Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ - ΠΩΣ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ - Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

Από την διαδικασία βγήκαν τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα για τις προθέσεις και επιλογές των παρατάξεων στο νέο δημοτικό συμβούλιο και την τακτική που επιλέγουν για τη νέα τετραετία.

Επιχειρώντας μια επικίνδυνη για την αξιοπιστία μας προσσέγγιση των δημαιρεσιών σας μεταφέρουμε τα συμπεράσματά μας προσπαθώντας να σταθούμε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά απέναντι σε όσα είδαμε και ακούσαμε. Εκ των προτέρων δηλώνουμε ότι οι εκτιμήσεις μας υπόκεινται στην κριτική και την απάντηση όσων θεωρούν ότι σφάλουμε. Ρόλο Πάππα δεν διεκδικούμε, τον δημόσιο πολιτικό διάλογο όμως πάντα προσπαθούμε να τον υποδαυλίσουμε με στόχο ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Πάμε λοιπόν στα συμπεράσματά μας:

ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1. Η παράταξη της πλειοψηφίας εμφανίστηκε ενωμένη και συμπαγής. Τουλάχιστον στο προσκήνιο. Δεν υπήρξαν φανερές διαφοροποιήσεις ή τοποθετήσεις που να μπορούν να εκλειφθούν ως εμπεριέχουσες πολιτικά μηνύματα. Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Κουράσης - φανερά επηρεασμένος από το τραγικό γεγονός της απουσίας του Παντελή Συρμάνογλου από την αίθουσα - είμαστε σίγουροι ότι αλλιώς επιθυμούσε να είναι αυτή η σημαντική για εκείνον πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

2. Η επιλογή Θεοδώρου δεν χώραγε "παιχνιδάκια". Ο νέος πρόεδρος είναι αγαπητός σε όλους, είναι Χαλανδραίος, είναι έμπειρος αλλά εκτός αυτών έχει και ... γερές πλάτες αφού είναι γνωστή η οικογενειακή του σχέση με τον "Χαλανδράρχη" της ΝΔ, βουλευτή Γεράσιμο Γιακουμάτο (για τους νέους συνδημότες, είναι γαμπρός του) ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ" ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Βέβαια αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και υπό τα νέα του αυξημένα καθήκοντα.

3. Η πολιτική γραμμή της πλειοψηφίας μάλλον ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή : ΕΜΕΙΣ ΝΙΚΗΣΑΜΕ. Δεν έχουν σημασία τα ποσοστά, δεν έχει σημασία η συμμετοχή των πολιτών στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η διαχωριστική γραμμή είναι καθαρή. Και αυτό φάνηκε κυρίως από την - επιτιδευμένη - άρνηση της πλειοψηφίας να παραχωρήσει μία εκ των εδρών που ο νόμος ορίζει στην οικονομική επιτροπή στο Νίκο Πανταζή - η πλειοψηφία της δεν θα άλλαζε στο όργανο, αφού αντί για 6-3 θα γινόταν απλώς 5-4. (Η γραφειοκρατική αντίληψη ότι ο νόμος ορίζει ότι η αντιπολίτευση εκλέγει 3 θέσεις, εύκολα μπορούσε να ξεπεραστεί αν υπήρχε η πολιτική βούληση για πραγματικό πλουραλισμό, συναίνεση και οικοδόμηση πλαισίου κοινής προσπάθειας, όπως γινόταν στο παρελθόν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου) αλλά η τακτική επιλογή της πλειοψηφίας φαίνεται ότι είναι το ΚΛΕΙΣΤΟ, ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ. Πολλές φορές αυτή η επιλογή έχει δικαιωθεί στην πράξη. Άλλες οδήγησε στην όξυνση των αντιπαραθέσεων και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Θα δείξει ο χρόνος αν ο κος Κουράσης δικαιωθεί από την επιλογή του.

4. Ένα άκυρο και ένα λευκό που δεν ανήκει στις "εκτός δικομματισμού" παρατάξεις - αφού τα λευκά και τα παρών των παρατάξεων της κας Καρατζά, του κου Ρούσσου και του κου Πανταζή - πονοκεφαλιάζουν ήδη τον κο Κουράση και τον κο Ανδρεόπουλο. (ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ;)

5. Ο κος Ανδρεόπουλος δεν χρεώθηκε αυτή τη φορά αποκλεισμό και αυτό είναι στα - πάντα κατά την ταπεινή μας γνώμη - υπέρ του. Απέφυγε να κάνει το λάθος της προηγούμενης τετραετίας - όταν είχε χρησιμοποιήσει την αριθμητική του υπεροχή για να πάρει όλες τις θέσεις της αντιπολίτευσης - και μάλιστα επέδειξε διαλλακτικότητα όταν από τις 2+2 θέσεις στις επιτροπές που αρχικά διεκδικούσε ως μείζονα αντιπολίτευση υπαναχώρησε σε 2+1 θέσεις (οικονομικό - περιβάλλον αντίστοιχα) αφήνοντας χώρο για τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

6. Η Λαϊκή Συσπείρωση, με βάση τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές, δικαιωματικά ζήτησε και πήρε εκπροσώπηση στις επιτροπές ενώ στο προεδρείο δεν συμμετείχε με την θέση του γραμματέα που αναλογούσε στην παράταξη αφού - δυστυχώς - πρόκειται για θέση χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.

7. Η Αντίσταση έκανε πάλι την έκπληξη. Αντί για ακραίοι και περιθωριακοί - όπως θέλουν κάποιοι να τους παρουσιάζουν - Σίμος Ρούσσος και Γιώργος Λιερός εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και συναινετικοί ως προς την διαδικασία αλλά με καθαρό πολιτικό προσανατολισμό και καθαρές κουβέντες. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η τοποθέτηση Ρούσσου για το έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης του νέου Δ.Σ. μειοψηφίας. (Θα επιδιώξουμε να φιλοξενήσουμε τις απόψεις του Σίμου διατυπωμένες από τον ίδιο τις επόμενες μέρες).

8. Ο κος Παττακός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αφού αν και πέμπτος σε δύναμη συνδυασμός εξέλεξε τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.

Στα highlights της συνεδρίασης τα συγχαρητήρια του πρ. δημάρχου κου Παττακού στον κο Κουράση που "είχε την ευαισθησία να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διαθέσει μια θέση εκ των έξι της δημαρχιακής επιτροπής σε σύμβουλο της αντιπολίτευσης, που όμως δεν έγινε κατορθωτό" αφού ένας υπάλληλος του είπε από το τηλέφωνο ότι δεν είναι σωστό !

8. Ο Νίκος Πανταζής ζήτησε μια θέση συμμετοχής στην δημαρχιακή επιτροπή που ίσως να την δικαιούνταν για τους πολύχρονους αγώνες του στο Χαλάνδρι. Η ταπεινή μας γνώμη όμως ήταν ότι την ζήτησε σε λάθος κατεύθυνση, όπως αναλύουμε και πιο πάνω.

Η διαδικασία τελικά κύλησε ομαλά χωρίς εντάσεις και παρεκτροπές - ποιος άλλωστε είχε κέφια για τέτοια, όταν πάνω που πήγαινες να ξεχαστείς έβλεπες εκείνη την ριμάδα την ανθοδέσμη.

ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου