Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΤΑ BLOGS ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ" ΑΠΕΦΑΝΘΗΣΑΝ ΕΧΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΓΚΑΓΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ

 
ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΙ


Πριν πούμε αναλυτικά ό,τι έγινε εχθές - γιατί γίνανε πάλι πολλά - με κορυφαίο τον άγριο κράξιμο του Νταβία στον Ρούσσου στο δημοτικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσουμε λίγο τους ορισμούς.

ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BLOG ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ BLOG ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ με όλα λοιπόν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτή πρέπει να έχει.

"Τα ιστολόγια - σε όλο τον πλανήτη - είναι προσωπικά, δεν μπορεί να είναι ειδησιογραφικά sitεs" γνωμοδότησε με ύφος καθηγητού πληροφορικής του MIT ο Γερολυμάτος.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ ΟΤΙ ΚΑΘΕ BLOG ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.

- Ποιος το λέει αυτό, πείτε μου τον νόμο" του είπε ο Νταβίας.

- " Δεν χρειάζεται νόμος (!!!!!) ΤΟ ΛΕΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ " απάντησε ο Global αντιδήμαρχος Χαλανδρίου.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.

1. Ας αρχίσουμε  από το τι λέει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ επί του θέματος:

To ιστολόγιο*, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ (blog), είναι μορφή ιστοχώρου (Σ.Σ. δηλαδή SITE για τους global αντιδημάρχους Χαλανδρίου. ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ SITE).

Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. 
Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως Νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία.
(Δηλαδή GLOBAL ΓΚΑΣΜΑΔΕΣ τα προσωπικά ιστολόγια είναι μόνο ένα από τα είδη των blogs που είναι sites, καταλάβατε;)

 Συνήθως δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια του κώδικα της ιστοσελίδας, μιας και συχνά είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, παρέχουν την δυνατότητα στο διαχειριστή του ιστολογίου να συντάξει μια καταχώρηση με πολύ λίγα βήματα.
Ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου μπορεί εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία. Το αντάλλαγμα τέτοιων φορέων είναι συνήθως η αυτόματα διαφήμιση στα ιστολόγια ή η αυτοπροβολή. Σε τέτοιες υπηρεσίες στηρίζεται η πλειονότητα των ιστολογίων, ιδίως τα μικρότερα. Όμως όπως και κάθε άλλο είδος ιστοσελίδας, έτσι και το ιστολόγιο μπορεί να στηριχθεί και σε υπηρεσίες στις οποίες ο διαχειριστής του ιστολογίου έχει τον πλήρη έλεγχο του ιστοχώρου του.
O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. Η παρουσία των ιστολογίων στον Παγκόσμιο Ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών. Φορείς της τελευταίας δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την Τέταρτη εξουσία, για αυτό και δεν υπάγονται σε έλεγχο από κρατικές Αρχές, όπως πχ το ελληνικό ΕΣΡ.
Λεξιπλάστης του όρου ιστολόγιον είναι ο blogger talos, από τους πρώτους έλληνες bloggers με το ομώνυμο μπλογκ "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ", που είναι και σήμερα ενεργό.

Τι λοιπόν διαχωρίζει ΜΟΝΟ την "δημοσιογραφία" από την "δημοσιογραφία των πολιτών";
Αν είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ο δημοσιογράφος.
Μάλιστα.
Και τι είναι "επαγγελματίας" δημοσιογράφος; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ μήπως;
Γιατί μόνο αυτοί είναι ΕΠΙΣΗΜΑ δημοσιογράφοι, έτσι δεν είναι;
Όλοι οι άλλοι είναι υπαλληλοι των εκδοτικών συγκροτημάτων που δημοσιογραφούν.
Έτσι δεν είναι;
Δηλαδή τον τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ πρέπει να τoν αποδίδουν - κατά τους αριστερούς αντιδημάρχους - μόνο οι εκδότες της διαπλοκής που επινόησαν και επιβάλλουν αυτές τις απόψεις - έξω από κάθε νομοθεσία - για να είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ μόνο όσοι περνάνε από τον πάγκο τους;
ΑΥΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ;;;;
ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΝΕ ή απλά προστατεύουν τκαι πριμοδοτούν την ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ας διαλέξουν αυτοί τι από τα δύο είναι.
(Ακούει ο Πραμπόπουλος;;;; ΓΙΑΤΙ "ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ - ή γυναίκα -ΔΕΙΚΝΥΣΙ" όσο παλιός στην πολτιική και να είναι!)

2 .Στον πλανήτη λειτουργούν εφημερίδες σε blogs ή υπάρχουν μόνο "προσωπικά ιστολόγια" όπως νομίζει ο ΓΚΑΓΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ;

ΝΑ ΜΕΡΙΚΑ. ΤΑ 50 πιο γνωστά από το BUISINESS INSIDER: http://www.businessinsider.com/the-50-most-popular-newspaper-blogs-2009-5 .

NA KAI MIA - ΜΑΛΛΟΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η NEW YORK TIMES.

Πάει λοιπόν και αυτό το επιχείρημα.

 3. Αν δεν είναι ΚΑΝΟΝΙΚΗ - κατά πώς πρέπει - μια ηλεκτρονική εφημερίδα που χρησιοποιεί ιστολόγιο,  όπως λέει η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου - που έχει μεγάλη τρικυμία στο κρανίο της, γιατί προσπαθεί ανεπιτυχώς να ντύσει με δημοκρατικό μανδύα τον ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ -  αλλά αυτό δεν γίνεται όσο είναι εδώ η ΠΛΑΤΕΙΑ γιατί τον ξετρυπώνει τον ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥΣ και τον αναδεικνύει - τότε οι ίδιοι γιατί κάνανε ΑΓΩΓΗ στον διαχειριστή της ΠΛΑΤΕΙΑ με το νόμο περί τύπου για άρθρο του στην ΠΛΑΤΕΙΑ;

ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ.

Όταν είναι να μας διώξουν είμαστε εφημερίδα αλλά όταν είναι για τα δικαιώματα των εφημερίδων είμαστε "προσωπικό ιστολόγιο";;;;;

Μιλάμε για ΝΟΥΜΕΡΑ. έτσι;
Που νομίζουν ότι μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει από την καρέκλα του θεσμού που εκπροσωπούν!


Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου