Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου" για τις Κρίσεις Προϊσταμένων, 28-11-2013


Χαλάνδρι 28/11/2013

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις Προϊσταμένων στον Δήμο μας, η «πρΟΤΑση» θα ήθελε να καταθέσει την άποψή της για αυτό μείζον και σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά τους εργαζόμενους και – λογικά και συνεπακόλουθα – τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Η οποιαδήποτε εσωτερική αλλαγή στις υπηρεσίες του (κάθε) Δήμου, ασφαλώς και αποτελεί απόφαση του (εκάστοτε και κάθε) Δημάρχου. Όταν, μάλιστα, αυτή (η αλλαγή) υπαγορεύεται και από Νόμους της Δημόσιας Διοίκησης (Κρίσεις Προϊσταμένων & Διευθυντών) και από αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, τότε οποιεσδήποτε άλλες (και διαφορετικές) απόψεις, κρίσεις και επικρίσεις περιττεύουν.

Κανένας εργαζόμενος δεν παντρεύεται τη θέση του και δεν «κατοχυρώνει» το αντικείμενο εργασίας του ή κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία. Επιπλέον, είναι καλό για τον εργαζόμενο να ασχολείται με διαφορετικά αντικείμενα, προκειμένου ΚΑΙ να εμπλουτίζει τις γνώσεις του αλλά ΚΑΙ να μπορεί να προσφέρει από ένα διαφορετικό τομέα. 

Η άλλη άποψη λέει ότι, σε εποχές δύσκολες και «πονηρές» όπως αυτές που διανύουμε, η οποιαδήποτε αλλαγή προσώπων και αντικειμένων εργασιών, αποτελεί σοβαρό λόγο «αποσταθεροποίησης» μιας ή πολλών υπηρεσιών και – εξ αποτελέσματος – τροχοπέδη (προσωρινή τουλάχιστον) στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. 

Η «απειλή» ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων – κάποιων, στην αρχή, σχεδόν όλων στη συνέχεια – θα πρέπει όλους να μας βάλει σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης για το τι μέλλει γεννέσθαι, όταν μάλιστα – και μέχρι οι συνάδελφοι να ενημερωθούν, να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν πλήρως στα καινούρια τους καθήκοντα – κάποια θέματα ΛΟΓΙΚΑ θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν.

ΟΥΔΕΙΣ, μα ΟΥΔΕΙΣ, πιστεύει ότι υπάρχουν ανίκανοι συνάδελφοι. Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ μάλιστα. Άλλωστε, η σωστή λειτουργία του Δήμου – και κάθε Δήμου και κάθε υπηρεσίας – ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και, σε αρκετές περιπτώσεις, όχι μόνο στην εργασία, στο ενδιαφέρον τους και στην προσφορά τους, αλλά ΚΑΙ στην αυταπάρνησή τους. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται, είναι σημαντικό «εργαλείο» για έναν Δήμο.

Η «πρΟΤΑση» δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με κανένα θεσμικό ή μη θεσμικό παράγοντα, τοπικό ή κεντρικό. Τις οποιεσδήποτε διαφωνίες της τις έχει εκφράσει κατά καιρούς, με σχόλια και με προτάσεις και με πιο πρόσφατο το γεγονός της κατάθεσης Σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.).

Θα θέλαμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι, όπως και όλοι φανταζόμαστε, επιθυμούμε την εύρυθμη λειτουργία του 2ου σπιτιού μας (έτσι αποκαλούμε την εργασία μας), με αλλαγές ή χωρίς, με στόχο τη σταθερή πορεία και παρουσία όλων μας στο άμεσο μέλλον, έτσι όπως αυτό καθημερινά διαμορφώνεται. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι, δυστυχώς, τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο, καθιστούν αυτό το «μέλλον» κατ’ αρχήν ΔΥΣΟΙΩΝΟ και στη συνέχεια ΑΓΝΩΣΤΟ. 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου
pr_ota_si@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου