Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ: ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Το πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση θέλει μελέτη για να τοποθετηθεί κανείς σε βάθος και να συγκρίνει τις προβλέψεις του με όσα αλλάζουν ή συμπληρώνουν από τον Καλλικράτη αν και αυτά με την πρώτη ανάγνωσή του μοιάζουν πολύ λίγα.

Πάντως - σίγουρα - το νέο πολυνομοσχέδιο και οι πρόνοιές του δεν συνιστούν ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  του Καλλικράτη.

Και αυτό το υπογραμμίζω γιατί το 2010, 2011, 2012 - όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στηνόταν και ακόμα ήμουν μέλος του , ο μεγάλος καβγάς μεταξύ των αυτοδιοικητικών στελεχών του, η κυρίαρχη επίθεση που μας γινόταν από τις καργαριστερές συνιστώσες των γνήσιων μπολσεβίκων, ημών των προερχόμενων από τον επάρατο πολιτικό χώρο των μενσεβίκων, σοσιαλδημοκρατών, ήταν ότι εμείς μιλάγαμε για "ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ" στον Καλλικράτη, την ώρα που ακούγαμε τα μύρια γιατί δεν διατυπώναμε την ορθόδοξη άποψη "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ" του Καλλικράτη.

Και μάλιστα τις ορίζαμε τις αλλαγές αυτές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης και τον εκδημοκρατισμό της: Αλλαγή τρόπου εκλογής δημάρχου για σπάσιμο του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, αλλαγή εκλογικού συστήματος με απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, ανάκτηση της οικονομικής αυτοτέλειας, περιορισμός του ρόλου της επιτροπείας μόνο στα θέματα τήρησης της νομιμότητας διαδικασιών και αποκλεισμός κάθε έννοιας παρέμβασης στις προτεραιότητες των παρεμβάσεων και ελέγχου σκοπιμότητας στις αποφάσεις των αιρετών και στην διαμόρφωση των προϋπολογισμών.

Μας έλεγαν δεξιούς σοσιαλδημοκράτες που μολύναμε την κομμουνιστική τους καθαρότητα αφού δεν είχαμε ως κέντρο των προτάσεών μας λογικές αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών λαϊκών συνελεύσεων και συγκρότησης των προϋπολογισμών των δήμων σε λαϊκές συνελεύσεις και αλλα τέτοια εύηχα στα αυτιά των μπαμπουϊνων, αναρχοσοσιαλιστικά.

Πολλοί σύντροφοι "πασοκογενείς" το βούλωναν τότε και πειθαρχούσαν στην .... καργαριστερή καθαρότητα γιατί έπεφτε και bulling ατέλειωτο σε όσους είχαν από το παρελθόν τους, το στίγμα του "πρώην ΠΑΣΟΚου". ¨
Άλλοι εμμέναμε να θέτουμε θέματα ΟΥΣΙΑΣ προς συζήτηση χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

Θυμάμαι ακόμα την μεγάλη λογομαχία που είχα έξω από το δημαρχείο, εδώ στο Χαλάνδρι,  με την ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ (και το εννοώ το ΚΑΛΗ) ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ γιατί σε περιοδεία κλιμακίου της παράταξης Μητρόπουλου (Τσουκαλάς, Καφαντάρη, Θεοδώρου, Νταβίας) στο δημαρχείο Χαλανδρίου μίλησα στους εργαζόμενους και δεν αναφέρθηκα σε ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Καλλικράτη, άρα ήμουν εκτός γραμμής και μου την έπεσε.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό - σε ένα ακόμα θέμα πολιτικής και μάλιστα ειδικά σε αυτό της αυτοδιοίκησης στο οποίο θα επιμείνω να τοποθετούμε με περισσότερη ένταση και βάθος από όλα τα άλλα μεγάλα θέματα πολιτικής για το οποία ομιλούν πολλοί και άρα δεν έχω πολλά και σπουδαία να προσθέσω - αποδεικνύει ότι αν οι σύντροφοι της καργαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ άκουγαν με πιο ανοικτά αυτιά αυτά που συζητιόνταν τότε και δεν έψαχναν κάθε  τρόπο να λοιδωρήσουν και να περιθωριοποιήσουν απόψεις, ίσως να είχαν αποφύγει μεγάλο μέρος από το ξεφτιλίκι που σήμερα περνούν, να μην υπάρχει δηλαδή ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ, στο οποίο να εφαρμόζουν ό,τι έλεγαν, έχοντας κάνει τις κωλοτούμπες καθημερινή τους γυμναστική.

Το πολυνομοσχέδιο καταπιάνεται με πολλά και σοβαρά θέματα επιχειρώντας να ρυθμίσει ζητήματα που ταλανίζουν την εσωτερική δομή της αυτοδιοίκησης. Στα περισσότερα οι προβλέψεις του μοιάζουν - πάντα με πρώτη, πρόχειρη προσέγγιση - σωστές.
Δεν έχω διαγνώσει - με πρώτη προσέγγιση - γραφειοκρατικά - τεχνοκρατικά λάθη.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ της αυτοδιοίκσης δεν έχει εκφράσει άποψη γι΄αυτό και .... βγαίνω πρώτος. 

Διότι η πολιτική έχει εξαφανιστεί μεταξύ των μεγάλων. Μόνο οι γραφειοκρατικές - τεχνοκρατικές διευθετήσεις τους απασχολούν, άρα αναγκάζομαι να αναλάβω το βάρος να μιλήσω πρώτος για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ  κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

Χωρίς ΟΡΑΜΑ, χωρίς ΠΟΛΙΤΙΚΗ, χωρίς ΠΙΣΤΗ στην αυτοδιοίκηση και τον αναπτυξιακό της ρόλο, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ καμία επαφή με όσα δήλωνε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολόκληρη η αριστερά για μια πιο δημοκρατική και αυτόνομη αυτοδιοίκηση  το πολυνομοσχέδιο έρχεται ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, όπως αυτός όμως έχει διαταχθεί από την ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ του Φούχτελ:
Λιγότερη αυτονομία, περισσότεροι ελεγκτικοί και εγκριτικοί μηχανισμοί, ενίσχυση του δημαρχοκεντρισμού με την αποδυνάμωση του ρόλου των αντιδημάρχων (μέσω της οικονομικής τους υποβάθμισης) και απόπειρα εξαγοράς της συναίνεσης των συμβουλίων με το ξεροκόμματο της επαναφοράς της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων.

Το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα γραφειοκρατίας. ΟΚ. Σε ποια κατεύθυνση όμως;
Στην κατεύθυνση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ως εισπρακτικού μηχανισμού και εντολοδόχου της κεντρικής διοίκησης και της ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ.

 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!
  • Διότι κάθε αριστερή προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση ξεκινάει από το "λιγότερο κράτος, περισσότερη αυτοδιοίκηση". ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
  • Διότι κάθε αριστερή πολιτική για την αυτοδιοίκηση θα ξεκίναγε από αλλαγή του απαράδεκτου εκλογικού συστήματος - στο Χαλάνδρι πχ με 18% η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ελέγχει τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
  • Διότι κάθε αριστερή πολιτική για την αυτοδιοίκηση θα ξεκίναγε από την αμφισβήτηση του δημαρχοκεντρισμού.
  • Διότι κάθε αριστερή πολιτική για την αυτοδιοίκηση θα ενίσχυε την αυτονομία και την οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
Αυτό το νομοσχέδιο με αυτά ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝ!

Ο λόγος βέβαια είναι γνωστός:
Δεν αφήνουν οι δανειστές που δεν θέλουν την αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό μοχλό αλλά εισπρακτικό τους μηχανισμό....
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με εμάς και τις απόψεις μας τα είχε από την αρχή.
Εμείς δεν χωράγαμε αν θέλαμε να είμαστε στο πολιτικό super market της παράταξης αλλά με τις απόψεις μας.
Έπρεπε να είμαστε απλοί χειροκροτητές και ψηφοφόροι.

ΤΥΧΑΙΟ;

ΚΑΛΟ Σ-Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου