Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση Κώστα Ζαχαριάδη στη Βουλή των Ελλήνων, για την προστασία του Δάσους ΣυγγρούΕρώτηση κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης σχετικά με την προστασία του Δάσους Συγγρού και την αξιοποίηση του σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και το σύνταγμα. Την ερώτηση συνυπογράφουν και οι τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ο βουλευτής τονίσει τη σημασία της βιωσιμότητας και της προστασίας του Δάσους Συγγρού ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής διατηρώντας τον δασικό του χαρακτήρα και εκφράζει την ανησυχία που προκύπτει έπειτα και από τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «αναβάθμισης» του Δάσους Συγγρού σε «αγρόκτημα πόλης» και συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου με λογικές Estate/Park Management.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν ο κος Ζαχαριάδης ερωτά και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν οι εν λόγω δηλώσεις του είναι συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τους κανόνες διαχείρισης των δασών της χώρας μας και κατά πόσο συμβιβάζονται τέτοιου είδους ανακοινώσεις με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, σύμφωνα και με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που επιθυμούν και μπορούν να επισκέπτονται το Δάσος Συγγρού μόνο τις βαρδινές ώρες, τίθεται το ερώτημα δυνατότητας διεύρυνσης του ωραρίου του, και πέραν της δύσης του ηλίου πληρώντας φυσικά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις φύλαξης και προστασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


18 Οκτωβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Προστασία Δάσους Συγγρού»

Το Δάσος Συγγρού βρίσκεται στα βόρεια προάστια, επί της λεωφόρου Κηφισίας, μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ. Έχει έκταση 970 στρέμματα, από τα οποία τα 271 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί αγροτικά ενώ τα υπόλοιπα δασική έκταση και αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για όλο τον βόρειο τομέα Αθηνών και από τους σημαντικότερους στην Αττική.

Η προστασία πρωταρχικά των σκοπών του κληροδοτήματος και των όρων του κληροδοτήματος βάσει της διαθήκης και κυρίως σε σχέση με τη γεωργική εκπαίδευση αλλά και του δασικού του χαρακτήρα αποτελεί τον δρόμο για την βιωσιμότητα του Ιδρύματος και του δάσους και την απόδοσή του στις επόμενες γενιές, για την ομαλή και ισόρροπη σχέση των πολιτών με το αστικό δάσος.

Η νέα διοίκηση του ΙΓΕ που απαρτίζεται και από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ά και β’ βαθμού έχει την ευθύνη διαχείρισης σε αυτόν τον οικολογικό πνεύμονα του Αμαρουσίου και της Αττικής.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην παρουσίαση του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών ανακοίνωσε ότι το Δάσος Συγγρού «αναβαθμίζεται» σε «αγρόκτημα πόλης», ενώ προαναγγέλθηκε ενεργοποίηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και λογικές Estate/Park Management. Η ανακοίνωση, αυτή έχει εγείρει έντονη ανησυχία και προβληματισμό καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του κτήματος Συγγρού είναι δάσος και κατά συνέπεια ο χαρακτηρισμός του και η αξιοποίησή του ως αγρόκτημα με όρους estate management, είναι αντίθετος στη δασική νομοθεσία και το σύνταγμα.

Επιπλέον, κάτοικοι της περιοχής που επισκέπτονταιι καθημερινά το άλσος, αναφέρουν ότι τις βραδινές ώρες , πλέον παραμένει κλειστό, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας,για να διαφυλάξει το δάσος Συγγρού και να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει ως πνεύμονας πρασίνου, χωρίς παρεμβάσεις που στοχεύουν στον αποχαρακτηρισμό του από δάσος και στην εμπορευματοποίησή του;

2. Είναι οι ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τους κανόνες διαχείρισης δασών της χώρας μας;

3. Πώς συμβιβάζονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αντιμετωπίζουν τις δασικές εκτάσεις ενός ιδρύματος, ως υποδοχέα και πόρο προς εκμετάλλευση από τους ιδιώτες;

4. Το ωράριο λειτουργίας, βάσει του οποίου το «Δάσος Συγγρού» κλείνει μετά τη δύση του ηλίου, θα μπορούσε να διευρυνθεί, πληρώντας φυσικά τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης και προστασίας, προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι να το επισκέπτονται και τις βραδινές ώρες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάρκου Κώστας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου