Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Το Πράσινο Κίνημα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης Εισερχόμενα

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου είναι μία ημέρα που για το Πράσινο Κίνημα έχει μεγάλη σημασία, καθώς συμβολίζει το δικαίωμα των λαών στην υγιεινή διατροφή και σε πολιτισμικά κατάλληλες τροφές, οι οποίες παράγονται με βιώσιμες μεθόδους, καθώς και ως το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιοι τις μεθόδους γεωργίας και τους τρόπους παραγωγής των τροφίμων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης μνημονεύει τη σφαγή των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996.
Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ' όλο τον κόσμο.
Η «Βία Καμπεσίνα», που σημαίνει «Αγροτική Οδός», αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Το Πράσινο Κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίων των μεταλλαγμένων προϊόντων και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει να υποχρεωθούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν μεταλλαγμένα υποπροϊόντα να το αναγράφουν ευκρινώς στην συσκευασία τους και ταυτόχρονα να θεσμοθετηθούν κίνητρα για την διάσωση των Παραδοσιακών Ποικιλιών. Η καλή τροφή είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και δυστυχώς δεν θα είναι αυτονόητο στα επόμενα χρόνια, λόγω των συμφερόντων κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιριών. 

Χαρακτηριστικά το Πράσινο Κίνημα έχει επισημάνει:
–    Την ώρα που μικροί αγρότες και μικρές εταιρείες αγροχημικών και παραγωγής σπόρων παλεύουν να επιβιώσουν, το χάσμα με τους μεγάλους παίκτες γιγαντώνεται. Η όλο και μεγαλύτερη στροφή στη βιομηχανική καλλιέργεια θα οδηγήσει τους μικροπαραγωγούς σε αφανισμό. Τα πάντα στον τομέα της αγροκαλλιέργειας θα ελέγχονται από αυτούς τους κολοσσούς. Αναμένουμε να υπάρξει περιορισμός των οργανικών προϊόντων προκειμένου να προωθηθούν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τα οποία οι περισσότεροι καταναλωτές απορρίπτουν. Μάλιστα, όλες οι εταιρείες διαθέτουν πλατφόρμες δεδομένων συνεργαζόμενες με τεχνολογικές εταιρείες, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στις πρακτικές καλλιεργειών, εγκλωβίζοντας περαιτέρω τους μικροκαλλιεργητές σε μονοκαλλιέργειες, μονοπωλιακές πρακτικές και αύξηση του κόστους. Οι κολοσσοί αυτοί έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην παραγωγή τοξικών προϊόντων, πολλά από τα οποία έχουν κατηγορηθεί από πλήθος μελετών ως πιθανώς καρκινογόνα, ενώ κάποια από τα φυτοφάρμακα που παράγουν συνδέονται με Αλτσχάιμερ, άσθμα, παρενέργειες στη γέννα και αναπτυξιακές διαταραχές.
–    Έτσι, εν μέσω μιας μεγάλης κλιματικής αλλαγής, αντί να δημιουργήσουμε ανθεκτικό σύστημα καλλιέργειας, με εύρος καλλιεργειών, στρεφόμαστε στις μονοκαλλιέργειες που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των σπορών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι ένας δρόμος που δεν διασφαλίζει την τροφή των μελλοντικών γενεών.
–    Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ειδών των ευρωπαϊκών πτηνών είναι είδη υπό εξαφάνιση λόγω της βιομηχανοποιημένης καλλιέργειας και της μόλυνσης του νερού. Ο πληθυσμός των μελισσών από το 1985 έως το 2005 μειώθηκε κατά ένα έκτο λόγω των αγροχημικών που παρασκευάζουν η Bayer και η Syngenta.
–    Ήδη προτού ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις, το 70% της αγοράς σπόρων και το 70% της αγοράς των αγροχημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής βρίσκονταν στα χέρια δέκα πολυεθνικών εταιρειών. Με τις νέες αυτές συγχωνεύσεις γίνεται αντιληπτό ότι οι καινούργιες εταιρίες αποκτούν πρωτοφανή εξουσία σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Όποιος ελέγχει τα τρόφιμα, ελέγχει κι εμάς.


Τιμή στο Κιλελέρ 
Λόγω της ημέρας το Πράσινο Κίνημα θέλει να προβάλει, μέσα από το δελτίο τύπου του, τη δήλωση του δημάρχου Μετεώρων που φέρει το ιστορικό βάρος των αγώνων της Θεσσαλίας, στο Κιλελέρ. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεόδωρος Αλέκος δήλωσε: Σαν σήμερα 17 Απριλίου 25 χρόνια πριν, άκληροι χωρικοί και εργάτες γης της Βραζιλίας ένωσαν την φωνή τους για την απόκτηση γης και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Το γεγονός διαδραματίστηκε στη La Via Campesina στη Βραζιλία και η κινητοποίηση των αγροτών κατέληξε σε αιματοχυσία.
Ο αγώνας των αγροτών μας θυμίζει τους αγώνες που έδωσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας στο γνωστό σε όλους Κιλελέρ τον Μάρτιο του 1910 όταν οι ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα προνόμια των τσιφλικάδων με παρόμοια αποτελέσματα.
Η διεθνής συνομοσπονδία «Via Campesina» που σημαίνει η «Αγροτική Οδός» συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών απ’ όλο τον κόσμο καταγγέλλοντας τους νόμους και τα συμφέροντα που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής.
Η διατροφική κυριαρχία και ο τερματισμός της πείνας στον κόσμο καθώς και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κάθε Κυβέρνησης για έναν κόσμο που θα πρέπει να βασίζεται στην ισότητα, στην βιώσιμη γεωργία με επίκεντρο τον σωστό τρόπο καλλιέργειας γης και ζωής των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου