελεχιακό προσωπικό - οι υπηρεσίες ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ, τα προγράμματα (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ) εξαφανίζονται, ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω μεταξύ εργολάβων και αυτοδιοικητικών.

Αντί να ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Δήμων (πχ Πολεοδομία) τελικά οι αποφάσεις πλέον δεν λαμβάνονται από τους ΟΤΑ αλλά .... στα δικαστήρια, αφού πλέον ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ και απλά ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, τις οποίες - τουλάχιστον στο Χαλάνδρι - ο δήμος ΠΡΟΚΑΛΕΙ για να κάνουν οι αυτοδιοικητικοί τους Πόντιους Πιλάτους.

Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς εξυπνάκηδες που θα πουν "Γιατί δηλαδή, τι υποστηρίζεις; Να μην υλοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις;" εννοείται ότι δεν λέω αυτό.

Λέω ότι ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ - σαν τον δικό μας - ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.
Με τέτοια μυαλά δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΔΙΟ, αφού κάθε προγραμματισμός ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ και αυτό το υποδαυλίζουν γιατί ΒΟΛΕΥΕΙ, όσους δεν έχουν κανέναν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ στο κεφάλι τους.

Λέω ότι  η αυτοδιοίκηση έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προτάξει ΞΑΝΑ την επανάκτηση του ΡΟΛΟΥ της, που συνειδητά παραδίδουν, όσοι "στήριξαν τον Καλλικράτη" αλλά του απαύτωσαν τον πατέρα στην εφαρμογή κρίσιμων επιλογών του, αρνούμενοι να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό - όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης - αρνούμενοι τον έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία, αρνούμενοι να έχουν ακόμα και αυτόν τον θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη μέσα στα πόδια τους να τους ελέγχει - επιχειρώντας κατά κόρο να εξαπατήσουν την Διαύγεια με κόλπα, αρνούμενοι να αναρτήσουν τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τους, αρνούμενοι να αναρτήσουν τις προεκλογικές τους δαπάνες.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ για να μην λογοδοτήσουν ποτέ γιατί δεν εφάρμοσαν διατάξεις του Καλλικράτη.

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:

Οι αυτοδιοικητικοί είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε σε πολλά σημεία το πνεύμα του ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ γνωρίζοντας ότι όσοι τον στήριξαν το έκαναν όχι γιατί πίστευαν αλλά για να κάνουν την δουλειά τους.
Οι αυτοδιοικητικοί είμαστε υποχρεωμένοι να ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ να λέμε την γνώμη μας και να τοποθετούμαστε υπέρ εννοιών που ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΑΝ - από την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση και να ζητάμε με ένταση την εφαρμογή τους μην δίνοντας ΑΛΛΟΘΙ σε αυτούς που θα καταργήσουν χρήσιμες διατάξεις του νόμου

ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Και να πούμε ότι ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

Όπως θα επαναφέρουμε τα αιτήματα για ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ με ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ.

Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι αυτοδιοίκηση.

Και το κεντρικό ερώτημα των επόμενων δημοτικών εκλογών πρέπει να είναι ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, αν θα υπερασπιστούν τον ρόλο της μέσα στην δομή του δημοσίου και ΚΥΡΙΩΣ αν θα έχει αποφασιστικές ή εκτελεστικές αρμοδιότητες. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ!

Και μέχρι σήμερα φαίνεται ότι αυτά δεν απασχολούν σοβαρά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου