Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 2-3-2015

πρΟΤΑση
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
pr_ota_si@yahoo.gr

Χαλάνδρι 02.03.2015

Μας χρωστούν αλληλεγγύη, υποστήριξη, γερμανικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο και ΠΟΛΛΑ για τη δημιουργία της Ε.Ε. και μας ζητούν να είμαστε τριτοκοσμικό προτεκτοράτο κάτω από τοκογλυφικό ζυγό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή της επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup ανάμεσα στην νέα Ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους καθώς και του email που απέστειλε ο υπουργός οικονομικών με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για το επόμενο 4μηνο , θα θέλαμε, ως συντακτική ομάδα, να καταθέσουμε τις σκέψεις μας.

Καταρχήν από τη πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης σταθήκαμε στο πλευρό της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς αισθανθήκαμε ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια για πραγματική διαπραγμάτευση. Το Ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελληνική κοινωνία έγινε κεντρικό ζήτημα στην Ευρώπη αλλά και σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα. 

Η τελική συμφωνία μάς βρίσκει αρκετά επιφυλακτικούς. Θεωρούμε καταρχήν θετικό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, όμως το κείμενο που ακολούθησε είναι γενικό με αρκετά ζητήματα ανοιχτά για πολλές και – κυρίως – αρνητικές για τη χώρα μας ερμηνείες. Το επόμενο τετράμηνο θα είναι δύσκολο καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει σε νόμους τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με οδηγό, πιστεύουμε, τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. 

Στα θετικά πιστώνουμε ότι δεν προβλέπονται μειώσεις μισθών, συντάξεων, νέοι φόροι (και χαράτσια) – τουλάχιστον για τους «μη έχοντες» - ενώ θα υπάρξουν και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό, όμως, που δεν γίνεται ξεκάθαρο είναι από πού θα καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας και ιδιαίτερα εάν το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στα έσοδα του κράτους, καλυφτεί από έντοκα γραμμάτια (καθώς υπάρχει σχετικό όριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και όχι από άλλες πηγές - λύσεις. 

Καταλαβαίνουμε ότι, η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής και έντονη. Όμως οποιαδήποτε τελική λύση και εάν επιτευχτεί στο τέλος του τετραμήνου θα είναι αρνητική εάν δεν υπάρχουν οι τρεις προϋποθέσεις, που, ως συντακτική ομάδα θεωρούμε ότι είναι βασικές για τη σωτηρία της Ελλάδας: 

  • Πρώτον θα πρέπει να βρεθεί λύση για το δημόσιο χρέος. Το κούρεμα του χρέους (με οποιαδήποτε μέθοδο εφαρμοστεί) θα δώσει ανάσα στην Ελληνική οικονομία για να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. 
  • Δεύτερον , συμφωνία για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να περισσέψουν χρήματα για την κοινωνική πολιτική και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  
  • Να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε το βασικό λόγο , κατά τη γνώμη μας, της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 
Καταλαβαίνουμε ότι το τοπίο στην Ευρώπη, για την Ελλάδα, είναι εχθρικό καθώς τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα δεν θέλουν αλλαγή πολιτικής και χαλάρωσης της λιτότητας, γιατί ανάλογα πολιτικά μηνύματα θα έρθουν και από άλλες χώρες ( η Ισπανία σε λίγο θα έχει εκλογές). 

Όμως η νέα Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τη μόνη κόκκινη γραμμή, που δεν είναι άλλη από την σωτηρία της Ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται στρατηγική , ψυχραιμία και προσήλωση στις πολιτικές θέσεις της. 

Ήδη, αντιδράσεις για τη «συμφωνία» για 4μηνη παράταση στο Eurogroup, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με καθημερινές παρεμβάσεις, κρίσεις και επικρίσεις κορυφαίων και μη υπουργών και βουλευτών. 

Για όλα τα παραπάνω και επειδή: 

1. μέχρι σήμερα ουδείς έχει απαντήσει στην εύλογη απορία – η οποία και χρήζει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΗΣ και ΑΜΕΣΗΣ απάντησηςπόσο είναι το χρέος, σε ποιους «χρωστάμε» και ποιοι χρωστούν (γιατί, έχει πλέον γίνει σαφές ότι, αυτοί που δημιούργησαν το χρέος, αυτοί ελέγχουν και το μέλλον της χώρας μας και των πολιτών της)
2. η παράλογη, καταχρηστική, εχθρική και ανθελληνική προπαγάνδα και επίθεση κατά της χώρας μας συνιστά σοβαρότατο λόγο αντίδρασης και μη αποδοχής της όποιας συμφωνίας ή «συμφωνίας» που συντελείται κάτω από αντίξοες και «πολεμικές» συνθήκες 
3. η Ε.Ε. έχει γίνει παραμάγαζο της γερμανίας και «εφαρμόζει» το ευρωπαϊκό δίκαιο (το οποίο μιλάει ΚΑΙ για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…) κατά εκτίμηση, συγκυρία, «εντολές» και χώρα 

εκτιμούμε ότι, ο Πρωθυπουργός σύντομα θα προσφύγει στις κάλπες – προφανώς μέχρι τις αρχές Ιουνίου, χρονική περίοδος που λήγει το (νέο) τελεσίγραφο των επικυρίαρχων στους υπηκόους τους - προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι, η Ελλάδα δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά και δεν μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν. 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου