Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την «Ημέρα της Γης»: Να τα αλλάξουμε όλα

 

Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992).
Με αιτήματα όπως η άμεση παύση των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και αερίου και η διακοπή της κατασκευής υποδομών ορυκτών καυσίμων, ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζουν διαμαρτυρίες σήμερα Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης.
Για την Ημέρα της Γης το 2022, πρέπει να δράσουμε με τόλμη, να καινοτομήσουμε σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουμε ισότιμα νέες πρακτικές, για να «επενδύσουμε στον πλανήτη μας».
Αυτό είναι το σύνθημα εορτασμού της φετινής Ημέρας της Γης, που καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να αδράξουν τη στιγμή «για να τα αλλάξουμε όλα». Με ανεξάντλητο θάρρος, να δράσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα μέσα διαβίωσής μας.
«Μια συνεργασία για τον πλανήτη», που αφορά όλους μας σε όλα τα επίπεδα: Τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τους πολίτες.
Στόχος των ετήσιων εορτασμών είναι η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα πλανήτη του οποίου το μέλλον θα είναι βιώσιμο. Υπολογίζεται ότι στις εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν μέρος περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από 190 χώρες της Γης.
Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο σοβαρή, η Ημέρα της Γης φέτος αποκτά επιπλέον σημασία. Έρχεται μετά από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 και χαρακτηρίστηκε ως «κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες πρόκειται να αυξηθούν πέρα ​​από τους 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, έως τα τέλη αυτού του αιώνα - ένα σενάριο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε παγκόσμια κλίματα, πρώτον αναφορικά με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και κατόπιν σε μια σειρά από κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε: «Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τον συμβολισμό κάθε παγκόσμιας ημέρας που είναι υπέρ του πλανήτη και της βελτίωσης του κλίματος αν και προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα.
Για την Ημέρα της Γης το 2022, πρέπει να δράσουμε με τόλμη, να καινοτομήσουμε σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουμε ισότιμα νέες πρακτικές, για να «επενδύσουμε στον πλανήτη μας».
Η πανδημία μας αποκάλυψε με έντονα βιωματικό τρόπο τις επιδράσεις που έχει ένα φαινόμενο, όταν θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, επιφέρει βαριές οικονομικές συνέπειες και απαιτεί συντονισμένη πλανητική δράση για την αντιμετώπισή του.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αντίστοιχο φαινόμενο, με τη διαφορά ότι, η βαρύτητα των συνεπειών της επιδείνωσης του κλίματος θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη: θα θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δραστηριότητας και μπορεί να επιφέρει, στο ακραίο σενάριο, ακόμη και την καταστροφή του πολιτισμού μας.
Ο ιός μας βρήκε ανέτοιμους, για την κλιματική αλλαγή όμως έχουμε προειδοποιηθεί και υπάρχει ακόμη χρόνος. Ωστόσο, ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύς και δεν πρέπει να πάει χαμένος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου