Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πόσο (νέο) φιλελεύθερη είναι η Ευρώπη;

«Αν η ΕΟΚ προχωρήσει  όπως θέλει η πλειοψηφία των κρατών μελών και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ , θα δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που φέρνει ανασφάλεια, ανεργία , εθνική μεμψιμοιρία και συγκρούσεις των εθνών»
Αν ρωτήσετε κάποιον σε ένα qouiz όπως του Ζουγανέλη, ποιος το είπε αυτό, όλων το μυαλό θα πάει  σε κάποιον που  που  αντιτίθεται ιδεολογικά και πολιτικά  στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου» , όπως λέει και ο Κουτσούμπας.
Και όμως η φράση αυτή ανήκει στην νεοφιλελεύθερη Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Το ευρώ θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα επιδεινώσει την πολιτική ένταση μεταξύ των χωρών, μετατρέποντας τα διαφορετικά οικονομικά σοκ που πλήττουν κάθε χώρα -και τα οποία θα μπορούσε να είχε απορροφήσει ο μηχανισμός των μεταβαλλόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών- σε έντονες πολιτικές διαφορές».
Όχι δεν το είπε η Παπαρήγα , το είπε ο «αιμοδιψής» (για την ελληνική πραγματικότητα) νεοφιλελεύθερος Μίλτον Φρήντμαν
Και βεβαίως η Θάτσερ, όπως και ο Φρήντμαν,  τα έλεγαν αυτά την εποχή που αγωνίζονταν να πείσουν τον κόσμο ότι η Σοβιετική Ένωση δεν θα μπορούσε να μακροημερεύσει αν δεν άλλαζε πολιτική. Πως θα μπορούσαν  να υποστήριζαν τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που περισσότερο έμοιαζε με την Σοβιετική, παρά με την Αμερικανική;
Στη Σοβιετική Ένωση των 15 κρατών με τους μη εκλεγμένους επικεφαλείς του κάθε κράτους , διόριζε ο ένας τον άλλον, χωρίς την επικύρωση της λαϊκής εντολής, προσομοιάζει σχεδόν απόλυτα με αυτό της Ευρωπαϊκής των 27 ατόμων που και αυτοί διορίζονται μεταξύ τους. Το «ισχυρότερο μη εκλεγμένο  σώμα στον κόσμο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), αποφασίζει για τις τύχες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών χωρίς  την γνώμη τους, μιας και η επιτροπή διορίζεται από τις κυβερνήσεις κράτη μέλη (βλέπε τον διορισμό των επιτρόπων , όπως αυτό της Δαμανάκη και του Αβραμόπουλου)
Η Σοβιετική Ένωση σκοπό είχε ένα ομοσπονδιακό κράτος, κάτι αντίστοιχο με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορεί στη Σοβιετική Ένωση να απομόνωναν τις αντίθετες ιδέες στα παγωμένα Γκούλαγκ , στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πολιτική διαφοροποίηση (όπως η ελεύθερη οικονομία) ενάντια στην «πολιτική ορθότητα», καταψύχεται στα πολιτικά  ψυγεία.
Στη Σοβιετική Ένωση η ομογενοποίηση των λαών ήταν στόχος στην επίτευξη μιας ιστορικής οντότητας , που άκουγε στο όνομα ενός νέου ανθρώπου , του Homο Sovieticus. Το ίδιο συμβαίνει και στην εκποίηση κάθε εθνικής οντότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια κατασκευής του νέου Homο Europaicus.
Αξιωματούχοι, επίτροποι, ευρωβουλευτές  και ένα σωρό άλλοι σφουγγοκωλάριοι της Ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, απολαμβάνουν προνόμια που θα ζήλευαν και οι πρωτεργάτες της άρχουσας τάξης της ΕΣΣΔ.
Στην πάλαι ποτέ κραταιά ΕΣΣΔ, οι αποφάσεις της ήταν δυσκίνητες και οι μεταρρυθμίσεις ανεφάρμοστες, στη ΕΕ συμβαίνει ακριβώς το ίδιο . Ένας γίγαντας γραφειοκρατίας που κοιμάται , έχει καταστήσει την γηραιά Ήπειρο βορά στον καλπασμό καινοτομίας της άλλης ένωσης της Αμερικανικής. Ίσως και την πιο επιτυχημένη στην ιστορία των ενώσεων.
Η ΕΣΣΔ και το σύστημα της, βασίζονταν στον Κεντρικό Σχεδιασμό της Οικονομίας. Τι; Δεν ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δυστυχώς ακριβώς αυτό ισχύει. Μια Κεντρική Τράπεζα που θα υπόκεινται όλοι στη νομισματική πολιτική που η ίδια θα χαράζει, προγραμματισμός παραγωγής γεωργικών προϊόντων ανά χώρα, ενιαία διοικητικά συστήματα , ένα Σύνταγμα, σχεδιασμένη και ελεγχόμενη οικονομική πολιτική, είναι λίγα από τα στοιχεία που αντιγράφουν ένα κομμουνιστικό μοντέλο που επικράτησε για 70 χρόνια.
Η ΕΕ σήμερα μεταφέρει πόρους από την επιχειρηματική καινοτομία στην γραφειοκρατική αδράνεια. (Υπερ)φορολογεί, (Υπερ)ελέγχει, (Υπερ)ρυθμίζει, όλους όσους θέλουν να πετάξουν και ανταμείβει με επιχορηγήσεις και κάθε είδους άλλες παροχές,   όσους θέλουν να αναπαύονται στην κινούμενη άμμο της αδράνειας των ομάδων πίεσης και των συνδικάτων, που στο τέλος δυστυχώς θα τους καταπιεί.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ δυνατή ομοιότητα που μέλλει να αποδειχτεί. Η ΕΣΣΔ κατάρρευσε.
Υ.Γ. Δυστυχώς η Ελλάδα του 2015, αντί να υποστηρίζει κυβερνήσεις  που υποστηρίζουν την ελευθερία και την καινοτομία, είναι έτοιμη να στείλει να διαπραγματευτούν οι δυνάμεις της ουτοπίας και του αφηρημένου. Ας προσέξουμε!
Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com
The GONERNOR. Tο πρώτο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πολιτικό application
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.co.telia.thegovernor
https://itunes.apple.com/us/app/gr.co.telia.thegovernor/id892727794

https://www.facebook.com/pages/The-Governor/1428010330804005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου