Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Θωμά Βαρδουλάκη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο


Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει ως στόχο να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού στην κατανομή των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια.

Το μέχρι τώρα ισχύον πλειοψηφικό - εκλογικό σύστημα αλλοιώνει την λαϊκή βούληση (με ποσοστό 20% λαμβάνει 25 συμβούλους δηλαδή το 60% των συμβούλων) και ενισχύει τις τακτικές της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων.

Οι συνέπειες:

Έλλειμμα δημοκρατίας και «σφετερισμός» της εξουσίας που οδηγεί στην κατάργηση του αποφασιστικού ρόλου των δημοτικών συμβούλων, τόσο των δημοτικών παρατάξεων που μειοψήφησαν όσο και της παράταξης που πλειοψήφησε.

Η επιτροπή διαβούλευσης έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Τα έργα που προκρίνονται αντιπροσωπεύουν αυτά που έχουν ψηφοθηρικό χαρακτήρα και όχι έργα υποδομής.

Οι τοπικές  κοινότητες υποχρηματοδοτούνται.

Ενώ με την απλή αναλογική:

Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δεν θα έχει » «αλάθητο» και θα πρέπει να αναζητά συναίνεση όχι μόνο στην πλειοψηφία αλλά και στην μειοψηφία.

Ισχυροποιείται η ψήφος των συμβούλων καθιστώντας τους υπεύθυνους για κάθε απόφαση που πλέον δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από οπουδήποτε παραταξιακή γραμμή αφού πλέον κάθε ψήφος θα έχει σημασία.

Δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούνται σε θέσεις ευθύνης (αντιδημάρχου ή αντιπεριφερειάρχη) ικανοί σύμβουλοί από κάθε παράταξη.

Τα τοπικά συμβούλια ενισχύονται και μπορούν αυτόνομα να διαχειρίζονται κονδύλια για την κατασκευή τοπικών έργων.

Με τη δυνατότητα των τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά ζητήματα μπορεί η ίδια η τοπική κοινωνία να αποφασίζει.

Η ξεκάθαρη τοποθέτησή των πολιτών υπέρ της απλής αναλογκής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υπέρ της συνταγματικής και δημοκρατικής επιταγής για ισότητα της ψήφου, υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσής, της συναίνεσης κα των επιχειρημάτων, ενισχύει τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αποδυναμώνοντας αντίστοιχα τη μάλλον «συντεχνιακή» αντίθεση των δημάρχων οι οποίοι είναι λογικό να βολεύονται από το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Βαρδουλάκης Θωμάς 
Ιατρός - πνευμονολόγος 
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου