Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

DW: Κυριαρχία του Γερμανικού Δικαίου στις Διεθνείς Συναλλαγές προωθεί η Γερμανία‏

DW: Το γερμανικό δίκαιο ως «εξαγώγιμο προϊόν»


Αποτελεσματικό και συμφέρον θεωρείται το γερμανικό δίκαιο για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές σε σύγκριση με το κυρίαρχο αγγλοσαξωνικό νομικό μοντέλο.
Η Γερμανία διεκδικεί παγκόσμιο νομικό λόγο.
Σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Χανς-Χάινριχ Ντρίφτμαν επιχειρηματολογεί υπέρ των πλεονεκτημάτων της γερμανικής οικονομίας. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι, σύμφωνα με τον Ντρίφτμαν, ο κοινωνικός προσανατολισμός αλλά και το ότι βασίζεται σε ένα άρτιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα επιπλέον δυνατό σημείο αποτελεί το γερμανικό νομικό σύστημα. Ένα μοντέλο που κατοχυρώνει την ελευθερία του επιχειρείν, διασφαλίζοντας σε υψηλό βαθμό την ασφάλεια των συναλλαγών και επιλύνοντας τις εμπορικές διαφορές αποτελεσματικά, γρήγορα και χωρίς πολλά δικαστικά έξοδα, οδηγώντας συνήθως σε δίκαιες αποζημιώσεις

Ηπειρωτικό vs αγγλοσαξωνικό δίκαιο
Αγγλοσαξωνικό ή γερμανικό εμπορικό δίκαιο;
Το γερμανικό νομικό σύστημα όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων συστημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης αποτελούν κωδικοποιημένο, γραπτό δίκαιο. Το σύνολο της οικονομικής ζωής των χωρών αυτών διέπεται από κανόνες που βρίσκονται καταγεγραμμένοι στον Αστικό Κώδικα, τον Εμπορικό Κώδικα αλλά και σε πλήθος επιμέρους νομοθετημάτων που αφορούν το δίκαιο των εταιριών, τις διεθνείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό κλπ.
Από την άλλη πλευρά, το αγγλοσαξωνικό μοντέλο (κοινοδίκαιο ή common law) βασίζεται στη διαπραγματευτική ελευθερία των μερών να καθορίζουν τους όρους των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συμφωνίες που διέπονται από το αγγλικό ή αμερικάνικο δίκαιο να αποβαίνουν συχνά χρονοβόρες και οικονομικά επιβαρυντικές για τα μέρη. Ωστόσο είναι γεγονός, πως σε διεθνές επίπεδο οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κυρίως στη βάση του αγγλοσαξωνικού μοντέλου.
Προώθηση του γερμανικού μοντέλου
H βρετανική Magna Carta του 1297, θεμέλιο του αγγλοσαξωνικού δικαίου
Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει ένα είδος «νομικού ανταγωνισμού» μεταξύ των δύο αυτών δικαιϊκών παραδόσεων, ο οποίος εκτυλίσσεται στο πλαίσιο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαβουλεύσεων.
Το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με δικηγόρους, δικαστικούς και συμβολαιογράφους έχουν έτσι ξεκινήσει μια εκστρατεία υπέρ της προώθησης του γερμανικού δικαίου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Η «Συμμαχία για το γερμανικό δίκαιο» έχει εκδώσει ένα ένθετο με τίτλο «Law- Made in Germany», εξηγώντας τα πλεονεκτήματα του γερμανικού δικαίου των συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής Ένωσης Δικηγόρων Βόλφγκανγκ ‘Εβερ, η προώθηση του γερμανικού δικαίου στο εξωτερικό αποτελεί κομβικό σημείο για να δοθεί ώθηση στη γερμανική οικονομική πολιτική αλλά και για να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
Οι συμβάσεις που διέπονται από το γερμανικό δίκαιο κατά κανόνα εκδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια στα γερμανικά. Το γεγονός αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις μεγάλες εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, έχει ήδη στα σκαριά μαζί με άλλα κρατίδια μια νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία δικαστηρίων με ειδική αρμοδιότητα επί διεθνών εμπορικών υποθέσεων στα αγγλικά. Η υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει, όπως προβλέπεται, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Henrik Böhme/ Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου