Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Βριλήσσια: Το σχέδιο της «Νέας Πνοής» για την ανάπλαση του πάρκου της πρ. Ναυτικής Βάσης

Το Πάρκο “Μ. Κάλλας” (πρώην Ναυτική Βάση) αποτελεί όχι μόνο έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για τα Βριλήσσια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και μια ιστορική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας.

Περικλείεται απο την Λ. Πεντέλης, την Λ. Αναπαύσεως, την οδό Καλλιανίου και την οδό Φιλικής Εταιρείας. Ἐχει συνολική έκταση 52 στρεμμάτων και για πολλά χρόνια άνηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Παραδόθηκε στον Δήμο Βριλησσίων τα πρώτα χρονια της δεκαετίας του 2000. Τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα τμήμα του οικοπέδου αυτού, εκτασης περίπου 17 στρεμμάτων κατασκευάστηκε ως πάρκο αναψυχής.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε κανείς. Ο χώρος αντί να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε πρότυπο πάρκο, υποβαθμίστηκε χάνοντας τη ζωτικότητά του και έχοντας περιέλθει πλέον σε μαρασμό. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έφερε την υποβάθμιση, τη ρύπανση και την ερημοποίηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο χώρος της πρώην Ναυτικής Βάσης όχι μόνο να μην αποτελεί έναν όμορφο και ζωντανό χώρο πρασίνου αλλά και να εξελίσσεται σε εστία παραβατικότητας και ανομίας.

Στο συγκεκριμένο αυτό οικόπεδο εκτός απο την έκταση των 17 στρεμμάτων, υπάρχει στο βόρειο τμήμα του ενα κτίριο υποσταθμού της ΔΕΗ, ένας μικρος λαχανόκηπος-περιβόλι που συντηρείται από την φυσιολατρική κίνησης «Βριλησσός», ένα μικρό ξύλινο σπίτι των προσκόπων και όλο το υπόλοιπο νότιο-ανατολικό κομμάτι του οικοπέδου, έκτασης 28 στρεμμάτων, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης απορριματοφόρων και άλλων οχημάτων του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και χώρος εναπόθεσης οικοδομικών υλικών, κάδων απορριμμάτων, παροπλισμένων οχημάτων κλπ.

Το όραμα της «Νέας Πνοής» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σημερινή κατάσταση του πάρκου. Προτεραιότητά για την δημοτική παράταξη και τον επικεφαλής Γιάννη Πισιμίση αποτελεί η ριζική ανάπλαση του χώρου (52 στρεμμάτων), καθώς και η λειτουργική του σύνδεση με τον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων, δημιουργώντας στο πάρκο σύγχρονες υποδομές που θα αναβαθμίσουν συνολικά την πόλη μας.

Η πρόταση της ανάπλασης στο πάρκο της πρωην Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων μελετήθηκε απο τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα και υποψήφιος δημοτικό σύμβουλο με την «Νέα Πνοή» Άκη Δημαρά και τον αρχιτέκτονα Πάρι Βασιλειάδη και σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω σημεία:

1. Tις κτιριολογικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανάγκες των πολιτών για τη συγκεκριμένη έκταση και το όραμα της δημοτικής παραταξης «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» και του επικεφαλής της Γιάννη Πισιμίση.

2.Τα προβλήματα και τις παθογένειες της υπάρχουσας κατάστασης του πάρκου.

3. Το κόστος των κατασκευών και γενικότερα τον προϋπολογισμό των επεμβάσεων στο χώρο.

4. Τον σεβασμό αλλά και τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου, των δέντρων, των φυτεύσεων και γενικότερα της χλωρίδας του πάρκου.

5. Την προσπάθεια για μία άρτια αρχιτεκτονική λύση, ώστε να αναδειχτούν οι δυνατότητες του πάρκου και πέρα από τη λειτουργικότητα, την εργονομία, την οικολογία και την ασφάλεια, να επιτευχθεί και μία υψηλής αισθητικής λύση, όπως αξίζει στην πόλη και τους πολίτες των Βριλησσίων, με δραστηριότητες αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 1,8 με 2 εκατομμύρια ευρώ. Μια χρηματοδότηση που είναι απολύτως ρεαλιστική, τόσο μέσω ίδιων πόρων του Δήμου μας, όσο και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η νέα πρόταση ανάπλασης αναπτύσσει το νέο πάρκο σε έκταση 35 στρεμμάτων περιπου,(υπερδιπλάσια της προηγούμενης) και περιορίζει άμεσα και δραστικά την έκταση του χώρου στάθμευσης των απορριματοφόρων του Δήμου στα 8,5 στρέμματα περίπου, μέχρι να υπάρξει νέα χωροθέτησή του για την οριστική απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από το σημείο.



Περιλαμβάνει επτά νέες επεμβάσεις και πέντε επεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές:
  • Νέο Κλειστό Γήπεδο-Προπονητήριο (τύπου μπαλόνι)
  • Νέο Ανοιχτό Κολυμβητήριο
  • Νέο Θερινό Κινηματογράφο-Αμφιθέατρο
  • Αναψυκτήριο
  • Νέο πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμους
  • Νέα υπαίθρια αγορά για τη διάθεση οπωρολαχανικών.
  • Νέο παιδότοπο-παιδική χαρά.

Η πρόταση διατηρεί αλλά και αναβαθμίζει το χώρο της λίμνης, τον αστικό λαχανόκηπο, το υπαίθριο γυμναστήριο και τα υπάρχοντα κτίρια (της αποθήκης, του παρατηρητηρίου, της Λέσχης των Προσκόπων), καθώς και το φυλάκιο στην νότια είσοδο. Ο χώρος του πάρκου διπλασιάζεται και εκτιμάται πως φυτεύονται τουλάχιστον 2000 νέα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου