Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Σημεία Συνέντευξης του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM


Αναφορικά με την συγκέντρωση της 18ης Ιουνίου
Είχε πολύ κόσμο, ο οποίος σηκώθηκε από τον καναπέ. Δεν είναι το κλασσικό -αν θέλετε- κοινό που πηγαίνει στην Πλατεία Συντάγματος και διαδηλώνει. Εγώ θα σας πω δύο πράγματα. Η χθεσινή συγκέντρωση δεν είχε κανένα κομματικό πρόσημο. Είδα στελέχη, φίλους ή γνωστούς από πολλούς κομματικούς χώρους. Πράγμα το οποίο δείχνει ότι ήταν κάτι ευρύτερο, από το να πούμε ότι κατέβηκε ένας κόσμος που στηρίζει τη ΝΔ. Το λέω αυτό, επειδή κάποιοι προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ότι ήταν κομματική εκδήλωση. Εγώ να σας πω ότι η ΝΔ δεν έκανε καμία μορφή κινητοποίησης στο στελεχιακό της δυναμικό. Δεν συμμετείχαμε ούτε οργανωτικά, ούτε σε κανένα επίπεδο για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Το δεύτερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαδήλωναν. Δεν υπήρχε διαδήλωση ενάντια σε κάποιον. Δεν έβριζε ο κόσμος κάποιον. Μία ανησυχία εξέφραζε για την πορεία της χώρας, σε μία στιγμή που έχει διακοπεί η διαπραγμάτευση, σε μία στιγμή στην οποία φαίνεται ότι έχουμε οδηγηθεί και ζούμε όλα τα πιθανά αδιέξοδα που θα μπορούσε να περιγράψει κανένας. Σε μία στιγμή όπου το Grexit έχει επανέλθει ως κύριο θέμα στην ατζέντα των πρωτοσέλιδων αλλά και των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών. Ένα Grexit το οποίο είχε σταματήσει να είναι στο μυαλό των εταίρων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας από το καλοκαίρι του 2012.
Σχετικά με το αν βλέπει συμφωνία τη Δευτέρα, μετά τη διαβεβαίωση του κ. Καμμένου ότι θα υπάρξει
Στον κ. Καμμένο και στις εκτιμήσεις του δεν έχω και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Την τελευταία φορά που μίλησε για συμφωνία είχε πει ότι ήταν θέμα ωρών. Από τότε, έχουν περάσει δύο μήνες.
Δεν μπορώ να εκτιμήσω με πια λογική πηγαίνει η Κυβέρνηση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να το εκτιμήσω, γιατί είναι τόσο αμφίσημα τα μηνύματα που στέλνει που δεν μπορώ, πραγματικά, να τα εντάξω στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Από τη μία έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία λέει να μην πληρώσουμε γιατί είναι επονείδιστο το χρέος και, άρα, να οδηγηθούμε στη ρήξη. Από την άλλα έχουμε τον κ. Τσακαλώτο, οποίος είναι ο κύριος διαπραγματευτής, να λέει άλλα, ενώ, παράλληλα, έχουμε και μία μονότονη διαβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Αυτή η μονότονη διαβεβαίωση έρχεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη ευθύνη της διακυβέρνησης η Κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχει αλλάξει. Και αυτό είναι που ανησυχεί και τον κόσμο και εμάς.
Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Τη Δευτέρα γίνεται η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδος, οπότε δεν υπάρχει άλλο επίπεδο. Εκεί ακόμα και τα παιγνίδια εξαντλούνται. Θα έλεγα ότι είναι η στιγμή που έχουμε την τελευταία πίτα μπροστά μας.

Σχετικά με το τι θα κάνει η ΝΔ αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή
Καταρχάς να δούμε τη συμφωνία να έρχεται. Η μεγάλη μας αγωνία είναι να έρθει μια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι σαφές. Δε θα σταματήσουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα που θα έχει ως βασικό άξονα μια φοροκαταιγίδα. Διότι, από αυτά που έχει προτείνει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι η αύξηση φόρων είναι το «βασικό πιάτο», το οποίο θα σερβιριστεί.
Πιέζουμε την κυβέρνηση και για ένα ακόμη λόγο. Όσο παρατείνονται η αστάθεια και η αβεβαιότητα, «φουσκώνει» ο λογαριασμός για τον πολίτη. Επιβαρύνονται οι οικονομικοί δείκτες και αυξάνει η ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο λογαριασμός για τον πολίτη. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό -οι ίδιοι οι εταίροι- το υπολόγιζαν κοντά στα 2 δις τον Ιανουάριο και τώρα το υπολογίζουν στα 4 δις. Είναι μία επιβάρυνση. Τί σημαίνει το δημοσιονομικό κενό; Σημαίνει ότι θα έχεις έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού 4 δις τα οποία πρέπει κάπως να τα καλύψεις. Γι’ αυτό συζητάμε για το έλλειμμα. Ποιος θα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού; Και, βεβαίως, πολλά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, δεν έχουν ληφθεί. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αυτή η κατάσταση. Αυτές τις ευθύνες η ΝΔ θα τις αποδώσει. Πρέπει, όμως, πρώτα να δούμε τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται η ΝΔ να απολέσει τον κεντρικό της πολιτικό χαρακτήρα που είναι σαφέστατα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και της ομαλοποίησης της οικονομικής της κατάστασης.

Σχετικά με την Επιτροπή Χρέους και τη μέχρι τώρα στάση της Προέδρου της Βουλής
Όλη αυτή η ιστορία της Επιτροπής -που συνέστησε η ίδια για να τη συμβουλεύσει- δε θα έπρεπε να αποτελεί Επιτροπή της Βουλής. Δεν είναι κοινοβουλευτική Επιτροπή. Είναι μία συμβουλευτική. Είναι μία επιτροπή που συνέστησε η ίδια με κάποιους τύπους -που επέλεξε πάλι η ίδια- για να τη συμβουλεύσει και να βγάλει κάτι. Δεν έχει καμία εθνική δέσμευση το πόρισμα αυτής της επιτροπής των ολίγων, ξυπόλητων, σανδαλοφόρων, περιθωριακών και τριτοκοσμικών τύπων που μάζεψε.
Η Πρόεδρος της Βουλής έχει ξεπεράσει τα θεσμικά όρια. Βρίσκεται σε μία τροχιά θεσμικής εκτροπής. Όλη της η συμπεριφορά, η δράση και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται, δείχνει ότι έχει καταστρατηγήσει την οποιαδήποτε λογική μπορεί να υπάρχει γύρω από τη Βουλή. Γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να εγγυάται ένα υγιή διάλογο μέσα στη Βουλή. Η κα Κωνσταντοπούλου κάθε άλλο παρά αυτό κάνει. Η κα Κωνσταντοπούλου έχει μετατρέψει τη Βουλή και την Προεδρία της Βουλής ως προσωποπαγές όργανο. Αυτή η θεσμική εκτροπή μη νομίζετε ότι θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά της ΝΔ. Τώρα, αν οι διάφοροι τριτοκοσμικοί, γραφικοί τύποι, ξυπόλητοι ή σανδαλωμένοι, εκφράσουν ή βγάλουν ένα πόρισμα τέτοιου είδους, ας το κρίνει αυτός ο οποίος το παρήγγειλε. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι από αυτά που είδαμε υπάρχει μία νομική βάση αμφισβήτησης. Νομίζω ότι η κα Κωνσταντοπούλου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κα Κωνσταντοπούλου για τις θέσεις της. Όχι η ΝΔ.
Σχετικά με τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Σημίτη
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει αρχίσει μια σειρά από επαφές. Κάνει πολύ καλά που συνομιλεί με ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε, αυτό που λέμε, ευρωπαϊκό τόξο. Άνθρωποι, δηλαδή, που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι δεν είναι κακό να συζητάει και με πρώην Πρωθυπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου