Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ παίζει τα… ρέστα του στις δημοτικές – Ολοι οι υποψήφιοι - ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πρόσωπα με τα οποία η Ιπποκράτους θα διεκδικήσει 70-80 δήμους, αφού θεωρεί ότι κατέχει την τεχνογνωσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ποσοστά του κόμματος εκεί είναι αναντίστοιχα των εθνικών εκλογών

Του Στέργιου Ζιαμπάκα ( 10/02/14 )




Χωρίς να λάβουν το επίσημο χρίσμα τους κόμματος, αλλά την έμμεση -πλην σαφή- στήριξή του, θα κατέβουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν για το Κίνημα ένα μεγάλο στοίχημα, με την παράταξη να θεωρεί πως κατέχει την τεχνογνωσία της τοπικής διοίκησης και να εκτιμά πως η απήχησή της στις τοπικές κοινωνίες είναι αναντίστοιχη των μονοψήφιων ποσοστών που καταγράφει σε δημοσκοπήσεις εθνικού επιπέδου.

Ο στόχος στον οποίο φέρεται να εστιάζει η Χαριλάου Τρικούπη είναι η νίκη στο 20% του εκλογικού χάρτη, κάτι που μεταφράζεται σε 70-80 δήμους και περιφέρειες. Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να υποστηρίξει ψηφοδέλτια με «προοδευτικό», «μεταρρυθμιστικό» και «κεντροαριστερό» προφίλ, λέξεις οι οποίες εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν στις ονομασίες πολλών συνδυασμών, ενώ δεν αποκλείεται το κόμμα να οικειοποιηθεί και τις εκλογικές νίκες όσων επιμείνουν στην «ανεξαρτησία» τους.

Οι νικητές του 2010

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο τρόπος με τον οποίο έχουν διευθετηθεί οι «τεχνικές λεπτομέρειες» των εκλογικών διαδικασιών του Μαΐου, ευνοεί την επανεκλογή των νικητών του 2010, χρονιά στην οποία το ΠΑΣΟΚ κέρδισε περίπου τους μισούς δήμους και περιφέρειες. Επομένως, μεγάλη μερίδα των σημερινών τοπικών αρχόντων θα ξαναθέσει υποψηφιότητα. Σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και ο Βόλος, εκτιμάται πως δεν θα εμφανιστούν υποψηφιότητες ικανές να προσελκύσουν σημαντική μερίδα από τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνονται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας των Πέντε».

Ωστόσο, σε δήμους όπου το ΠΑΣΟΚ έχασε την προηγούμενη εκλογική «μάχη», οι δυνάμεις του έχουν διασπαστεί και αναζητούν σε πολλές περιπτώσεις να καταρτίσουν ένα ψηφοδέλτιο που να εκφράζει ευρύτερους χώρους. Στο Χαϊδάρι, οι Αν. Μποζίκας και Ηρ. Δρούλιας ανταγωνίζονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ ο Δ. Τσατσαμπάς, που έκοψε τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να διεκδικήσει τη δημαρχία σε συνεργασία με τους Κ. Ασπρογέρακα, ο οποίος έχασε το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και Β. Ντηνιακό.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, ο Γ. Θεοδωρακόπουλος θα έρθει αντιμέτωπος με άλλη παράταξη που εκφράζει τον ίδιο χώρο και της οποίας τα ηνία κατέχουν οι Στ. Μονεμβασιώτης και Π. Μπόλλας. Ομως, μεγάλο μέρος των δημοτών στους οποίους απευθύνονται, εκτιμάται πως θα επιλέξει τον Τ. Μαυρίδη.

Στη Ν. Ιωνία, η παράταξη του υποψηφίου Π. Μανούρη έχει διασπαστεί και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τσοπανίδης κατεβαίνει με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις πραγματοποιεί η νυν δήμαρχος Φιλαδέλφειας, Ε. Γαϊτανά-Αποστολάκη. Η υποψηφιότητα της Β. Αγαγιώτου εκτιμάται πως θα της αποσπάσει πολλές ψήφους, καθώς φέρεται να λαμβάνει τη στήριξη του πρώην «πράσινου» δημάρχου, Π. Γρεντζελιά.

Οι Γ. Μαστοράκος και Ν. Μπάμπαλος θα προσπαθήσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στο Ν. Ηράκλειο, ενώ στο Γαλάτσι, όπου έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Ν. Μαγγανάρης, η Ε. Ζέρβα-Γκιουρτζιάν δεν έχει ακόμα εκδηλώσει προθέσεις να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Από την παράταξη του Στ. Τζουλάκη στη Ν. Σμύρνη, απομακρύνθηκε ο Γ. Κουτελάκης (πρώην δήμαρχος), ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Στη μάχη της Αττικής

Στην Αττική, υποψήφιοι θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής: Ι. Βουράκης, Γ. Βερνίκος (Πειραιάς), Ν. Σαράντης (Αγ. Ανάργυροι–Καματερό), Γ. Καπλάνης (Αγ. Βαρβάρα), Β. Βαλασόπουλος (Ηλιούπολη), Κ. Ασκούνης, Λ. Λασκαρίδης (Καλλιθέα), Θ. Ζούτσος (Παλλήνη), Ν. Ζενέτος (Ιλιον), Στ. Κασιμάτης (Κορυδαλλός), Θ. Ορφανός (Αλιμος), Γ. Κόκκορης (Γλυφάδα), Β. Γιαννακόπουλος (Αγ. Παρασκευή), Α. Καμπάκας (Καισαριανή), Κ. Βλάχος, Α. Μπρέγιαννης (Μαρούσι), Π. Κόνσουλας (Βύρωνας), Μ. Ανδρίτσου (Αγ. Δημήτριος), Λ. Τζανής (Κερατσίνι–Δραπετσώνα), Χρ. Καρδαράς (Αιγάλεω), Χ. Γκίνης, Μ. Τσαλικίδης (Σαρωνικός), Α. Συνοδινού (Κηφισιά), Β. Τζιλάβης (Μαραθώνας), Α. Ευθυμίου (Μοσχάτο), Δ. Κελάφας (Περιστέρι), Ε. Ανδρεόπουλος (Χαλάνδρι), Σ. Ντούρος (Αχαρνές), Ι. Κωνσταντάτος (Ελληνικό–Αργυρούπολη), Κ. Καλλίρης (Ζωγράφου), Μ. Καρπέτας (Μεταμόρφωση), Γ. Κριεκούκη (Μάνδρα), Δ. Μπουραΐμης (Φυλή).

Σε άλλους δήμους της χώρας, θα κατέβουν στην εκλογική μάχη οι: Δ. Παυλής (Τρίπολη), Σ. Μπένος, Τ. Αποστολόπουλος (Καλαμάτα), Μ. Σκουλάκης (Ρέθυμνο) Σ. Δανιηλίδης (Νεάπολη–Συκιές), Δ. Μπακογλίδης (Καλαμαριά), Τ. Καραμπατσός (Νάουσα), Απ. Βογιατζίδης (Βέροια), Σ. Μποζίκης (Ζάκυνθος), Κ. Σιμιτσής (Καβάλα), Α. Πνευματικός (Κόρινθος), Κ. Λογοθέτης (Λουτράκι), Απ. Κοιμήσης (Αμφιλοχία), Γ. Κουράκης (Ηράκλειο Κρήτης), Π. Μοσχολιός (Αγρίνιο), Λ. Μαλούτας (Κοζάνη), Γ. Πετρίδης (Κομοτηνή), Χρ. Λάππας (Τρίκαλα), Φ. Αλεξάκος (Καρδίτσα), Κ. Χορακίδης (Δράμα), Κ. Τριαντάφυλλος (Χίος), Ε. Νασιώκας (Λάρισα).

Θολό είναι το τοπίο γύρω από τις υποψηφιότητες που θα προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες. Αγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι υποψηφιότητες για το Β. Αιγαίο, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο. Στην Κ. Μακεδονία, ο Α. Τόλκας εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, αν και ο ίδιος δηλώνει πως εξετάζει, προς το παρόν, τη σχετική πρόταση που έχει δεχθεί.

Για την ίδια περιφέρεια έχει ακουστεί και το όνομα της Ε. Καϊλή. Στην Πελοπόννησο, φέρεται να λαμβάνει τη στήριξη του κόμματος ο Π. Τατούλης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν υπάρξει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το όνομα του νυν δημάρχου Ηλιδος, Γ. Λυμπέρη, έχει ακουστεί τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για τη Δ. Ελλάδα, στην οποία, εκτός απροόπτου, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Απ. Κατσιφάρας.

Η Αντζελα στο Ιόνιο

Στο Ιόνιο, πληροφορίες θέλουν να θέτει υποψηφιότητα η Α. Γκερέκου. Στη Στ. Ελλάδα, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Κλ. Περγαντάς, δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχουν ακουστεί τα ονόματα των Κ. Μπατζελή και Συμ. Κεδίκογλου. Στο Ν. Αιγαίο, θα κατέβει ο νικητής των εκλογών του 2010, Γ. Μαχαιρίδης, ενώ «παίζει» και το όνομα του επί πολλών τετραετιών δημάρχου Ερμούπολης, Γ. Δεκαβάλλα, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη δημαρχία. Στην υπόλοιπη χώρα, οι υποψηφιότητες που έχουν «κλειδώσει» είναι οι εξής: Γ. Σγουρός (Αττική), Σ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Α. Γιαννακίδης (Αν. Μακεδονία–Θράκη), Γ. Παπαϊορδανίδης (Δ. Μακεδονία).

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου