Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

¨Καταρρέει¨ λόγω υποχρηματοδότησης το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

                                                                                     Αθήνα                  11.05.2012
                                                                            Αρ. Πρωτ.:   91                                          

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
κ.Κωνσταντίνο Καράμπελα.

Θέμα:  ¨Καταρρέει¨ λόγω υποχρηματοδότησης το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Κύριε Πρόεδρε.

Όπως σας είναι γνωστό το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης βρίσκεται στα όρια των Καλλικρατικών Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ιλίου και

εποπτεύεται βάση του άρθρου 59 του ΦΕΚ 180/Α/22.08.2011 από τον Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής.

Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής, με ανεκτίμητη συμβολή στην ποιότητα ζωής, στην μείωση της θερμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το μικροκλίμα του, αλλά και στον  εμπλουτισμό με οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα. Αναφέρεται επίσης ως σημαντικός τόπος διαβίωσης, ξεκούρασης αλλά και στάθμευσης για χιλιάδες πτηνά. Έχουν παρατηρηθεί στους χώρους του πάνω από 145 είδη πτηνών υδρόβια και μη.

Το Πάρκο επισκέπτονται εβδομαδιαία περίπου 50.000 πολίτες με τάση αύξησης κατά τους θερινούς μήνες, οι οποίοι απολαμβάνουν τον περίπατο τους, το πράσινο και το τοπίο της περιοχής.

Αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του στην ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης για τους χρήστες του και ιδιαίτερα για τα παιδιά, ως αυριανών ενεργών πολιτών.

Δυστυχώς όμως, κατά την τελευταία χρονική περίοδο φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η εγκατάλειψη της στοιχειώδους φροντίδας που απαιτείται για τη συντήρηση του Πάρκου, προφανώς στα πλαίσια των περικοπών που επιβάλλουν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου και η Τρόϊκα.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε διακοπεί και ενδέχεται να ξανασυμβεί, λόγω των απλήρωτων λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν βασικές υποδομές του χώρου, ενώ κατά τις βραδινές ώρες με την ανυπαρξία φωτισμού δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και σημειώνονται κρούσματα ληστειών για όσους πολίτες επιλέγουν να κάνουν την βόλτα τους εντός του Πάρκου.    

Οι τοπικές γεωτρήσεις που υφίστανται μέσα στο Πάρκο και συμβάλλουν εν μέρει στην άρδευση του υπάρχοντος πρασίνου δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον υπάρχει διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Εκρηκτικό αναδεικνύεται επίσης και το πρόβλημα της διακοπής της υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ εδώ και δεκάδες ημέρες, λόγω της συσσώρευσης χρέους από ληγμένους λογαριασμούς. Η μη υδροδότηση του πάρκου θα έχει ως άμεση συνέπεια τον μαρασμό της χαμηλής και ψηλής βλάστησης που υπάρχει στον χώρο. Αποκτάει δε το πρόβλημα αυτό τραγική διάσταση επειδή εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στα ύψη.

Οι τουαλέτες είναι κλειστές καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της μη ύπαρξης νερού, έχοντας ως επακόλουθο την δημιουργία ζητημάτων υγιεινής.

Προκύπτουν λοιπόν ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία αυτού του στολιδιού της Δυτικής Αττικής και τα οποία έχουν άμεση συνάφεια με το σταμάτημα της χρηματοδότησης εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, το οποίο εποπτεύει τον προαναφερόμενο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, στα πλαίσια των υλοποιούμενων μνημονιακών πολιτικών οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και προστασία των δημόσιων αγαθών.

Σημειώνουμε ότι το υπάρχον προσωπικό για τον τομέα της καθαριότητας και την λειτουργία του Πάρκου είναι ελαχιστότατο. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι Δήμοι της περιοχής καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (Α.Σ.Δ.Α.) έχουν ζητήσει η συντήρηση και η διαχείριση του Πάρκου να περιέλθουν στην Αυτοδιοίκηση η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, παρόλα τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να του ξαναδώσει φροντίδα και να το αναδείξει.

Κύριε Πρόεδρε,

Επειδή το πρόβλημα είναι επείγον, εισηγούμαστε να τεθεί ως θέμα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης την Τρίτη 15.05.2012  κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Θα θέλαμε να ξέρουμε:

Α) Τι ενέργειες σκοπεύουν να πραγματοποιηθούν εκ μέρους της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής ώστε να δρομολογηθούν λύσεις άμεσες αλλά και βιώσιμες για αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου και

Β) Εάν σκοπεύει να υιοθετήσει το αίτημα του ΑΣΔΑ προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του.

                 ια την Περιφερειακή Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία ¨Όχι στο Μνημόνιο¨

                                                                            Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

                                                                                 Βαρεμένος Γεώργιος

                                                                                 Βούτσης     Νίκος

                                                                                Τσουκαλάς Δημήτρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου