Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Το Editorial του Άγγελου Νταβία στην ΠΛΑΤΕΙΑ στο χαρτί που κυκλοφορεί.Μύρισε το μελάνι!

Σε μια εποχή που το γράψιμο, το διάβασμα, η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μουσική, η αρχιτεκτονική, ο έρωτας, γίνονται παιχνίδι μέσα από την ανάλυση προσωπικών δεδομένων από τα υπολογιστικά συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν για να μιμηθούν τον Άνθρωπο και την δημιουργικότητά του ή και να τον αντικαταστήσουν, η όσφρηση μένει η μόνη από τις αισθήσεις που ίσως δυσκολευτούν να προσεγγίσουν οι μηχανές και δύσκολα θα μπορέσουν να την μεταδώσουν από μακρυά μέσα σε κάθε χρήστη του υπολογιστή, του smartphοne, της τηλεόρασης.

Ακόμα υπάρχουμε κάποιοι που νιώθουμε ότι δεν είναι το ίδιο να διαβάζεις ένα κείμενο στην οθόνη, από το να «αγγίζεις» το κείμενο στο τυπωμένο χαρτί και να ανασαίνεις εκείνη την μυρωδιά του, τη μυρωδιά του μελανιού στο βιβλίο, το περιοδικό, την εφημερίδα, που συνόδεψε  τις πρώτες μας επαφές με την γνώση, τον λόγο, την τέχνη.


Τυπώνουμε ξανά την Πλατεία, επειδή αυτή η αίσθηση είναι που λείπει από το επιτυχημένο και διαχρονικό site μας (stinplatia.gr) το οποίο τόσο αγαπήθηκε και τόσο μισήθηκε: η αφή και η ανάσα του λόγου.


To site δημιούργησε τόσα συναισθήματα, διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα που μπέρδεψε για λίγο, ακόμα και την υπολογιστική δύναμη των μηχανών που εξελίσσονται ραγδαία αλλά υστερούν ακόμα στο συναίσθημα. 


Πάμε λοιπόν και στο χαρτί για να συμπληρώσουμε τις αισθήσεις που λείπουν.


Τα ρομπότ είναι εδώ και μένει στον άνθρωπο να τα αξιοποιήσει και να τα υποτάξει στην υπηρεσία της κοινωνίας του ή να ηττηθεί, παραδομένος.  

Το MATRIX είναι εδώ. 


Είναι πολύ εύκολο σήμερα να βγάλεις μια εφημερίδα.
Το δύσκολο είναι να βγάλεις και να διατηρήσεις μια ανεξάρτητη, κερδοφόρα, αυτοδιοικητική εφημερίδα ποικίλης ύλης. Όχι ένα ακόμα ΟΡΓΑΝΟ.
ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ και ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ με έμφαση στο συναίσθημα εκείνου του μέρους της κοινωνίας που θα την πιάσει, θα την διαβάσει και θα την ΚΡΙΝΕΙ.


Θα την διαβάσει με τον καφέ την Κυριακή αντί να σκρολάρει στο κινητό. Θα την διαβάσει γιατί «φοβάται» το internet παρά του ότι εμείς δεν το φοβόμαστε, το χρησιμοποιούμε. Θα την διαβάσει γιατί θεωρεί ενδιαφέρουσα την επιλογή της ύλης μας.

 Ή ακόμα γιατί διαφωνεί και θέλει να απαντήσει.
Θα την διαβάσει γιατί θέλει να βρει κάτι αρνητικό να πει για εμάς, επειδή δεν μας «πάει». Ή κάποιοι άλλοι, κάτι θετικό γιατί τους αρέσουμε.


Δεν μας νοιάζει το κίνητρο για να μας διαβάσετε. Μας νοιάζει ότι ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
Όπως διαβάζετε και το site.


Άλλωστε αυτό νοιάζει και τους επενδυτές στην έκδοση: Το μεγάλο μας επενδυτή, την Apollo Master Print και το boss της  Δημήτρη Υψηλάντη, που έκανε το μεγάλο βήμα, χωρίς το οποίο, εγώ προσωπικά δεν θα ξαναξεκινούσα από την αρχή. Και που θέλω τόσο πολύ να δικαιωθεί επιχειρηματικά που δίνει την ευκαιρία.


Τους διαχρονικούς υποστηρικτές - διαφημιζόμενους του site μας που κράτησαν ζωντανή την ΠΛΑΤΕΙΑ αυτά τα δέκα χρόνια της απουσίας μας από το χαρτί. Εκείνους τους επιχειρηματίες που ΑΓΑΠΟΥΝ την Πλατεία και το έχουν αποδείξει.


Τους νέους συνεργάτες μας, την συντακτική επιτροπή που ανέλαβε την ύλη, τους γνωστούς ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ αρθρογράφους του site, τους νέους συνεργάτες που σήμερα τους γνωρίζετε σε αυτό το φύλλο και που βέβαια θα τους γνωρίσετε καλύτερα στα επόμενα και θα κατανοήσετε ότι ξέρουμε γιατί κοιτάμε ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ. 


Γιατί μπορούμε.
Θα τα καταφέρουμε, πρώτα ο Θεός, με την στήριξή σας.


Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου