Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αυθαίρετο και το κράτος! Με πολεοδομικές παραβάσεις πολλά κρατικά ακίνητα

Στον μεγαλύτερο... «αυθαιρετούχο» της χώρας αναδεικνύεται το κράτος, το οποίο μάλιστα επιφυλάσσει για τις παρανομίες του υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων!

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν σε κτίρια πολλών υπουργείων και πρεσβειών, αναφέρουν πληροφορίες από το TEE. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο των Μηχανικών, αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία της τακτοποίησης αυθαιρέτων, n συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων κτιρίων είναι είτε αυθαίρετα είτε έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις.

Κτίρια υπουργείων και πρεσβειών, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, δημαρχεία, γήπεδα, στάδια, κτίρια των ΔΕΚΟ, ακόμα και κτίρια πολεοδομιών (!) εντάχθηκαν στον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα δημαρχεία Βούλας και Χαλανδρίου, όπου είναι παράνομος ένας ολόκληρος όροφος, τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αγλαΐα Κυριακού», με πολλές επεκτάσεις και άλλες παραβάσεις. Σε αντίθεση όμως με όσα ισχύουν για τους ιδιώτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να «ξηλωθούν» κανονικά για να πληρώσουν την τακτοποίηση, το Δημόσιο έχει διαφυλάξει για τον εαυτό του πολύ πιο φτηνές χρεώσεις. Τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι απαλλάσσονται των προστίμων, τα κτίρια που έχουν δημιουργηθεί προ του 1983 πληρώνουν μόνο το παράβολο των 500 ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνουν μόνο το 10% του προστίμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε, αφοπλιστικά, ότι «ο πρώτος παραβάτης είναι το Δημόσιο», ενώ πρόσθεσε και την ουσιαστική καταγγελία ότι «ειδικά όλα τα δημόσια κτίρια που έγιναν προ του 1985 δεν έχουν καν οικοδομική άδεια, οπότε είναι, ούτως ή άλλως, αυθαίρετα». Ελλάς, το μεγαλείο σου!

Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 22/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου