Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                     Αθήνα   24.05.2013
Συγγρού 15-17                                                                   Αρ. Πρωτ:    69         
ΤΚ 117 43 Αθήνα
ΤΗΛ.2132063520                                                 Προς                              
email: attikisynergasia@patt.gov.gr                  Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
                                                                      κ.Κ. Καράμπελα
                                      
Θέμα: Αίτημα για συζήτηση προ Ημερησίας Διάταξης στη 20η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 28.05.2013, σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Κύριε Πρόεδρε,
  Επαναφέρουμε το αίτημα που είχαμε καταθέσει 2 μήνες πριν, για να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 28.05.2013, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.3 του Κανονισμού του Συμβουλίου, η Κυβερνητική πρόθεση να παραδοθεί η ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτικά χέρια.
Με τα Μνημόνια, τα δημόσια αγαθά και μία ακόμη «πλουτοπαραγωγική» πηγή της χώρας μας, το νερό,  μπαίνουν στο στόχαστρο των πολυεθνικών ιδιωτικών συμφερόντων καθώς σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίησή τους.
Είμαστε αντιμέτωποι με την επεκτατική ιδεολογία των ¨αγορών¨, μέσα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, μετατρέποντας το νερό και την αποχέτευση σε εμπόρευμα και σε κερδοσκοπικό μηχανισμό.
Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΥΔΑΠ είναι φανερό ότι επηρεάζει καθοριστικά την ζωή του μισού πληθυσμού της χώρας. Το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι πολύ καλό σε ποιότητα, ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα ισχύει σε μια πλήρη ιδιωτικοποίηση καθώς και που θα φτάσουν τα τιμολόγια.
Έχουμε μια συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ που κάνει παράλογη και εγκληματική την παράδοση της σε ιδιώτες. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δεν θα αποφέρει παραπάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα σημερινά κέρδη για λιγότερο από 5 χρόνια !! ενώ από την άλλη η αξία των πάγιων στοιχείων της εταιρίας είναι 5 δις ευρώ !! Αθροιστικά το δημόσιο και οι ΟΤΑ της χρωστούν πάνω από 750 εκατ.  ευρώ !!!!
Ήδη το 61% των μετοχών του Δημοσίου έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το γνωστό ταμείο όπου πηγαίνουν οι προς «αποκρατικοποίηση» επιχειρήσεις.
Όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης, οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη, η ποιότητα του νερού χειροτέρεψε, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι επενδύσεις που δήθεν περιλάμβαναν τα συμβόλαια, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις ήτανε τεράστιες.
Τα πρώτο ζήτημα που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι καταρχάς η ίδια η πρόσβαση σε ένα φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή. Επιπλέον σε πολλά μέρη του κόσμου (Αυστραλία, Καναδάς, Μαρόκο, Αργεντινή, Νεα Ζηλανδία, Νότια Αφρική) έχουν καταγραφεί και συγκεκριμένα περιστατικά μόλυνσης νερών και ταυτόχρονα αύξησης των τιμολογίων και προβλημάτων στην πρόσβαση μετά την ιδιωτικοποίηση τους.
Πέρα από τα προβλήματα χρέους και αύξησης των τιμολογίων που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση, το ζήτημα είναι και βαθύτατα ιδεολογικό, πολιτικό, ηθικό. Το ζήτημα όμως δεν ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά από την εμπορευματοποίηση του όταν το κράτος μετοχοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, όταν διαχειρίζεται το νερό ως εμπόρευμα και μετατρέπεται σε κερδοσκοπικό μηχανισμό.
Η βασική τάση παγκόσμια είναι η επαναφορά του νερού στους Δήμους, όπου ανήκαν και πριν τις ιδιωτικοποιήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων.  Στη Γαλλία ξεκίνησε η ιστορία με το Παρίσι το 2010 και ακολούθησαν και άλλες πόλεις και κοινότητες (Γκρενόμπλ) που ξαναφέρνουν το νερό σε δημόσια χέρια όταν τελειώνουν τα συμβόλαια με τις εταιρείες. Το ίδιο συμβαίνει στο Βερολίνο και στη Βουδαπέστη που βρίσκονται επίσης στην διαδικασία να ξαναπεράσει το νερό στα χέρια του δημοσίου, στη Βρέστη και το Χερβούργο, επαναδημοτικοποιούνται.
Το 2008 ο δήμος του Παρισιού δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τις Veolia και Suez και δημιούργησε τη δημοτική Εταιρία Eau de Paris. Στην Ιταλία, με δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2011, οι πολίτες καταψήφισαν σε ποσοστό 95% την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εκμετάλλευση των δικτύων. Η Γερμανία είναι η πιο πρωτοπόρα χώρα στο θέμα αυτό : το σύνολο του τομέα ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους φορείς. Ο δήμος του Βερολίνου συντονίζεται με το δήμο του Παρισιού.
Παρά την τάση επανάκτησης της διαχείρισης του νερού από το δημόσιο στην Ευρώπη, σε χώρες που πλήττονται από την κρίση και τα μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία κ.λπ., η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι άμεσο σχέδιο των κυβερνήσεων με πρόσχημα δήθεν την ανάγκη να μαζέψουν χρήματα. Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας μας, με το ¨επιχείρημα¨ του χρέους υλοποιεί την απαίτηση των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών να ιδιοποιηθούν προς όφελος τους ακόμα και τους φυσικούς πόρους.
Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και η στρεβλή διαχείριση του νερού αναδεικνύουν την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας όσο και της ορθής διαχείρισής του.

Βασικοί φυσικοί πόροι ζωής, όπως το νερό και η ενέργεια, είναι αγαθά προσβάσιμα σε όλους και αναπαλλοτρίωτα, μη υποκείμενα σε ιδιωτική εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος.
Συνιστούν ουσιώδεις προϋποθέσεις όχι μόνο παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης αλλά, επίσης, διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και άσκησης περιβαλλοντικής προστασίας. Ακριβώς και γι’ αυτούς τους τελευταίους λόγους πρέπει να είναι δημόσιοι.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

·                     Να διατρανώσει την απόλυτη αντίθεση του ενάντια στην διαστροφή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την εφαρμογή τους για το ξεπούλημα του νερού, την πηγή της ζωής, με ψήφισμα, παραστάσεις διαμαρτυρίας και να διοργανώσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του λαού της Αττικής.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί για εμάς casus belli
·                     Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αττική όπου οι κάτοικοι της θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν θέλουν την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αγαθού της ζωής, του νερού. Επισημαίνουμε ότι αντίστοιχη απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
·                     Να απαιτήσει την σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων για την έγκριση των Διαχειριστικών Σχεδίων για τα υδατικά διαμερίσματα με επικαιροποίηση των στοιχείων τους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύστασης τους.


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ¨ Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨
Βαρεμένος Γεώργιος   -   Κυπριανίδου Ερμίνα   -   Τσουκαλάς Δημήτρης  
Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος

Καπάταης Χρήστος                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου