P

P

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Πληθωριστικά υπερέσοδα εναντίον των πολιτών – Η άνιση μάχη κατά του τέρατος

 


Γράφει ο Γιάννης Κυριακόπουλος*

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΠΡΑΓΜ/ΣΕΙΣ
ΥΠΕΡΒΑΣΗ
ΦΟΡ.ΕΣΟΔΩΝ
ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΥ


ΦΠΑ
7.565
8.319
754ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
2.739
2.607
-132
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ
443
565
122
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΦΟΡΟΙ & ΔΑΣΜΟΙ
115
173
57
ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ
ΛΟΙΠΟΙ ΤΡΕΧΟΝΤΕΣ
513
910
397
ΦΟΡΟΙ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
566
1.395
829
ΑΚΙΝΗΤΩΝ(ΕΝΦΙΑ)
ΦΟΡΟΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ
122
145
23
ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΦΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
4.796
5.346
550ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
68
96
27


ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ
3.177
*ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Διαβάζοντας τα παραπάνω προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 1ο εξάμηνο 2022, εύκολα πλέον εξάγεται το συμπέρασμα ότι μιλάμε για διαπιστωμένα πληθωριστικά έσοδα του κράτους σε βάρος των φορολογούμενων.
Είναι ορατό στην κοινωνία και τους πολίτες αυτής το νέο μοντέλο επιβολής έμμεσων φόρων και η άνιση είσπραξη εσόδων εκ μέρους του κράτους και της κυβέρνησης σε αντίθεση με την επιστροφή επιδομάτων κοροϊδίας και προσβολής, βαπτισμένα ως κοινωνική πολιτική.

Αναλύοντας τους παραπάνω δείκτες εξάγονται τα εξής:
• Προκύπτει σύνολο υπέρβασης 3.177 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή στα ενεργειακά προϊόντα (καύσιμα) και τα καπνικά, τα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 132 εκατ. Ευρώ.
• Η καθοριστική συμβολή του πληθωρισμού δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ροή είσπραξης συγκεκριμένων φόρων (βλέπε δόσεις ΕΝΦΙΑ, παράταση πληρωμής τελών κυκλοφορίας, φόροι δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων) η συνολική αθροιστική εικόνα είναι 2.759 εκατ. Ευρώ.
• Η ενίσχυση ειδικών κοινωνικών ομάδων, με την μορφή επιδοματικής πολιτικής μέσω κριτηρίων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης κόστισε στην κυβέρνηση μόλις 561 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 20% της υπερείσπραξης που έχει πραγματοποιηθεί.
• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένα κατά 808 εκατ. Ευρώ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση παρά την διαπιστωμένη αυτή υστέρηση να χρηματοδοτεί διάφορες δαπάνες από το ΠΔΕ.
• Μελετώντας μια άλλη μελέτη καταγραφής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας σε συνεργασία με το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (διάστημα 19-21 Ιουνίου σε δείγμα 900 καταναλωτών) αντιστρόφως ανάλογα είναι τα συμπεράσματα σε σχέση με την καταιγίδα εισπράξεως της κυβέρνησης , συγκεκριμένα:
• Το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος (32%) πηγαίνει σε πληρωμή λογαριασμών, ο ένας στους δύο μειώνει τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδα.
• Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής διαμορφώθηκε στο -64 από -25 πέρυσι, ο υποδείκτης προσδοκιών των οικονομικών των νοικοκυριών είναι στο -73 από -33 τον περασμένο Ιούνιο, ο υποιδείκτης παρούσας κατάστασης διαμορφώνεται στο -58 από -25 πέρυσι.
• Οι καταναλωτές αξιολογούν την τρέχουσα χρονική περίοδο ως την χειρότερη των τελευταίων 2 ετών, με τον συγκεκριμένο υποδείκτη να διαμορφώνεται στο -78 από -48 πέρυσι.

Η συνολική επιλογή οικονομικού μοντέλου που έχει επιλέξει μια αποτυχημένη κυβέρνηση, μην αθετώντας τα προεκλογικά γραμμάτια που είχε πολιτικά υπογράψει με συγκεκριμένους οικονομικούς χώρους, είναι και η καθοριστικότερη διαφορά μεταξύ αυτής και των πολιτών της χώρας.
Ο μόνος δρόμος πλέον είναι η ρήξη και η επιλογή νέων οικονομικών προτάσεων , βασισμένα πρωτίστως στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, η αναζήτηση νέων πολιτικών προσώπων και ιδεών, ο επαναπροσδιορισμός σχέσεων πολίτη και πολιτικής μέσω της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, είναι ζωτική ανάγκη για την χώρα η τροφοδότηση αυτής με ζωτικό πολιτικό οξυγόνο.
GO GREEN

*Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου