Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΟΜΙΜΗ ή ΠΑΡΑΝΟΜΗ;







Αποδέχθηκε τελικώς τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για το ρέμα Πεντέλης - Χαλανδρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με την Αρχή στις 29/3/2013 εκδόθηκε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, με αντικείμενο επεξεργασίας τα προβλήματα εφαρμογής του ανωτέρω διατάγματος.

Στο Συνήγορο είχε προσφύγει από το Νοέμβριο του 2008 ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) εντός της Β' Ζώνης Προστασίας του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου.

Σημειώνεται ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα είναι διαμπερές, με πρόσωπο τόσο επί του ρέματος (οδός Πάρνηθος), όσο και επί του οδικού άξονα της οδού Πεντέλης.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη συγκεκριμένη περιοχή, οι χρήσεις γενικής κατοικίας, σε διαμπερή οικόπεδα, επιτρέπονται στα ισόγεια των κτιρίων και μόνο στο πρόσωπο των οικοπέδων επί των οδικών αξόνων και όχι στο πρόσωπο επί του ρέματος. Το ζήτημα της νομιμότητας λειτουργίας του καταστήματος προέκυψε μετά την οικοδόμηση κτιρίου - με όψη στην οδό Πεντέλης - μπροστά από την ταβέρνα. Αποτέλεσμα των νέων δεδομένων ήταν η αμφισβήτηση της συνέχισης της χρήσης της ταβέρνας, στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη σχετική αλληλογραφία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και το Δήμο Χαλανδρίου διαπίστωσε τη διάσταση απόψεων για τη νομιμότητα λειτουργίας του καταστήματος, μεταξύ της Δ/νσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών και της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.


Παράλληλα, πραγματοποίησε και επίσκεψη στη Δ/νση Ειδικών Έργων του ίδιου υπουργείου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή πρότεινε στον υπουργό Περιβάλλοντος: α) την αναδιατύπωση διατάξεων του σχετικού ΠΔ του 1995 «Χαρακτηρισμός του χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου, ως προστατευόμενου τοπίου, καθορισμός των ορίων και ζωνών προστασία αυτού, επιβολή όρων απαγορεύσεων και περιορισμών εντός αυτών», προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα σε παρόμοιες περιπτώσεις διαμπερών οικοπέδων και β) την οριστική αποσαφήνιση της αρμοδιότητας ερμηνείας του προεδρικού διατάγματος.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης 

http://www.zougla.gr/greece/article/paremvasi-tou-sinigorou-tou-politi-gia-tin-efarmogi-tou-proedrikou-diatagmatos-sxetika-me-to-rema-pentelis-xalandriou#.UffuK4zELt0.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου