Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Προεκλογικό «ρουσφέτι»: «Σβήνουν» τις ποινικές ευθύνες των αιρετών για αλλαγές στις συμβάσεις έργου





Μια βουλευτική τροπολογία ήταν ο λόγος για τον οποίον πυροδοτήθηκε κόντρα την Πέμπτη στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ότι υπουργείο Εσωτερικών ότι προωθεί ρουσφέτι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε αποδεκτή τη ρύθμιση, παρά τις καταγγελίες της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι επιχειρείται «απόσυρση ποινικών ευθυνών» που ενδεχομένως απορρέουν από συμβάσεις έργου του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από τη ρύθμιση που υπογράφει ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης «στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά είναι παρεμφερές και άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπεύθυνους για την σύναψή τους».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Αναστασιάδης πάντως επιχείρησε να υποστηρίξει την τροπολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν θητεύσει σε αυτοδιοίκηση κατανοούν τι συμβαίνει. Πρέπει να διευκολύνουμε την διοίκηση. Με τις συμβάσεις προσλαμβάνονται άτομα για ένα περιγραφόμενο έργο. Όμως στην εξέλιξη του έργου παρουσιάζεται η ανάγκη να απασχοληθούν και για άλλη ανάγκη εντός της ίδιας υπηρεσίας. Δεν αλλάζει το κόστος. Γίνεται πιο ευέλικτη η υπηρεσία ώστε να εξυπηρετήσει τα άτομα εντός της υπηρεσίας. Αλίμονο αν κάθε φορά που κάποιος βουλευτής φέρνει τροπολογία να κατηγορείται για σκάνδαλο».

Κωνσταντοπούλου: Θυμίζει «τροπολογία Πάχτα»
Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι στο σύνολό τους οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν θυμίζουν «την τροπολογία Πάχτα» και ζήτησε την απόσυρσή της, προσθέτοντας: «Αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση. Και ένα νήπιο καταλαβαίνει. Ποιον κοροϊδεύετε;».

Δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ενόψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους.

Την απόσυρσή της όμως ζήτησε και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδίοικηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε την τροπολογία, επισημαίνοντας: «Δεν βλέπω δόλο και πονηρία. Αν υπάρχει αποσύρουμε την στήριξή μας.»

Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ύποπτες προθέσεις πίσω από την τροπολογία και η μοναδική πρόθεση του υπουργείου είναι να διευκολυνθεί η δουλειά των δήμων.

aftodioikisi.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου