Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η 28Η ΙΟΥΝΙΟΥ

 

από airetos.gr



Ως μαύρη ημέρα στην ιστορία της τοπικής δημοκρατίας καταγράφεται η 28η Ιουνίου, καθώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε στη Βουλή αργά το απόγευμα το Νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων - Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η φίμωση των φωνών της Αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται στο Άρθρο 44 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και αποτελεί την πιο ακραία κορύφωση των γαλάζιων παρεμβάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαδοχικά εξελίσσονται από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τώρα, και ήδη καταρρέουν με διαδοχικές Αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας.


Α. Νταβίας: “Η λαϊκή κυριαρχία και η αρχή της ισότητας της ψήφου έχουν ήδη παραβιαστεί”

 
Ο επικεφαλής της παράταξης “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία” οργανωτικός υπεύθυνος του Πράσινου Κινήματος , κ. Άγγελος Νταβίας , δήλωσε σχετικά: “

Άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας αντιπολίτευσης και ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που “πέρασε” το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την Τροποποίηση της παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).
Συγκεκριμένα η τροποποίηση καταργεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να προτείνουν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, θέματα για συζήτηση και απόφαση προς ένταξη στην ημερήσια διάταξη.
Με “σκοπό να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων” ισχυρίζεται η υπουργική πρόταση.
Ήδη από το νόμο Θεοδωρικάκου που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το 3ο τμήμα του ΣτΕ σε πολλές διατάξεις του - η πρώτη μάλιστα ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική και από την ολομέλεια του ΣτΕ και έπεται η συνέχεια - τα δημοτικά συμβούλια έχουν καταστεί ουσιαστικά άχρηστα, αφού οι πιο σημαντικές αποφασιστικές τους αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Στα όργανα δηλαδή που ο αντισυνταγματικός νόμος Θεοδωρικάκου παρέχει στον εκάστοτε δήμαρχο την απόλυτη πλειοψηφία άσχετα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Η λαϊκή κυριαρχία και η αρχή της ισότητας της ψήφου έχουν ήδη παραβιαστεί και αυτό υπογραμμίζεται αυτή την περίοδο με τις αποφάσεις του ΣτΕ, δικαιώνοντας όσους - λίγους - αυτοδιοικητικούς αντιταχθήκαμε στις θεσμικές ακροβασίες του νόμου αυτού - κόντρα (όπως πάντα) στο ρεύμα της νεκρικής υπακοής των χρισματούχων κομματικών στελεχών που έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε χειροκροτητή των κομματικών επιλογών των προϊσταμένων τους.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα της πανηγυρικής της ήττας στο ΣτΕ, μια ήττας που περνάει στα ψιλά της επικαιρότητας αφού κανένα μεγάλο κόμμα από αυτά που κρατούν όμηρο την αυτοδιοικήση χρόνια τώρα, δεν επενδύει πολιτικά σε αυτό το μείζον θέμα δημοκρατίας, η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα.
Αντί να σπεύσει να εξομαλύνει με παρεμβάσεις ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ και εφαρμογής του πνεύματος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το θεσμικό περιβάλλον στους ΟΤΑ, έρχεται και αποτελειώνει κάθε έννοια δημοκρατικού ελέγχου στην λειτουργία των αιρετών οργάνων, αφαιρώντας από τις εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής τους το δικαίωμα να καταθέτουν ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ λήψης απόφασης από τα δημοτικά συμβούλια.
Προτάσεις που - έτσι και αλλιώς ήταν στο χέρι της πλειοψηφίας να αποδεχτεί ή να απορρίψει.
Για την “εύρυθμη" λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων λέει ο κ. Βορίδης οι δημοτικές παρατάξεις δεν πρέπει να έχουν καν το δικαίωμα καν να καταθέτουν προτάσεις τους.
Ώστε να προστατεύονται οι πλειοψηφίες ακόμα και από αυτό το πολιτικό κόστος να τις απορρίπτουν "για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων'.
Εξ ορισμού ΚΑΘΕ πρόταση από τις δημοτικές παρατάξεις εκτός αυτής του δημάρχου κρίνεται άχρηστη και ανούσια να συζητηθεί κατά το νομοσχέδιο του κ. Βορίδη.
Και μένει λοιπόν να απαντηθεί ένα απλό ερώτημα. Το οποίο βέβαια είναι ρητορικό:
Μα αν δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις οι δημοτικές παρατάξεις τι ακριβώς έχουν δικαίωμα να κάνουν;
Η απάντηση είναι απλή: ΤΙΠΟΤΑ.
Κάθε συνειρμός για απολύτως χουντικές νοοτροπίες βέβαια είναι απόλυτα ρεαλιστικός και καμία δόση υπερβολής δεν έχει.
Για πολλούς αυτό είναι ασήμαντη λεπτομέρεια.
Η δημοκρατία για πολλούς έχει γίνει μαι ασήμαντη λεπτομέρεια.
Μια πολυτέλεια που δεν αντέχει το σημερινό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό.
Όμως η φωτιά έχει ανάψει στον κάμπο.
Και οι σώφρονες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να σβηστεί.
Και να σβηστεί ΑΜΕΣΩΣ.
Το νομοσχέδιο έπρεπε να μείνει στα συρτάρια του κου Βορίδη.
Και η εξέλιξη της διαδικασίας στο ΣτΕ που βάζει τέλος στο τερατούργημα Θεοδωρικάκου πρέπει να γίνει σεβαστή και να καθορίσει το αυτοδιοικητικό πλαίσιο της επόμενης τετραετίας, αφού αυτή ήδη βρίσκεται στο δειλινό της.

Εκτός από το Πράσινο Κίνημα που με τοποθετήσεις όλων των αυτοδιοικητικών στελεχών του και με συνέντευξη του Συμπροέδρου του, ξεκάθαρη θέση  έχει πάρει και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Περιμένω με πραγματική περιέργεια τις αντιδράσεις των άλλων κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και συλλογικοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου