Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα εκφοβισμού προς την εκπαιδευτική κοινότητα.

  •  Ύστερα από την νομοθετική αλλαγή στα πειθαρχικά θέματα και την κατασυκοφάντηση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, όπου όλοι σχεδόν θεωρούνταν επίορκοι.
  •  Ύστερα από την συκοφαντική υστερία περί γνησιότητας πτυχίων όπου όλοι πάνω κάτω θεωρούνταν πλαστογράφοι.
  •  Μετά την διάλυση του δημόσιου σχολείου μέσω κυρίως της υποχρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων-καταργήσεων τις διαθεσιμότητες και το πάγωμα των διορισμών.
  •  Μετά την εφαρμογή του νέου τύπου Λυκείου που ωθεί τους μαθητές στα φροντιστήρια και τις οικογένειες στην απόγνωση, έρχεται η τρομοκρατία και η καταστολή σε όποιον τολμάει να αντιδρά.

Είδε το φως της δημοσιότητας διαταγή της Γ.Α.Δ.Α. προς τα αστυνομικά τμήματα η οποία ζητά:

- την πλήρη καταγραφή των σχολείων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους

- την μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων αστυνομικών οργάνων με Δ/ντες σχολείων

- την καταγραφή προβλημάτων των σχολείων που αφορούν αρμοδιότητες της αστυνομίας.

- τη σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα προβλήματα στις οποίες οι Διοικητές των Α.Τ. θα υποβάλλουν τις απόψεις τους και μάλιστα σε μορφή εγγράφου Word…(δηλαδή επεξεργάσιμο)

Πόσο πίσω είναι η Ελληνική Αστυνομία; Από ποιες εποχές εμπνέεται και ζητά να επιλαμβάνεται προβλημάτων που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας; Εκτός και αν οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων έχουν προϊστάμενο τον Διοικητή του οικείου Α.Τ.

Οι εκπαιδευτικοί συντάσσουν και εκπονούν Προγράμματα Αγωγής Υγείας που στοχεύουν στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, την πρόληψη ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, την εξάλειψη προπαραβατικών συμπεριφορών, την αποφυγή εξαρτήσεων και ένα σωρό άλλα προγράμματα που στοχεύουν στην προαγωγή ενός ασφαλούς και ειρηνικού κόσμου.

Οι παιδαγωγοί εργάζονται σε επίπεδο πρόληψης, η αστυνομία σε επίπεδο καταστολής που δεν συνάδει με τις κυρίαρχες παιδαγωγικές πρακτικές. Ας αφήσει η ΓΑΔΑ τις διαταγές και ας φροντίσει το ΥΠΑΙΘ να επαναπροσληφθούν οι σχολικοί φύλακες και να διοριστούν σχολικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί επαρκείς για τη διαχείριση ενδοσχολικών συγκρούσεων. Τα σχολεία χρειάζονται εμπεριστατωμένες εκθέσεις ειδικοτήτων και διεύρυνση των σχεδίων αντιμετώπισης, έμψυχο παιδαγωγικό υποστηρικτικό προσωπικό που θα στηρίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους και όχι τις αναφορές και τις απόψεις κανενός αστυνομικού Διοικητή. Οι δομές υπάρχουν, ας στελεχωθούν με μόνιμες θέσεις εργασίας για να βοηθηθούν οι μαθητές που μεγαλώνουν χωρίς μέλλον. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για τη βία που αναπτύσσεται στην κοινωνία, για τον έρποντα και έκδηλο φασισμό-ρατσισμό αιτία είναι οι συνθήκες που διαβιώνει η ελληνική κοινωνία. Η συστημική κρίση, που έφερε τα μνημόνια, λύανε το έδαφος για ανάπτυξη αντιδημοκρατικών εκτροπών. Η λύση είναι πολιτική και όχι αστυνομική. Γιατί ποιος πιστεύει ότι δύο ένστολοι αστυνομικοί μπαίνουν σε νηπιαγωγείο για να καταγράψουν κλοπές κινητών ή μπαίνουν τα δημοτικά για να διαπιστώσουν διακίνηση ναρκωτικών; Ακούσαμε τον υπουργό Δένδια, σε τηλεοπτική εκπομπή, να λέει ότι υπήρξε εισαγγελική παραγγελία. Αν είναι έτσι γιατί δεν δημοσιεύει το περιεχόμενό της για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών τι είδους καταγραφή προβλημάτων ζητά να γίνουν; Καταγραφή είναι και τα σπασμένα λούκια στις τουαλέτες, καταγραφή είναι και τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις, και σήμερα καλούνται για ανάκριση και σύρονται στα δικαστήρια, όπως αυτοί στο Κερατσίνι, στην Κόρινθο, στο Ρέθυμνο, απειλούμενοι ότι θα στερηθούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η αστυνομία θα θεσπίσει καινούργια κριτήρια για το ποιος μαθητής θα γράψει ή όχι για να διεκδικήσει μια θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας; Ή στοχεύει να κάμψει το φρόνημα όσων ακόμα διαμαρτύρονται;

Το ΥΠΑΙΘ δεν έχει ακόμη πάρει θέση σε αυτό το θέμα, αλλά ούτε και στα προηγούμενα που προέκυψαν μετά τη διαταγή της ΓΑΔΑ.

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αδυνατεί να προστατεύσει τα σχολεία από την αστυνομοκρατία. Το αφήνει έτσι να συνηθίζει το μάτι στο χρώμα των στολών;

Μας δημιουργεί αμφιβολίες για το αν όλα αυτά γίνονται υπέρ των μαθητών και διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητά τους, γι’ αυτό

· Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η διαταγή της Γ.Α.Δ.Α.

· Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές σε κοινό αγώνα για ένα σχολείο δημοκρατικό κόντρα στον εκφασισμό

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

της δημοτικής συνεργασίας

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου