Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Καυστική ειρωνεία Σίμου Ρούσσου για τα… ευφάνταστα σενάρια Άγγελου Νταβία




«Να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων», προκειμένου να αξιοποιήσει τη «ζωηρή φαντασία του» προέτρεψε τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Αφορμή για το σχόλιο του κ. Σίμου Ρούσσου αποτέλεσε προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Άγγελου Νταβία σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της μίσθωσης οικοπέδου, για την εγκατάσταση των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου (Η Καθαριότητα στο Χαλάνδρι αποκτά «στέγη» μετά από 40 χρόνια). Ο κ. Νταβίας είχε υποστηρίξει ότι η μη ύπαρξη μακροχρόνιας μίσθωσης του χώρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανανέωσή της, με αποτέλεσμα να έρθει κάποιος ξένος επενδυτής, αξιοποιώντας την άδεια, τις χρήσεις, αλλά και την υποδομή που θα έχει δημιουργήσει ο Δήμος και να εκμεταλλευτεί το project.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος απέρριψε τα παραπάνω σενάρια, σχολιάζοντας τη… μεγάλη φαντασία του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, αλλά και την «υποκρισία όσων μιλούν σήμερα για ξένους δανειστές». Εκεί που, ωστόσο, η κόντρα γενικεύτηκε ήταν όταν έγινε αναφορά σε προσπάθειες του παρελθόντος να βρεθούν χώροι για τη στέγαση των υπηρεσιών Καθαριότητας, με τον κ. Άγγ. Νταβία να δηλώνει ότι ο δήμαρχος δεν στήριξε στο παρελθόν κάποιες από αυτές και τον κ. Σ. Ρούσσο ν’ απαντά ότι «καλό είναι να μην μιλούν οι πολιτικοί απόγονοι όσων έκαναν τα αίσχη στο Χαλάνδρι».
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους κι απ’ ό,τι φαίνεται ούτε η τελευταία…


ΣΧΟΛΙΟ: Η "τεκμηριωμένη" απάντηση του Δημάρχου Χαλανδρίου που θα μισθώσει ένα ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ για ένα χρόνο για να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, να εκδόσει άδειες λειτουργίας, ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ αφού από εκτός σχεδίου θα το έχει μετατρέψει σε εντός και μάλιστα με ειδικές χρήσεις γης και σ.δ., χωρίς καν  να έχει δεδομένο ότι του χρόνου θα του μισθώσουν ή πουλήσουν το ακίνητο, ούτε πόσα θα του ζητήσουν σε ... ευφάνταστα σενάρια.
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΖΟΓΟΣ στην πλατη της πόλης και των δημοτών.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΞΗΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ‏



Μετά την σημερινή Κυβερνητική οπισθοδρόμηση (δεύτερη κατά σειρά μέσα σε 48 ώρες) για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σε συνδυασμό με την χτεσινή εξέλιξη όσον αφορά την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους Κρατικούς Ιταλικούς σιδηροδρόμους,  τα Σωματεία μας αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ την πραγματοποίηση διαδοχικών στάσεων εργασίας σε ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για τους εργαζομένους και να πράξει τα αυτονόητα έστω και την ύστατη ώρα.

Ο αγώνας μας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔΑ





Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 13.30  θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Α. με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

1.Εκλογή Προέδρου ΠΕΔΑ.
2.Εκλογή Γεν. Γραμματέα ΠΕΔΑ

Πλήρης χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση στο ΟΤ9 του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης


Πλήρης χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση στο ΟΤ9 του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης

Μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε- κατά πλειοψηφία- την εξολοκλήρου χρηματοδότηση της ανάπλασης στο ΟΤ9 του Δήμου Λυκόβρυσης μετά την οικονομική δυσπραγία στην οποία βρέθηκε ο Δήμος.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Καραμέρου:
«Η Λυκόβρυση είναι από τις περιοχές του βόρειου τομέα με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε στήριξη και υποδομές. Το συγκεκριμένο υπό κατασκευή μεγάλο έργο που περιλαμβάνει κολυμβητήριο, αποδυτήρια, αναψυκτήριο, υπόγειο γκαράζ, υπαίθριο θέατρο και χώρους πρασίνου συμβασιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 με το τελικό ποσό να ανέρχεται στα 11.506.170 ευρώ και την Περιφέρεια Αττικής να αναλαμβάνει το 70% της αποπληρωμής του έργου. Το υπόλοιπο 30% βάσει της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2010 μεταξύ των τότε Νομαρχίας και Δήμου Λυκόβρυσης θα βάρυνε τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης.
Μάλιστα ο Δήμος εισπράττει από τους δημότες Λυκόβρυσης ένα ειδικό τέλος 0,80 ευρώ/τ.μ για την αποπληρωμή της αγοράς του οικοπέδου και του 30% του έργου.
Μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί αναλογικά 70%- 30% από Περιφέρεια και Δήμο 16 λογαριασμοί του έργου και συγκεκριμένα 7.127.234 ευρώ.
Απέμεναν σε Περιφέρεια και Δήμο 4.378.954 ευρώ για να αποπληρωθεί το έργο.
Μετά από έγγραφο και επίμονο αίτημα του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης και προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να αποδοθεί στους πολίτες και καθώς ο Δήμος προχώρησε με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου στην μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους το οποίο θα εισπράττεται πλέον μόνο για την αποπληρωμή του οικοπέδου και την αποπεράτωση ενός ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου στην Λυκόβρυση, εισηγούμαστε πέρα από το ποσό που αναλογεί στην Περιφέρεια Αττικής να καλυφθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το ποσοστό του Δήμου για το έργο που στο εξής θα ήταν 1.313.686 ευρώ.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιστρέφει στους πολίτες της Λυκόβρυσης αυτά που τους αναλογούν. Καλύπτει όλο το κόστος του έργου σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας για τον Δήμο. Εμμέσως ανακουφίζει από το 50% του τέλους που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια στους Δημότες.
Δεν θα παρακολουθήσουμε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα σε τοπικό επίπεδο. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να λύσει το Δημοτικό συμβούλιο και η διοίκηση του Δήμου.
Οι Δημότες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης πρέπει να γνωρίζουν ότι σε μια σειρά έργων από το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης και το κλειστό του μπάσκετ μέχρι το εν λόγω ΟΤ9 είμαστε στο πλευρό τους και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους»

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ Ή ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ;

του Η. Κλαδούχου
      (Με αφορμή τις απόψεις του Λάμπρου Μπούκλη, συμβούλου του δημάρχου   Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης)
 
     Για την συνεννόησή μας πρέπει να δίνουμε στις λέξεις το ίδιο περιεχόμενο. Ιδιαίτερα σε λέξεις που αποτελούν κλειδιά δημιουργίας συλλογισμών και πράξης. Η χρήση της λέξης τουρισμός θέλει προσοχή. Όσο και η χρήση της «τουριστικής επισκεψιμότητας» που χρησιμοποιεί ο κ. Μπούκλης, σε μία ανάρτηση του στο fb με αφορμή τα παιχνίδια στην άμμο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Με τη σωστή εννοιολόγηση τουρισμός στο Ξυλόκαστρο δεν υπάρχει. Η περιοχή είναι και δεύτερης κατοικίας, παραθερισμού. Αυτοί που έρχονται στο Ξυλόκαστρο το καλοκαίρι είναι τόσο τουρίστες όσο και εμείς που τα καλοκαίρια μετακινούμασταν στην Άνω Καλλιθέα από την Κάτω.
 
    Καλό είναι να ανατρέξουμε στους ορισμούς του τουριστικού φαινομένου από το 1937 και την Κοινωνία των Εθνών έως το 1963, 1967, 1970 και το 1981 που καθορίζονται ταξινομήσεις και ορισμοί. Εξάλλου, δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις ή αποτελέσματα γιατί στατιστικά στοιχεία υπάρχουν κυρίως για τον τουρίστα που μετακινείται σε άλλη χώρα.
 
    Πώς  αξιολογεί την τουριστική επισκεψιμότητα σε σχέση με το εγχώριο εισόδημα; Από ποια στοιχεία και από ποιες επιστημονικές αφετηρίες; Ως επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου, ο κ. Μπούκλης θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα από καφέδες και σουβλάκια θα σημάνει την αντιστροφή της καθοδικής πορείας; Μιλάει για «τοπική επιχειρηματικότητα». Κολακεύει την χαμηλού επιπέδου παιδεία πόλης, συλλογικότητας, τοπικής αναφορικότητας καφερεριούχων και σουβλακιοπαρόχων της παραλίας. Μιλάμε για οικονομία της ψυχαγωγίας, και κατανάλωσης. Αντίθετα απαιτούνται προτάσεις προς αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο και όχι η αναγόρευσή του σε κινητήριο παράγοντα. Την ιστορία την χρειαζόμαστε για να βγάζουμε συμπεράσματα χρήσιμα για την πορεία μας. Ας μελετήσει κάποιος ποιες κοινωνικές δυνάμεις κυριαρχούσαν τις περιόδους ακμής του Ξυλοκάστρου, εποχές σταφίδας και Πευκιά.
 
 
    Ο κ. Μπούκλης έχει ειδικές γνώσεις. Και μια πολιτική δράση οικολογίας. Μόνο που πρωθύστερη οικολογία είναι αυτή της μνήμης και για το κοινωνικό και για το φυσικό περιβάλλον. Για αυτό θα έπρεπε να ενοχληθεί από τον οικολογικό υποβιβασμό με την απώλεια των γαλάζιων σημαιών. Είναι χαρακτηριστική η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του στην συρρίκνωση του αριθμού τους. Η νέα διαχείριση του δήμου από τον Η. Ανδρικόπουλο μέσα σε δύο χρόνια από επτά τις έκανε μία. Μιλάμε για το «πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο».  
  
    Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για τουρισμό ας κρατήσουμε τα παρακάτω:
 
     1) «Ο τουρισμός με προορισμό την πόλη, ο αστικός τουρισμός, έχει ένα καταρχάς    πολιτιστικό περιεχόμενο και συνδέεται με την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης». (ΣΟΦΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ, συλλογικό, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ)
 
    2) «Το   μάρκετιγκ πρέπει να εστιάσει στην ανάδειξη των πόρων της περιοχής που μπορούν να θεωρηθούν και συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκροτηθεί και η  ιδιαίτερη διαφημιστική «εικόνα» της περιοχής που θα λειτουργεί και ως σήμα κατατεθέν της». (κεφάλαιο σχεδιασμός και διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης στο Χ. ΚΟΚΚΩΣΗ-Π. ΤΣΑΡΤΑ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ)
 
    3) «Η εικόνα ενός προορισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοπροβάλλεται
Και ο τρόπος που τον βλέπουν οι αγορές… Η εικόνα δεν δημιουργείται από την μία στιγμή στην άλλη. Είναι προϊόν της ιστορίας και των πολιτιστικών επιδράσεων, είναι μύθος και θρύλος». (ROGER DOSWELL:ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΟΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ).
 
    Ο κ. Μπούκλης ενθουσιάσθηκε από τα αθλητικά θεάματα στην άμμο του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η κοινωνία πρέπει να περάσει
στον ενθουσιασμό, από τον ωκεανό της ύπνωσης και του λήθαργου στις εξάψεις και τα τυφλά ξεσπάσματα. Στο βιβλίο Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ-ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ  ο Christian Ruby προτείνει να εξερευνήσουμε τα εργαλεία του «φαντασμαγορικού» ενθουσιασμού που προορίζεται να προστατεύει την καθεστηκυία τάξη. Από εκεί μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίποτα δεν μαθαίνουμε όταν αυτά τα δίδασκε ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ πριν την Γαλλική επανάσταση, 250 χρόνια από σήμερα.
 
    Οι εκδηλώσεις που αφήνουν υπονοούμενα για τον λόγο τέλεσής τους, οι βραβεύσεις παραγόντων, εκτός αθλητών, ξεπορτίζουν τον αθλητισμό σε πασαρέλα στην άμμο, στον φολκλορίστικο λαϊκισμό. Ναι στον αθλητισμό, αλλά με αθλητική παιδεία, προμέτρηση κοινωνικών εξόδων και εισροών και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ας ασχοληθούν κάποτε και με τις δουλειές των ανθρώπων. Και θεάματα, αλλά προπαντός τα καίρια.
 
    Η ανάγνωση των αιτίων της κρίσης, η γνώση του παραγωγικού ιστού του δήμου και η σύγχρονη αναπτυξιακή θεωρία επιβάλλουν να επιστρέψουμε στην παραγωγική και κοινωνική βάση, στην αναδόμηση του τοπίου. Να κάνουμε πρόοδο στην εκπόνηση και βαθμιαία υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Οι σύμβουλοι δεν πρέπει να κολακεύουν αδύναμους πολιτικά δημάρχους, έχουν αυξημένη ευθύνη.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΦΒΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΥΠΕΡΟΧΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ