Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ BLOGGING

Απόγευμα Ιουλίου στην πλατεία








Θεωρείς τον εαυτό σου blogger;

Blogger για μένα σημαίνει μία ηλεκτρονική ελευθερία. Το blog ξεκίνησε σαν ημερολόγιο, σαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχει μία έλλειψη λόγου – μιλάω πάντα τοπικά - το blog μου δίνει μία διέξοδο. Γράφεις , εκφράζεσαι, πάντα μέσα σε κάποιο πλαίσιο και βγάζεις κάποια πράγματα που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να μαθευτούν. Να μην γελιόμαστε, στο Χαλάνδρι τι υπάρχει για ενημέρωση: υπάρχει η «Πλατεία» (stinplatia.blogspot.com) η «Στάση» (stasi.gr). και η «Πρόταση εργαζομένων» που αναδημοσιεύει τοπικά θέματα που έχουν τα άλλα δύο και ασχολείται με εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που αφορούν κυρίως τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο φτιάξαμε την ομάδα της πρότασης καθώς και το έντυπο που βγάζουμε ανά δύο μήνες. Επαναλαμβάνω ότι , το κυριότερο είναι ότι το blog είναι ελευθερία. Δυστυχώς, διαβάζω τον τελευταίο καιρό ότι ωριμάζουν οι συνθήκες περιοριστικών διατάξεων σε αυτά.

Τι εννοείς υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που γνωρίζεις;

Όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά ήδη το blogspot.com έγινε gr. Τι σημαίνει αυτό; Ανά πάσα στιγμή αν θέλει κάποιος να σε κλείσει ή να σε φιμώσει με κάποιο τρόπο θα προσφύγει στα Ελληνικά δικαστήρια.. Πριν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, έπρεπε να πας στο blogspot.com και να κάνεις μία σειρά από ενέργειες. Επειδή όμως θα πρέπει να κοιτάμε λίγο πιο μπροστά , νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν στο μέλλον. Π.χ. θα σου λέει «αυτό με θίγει» θα απαντάς «είναι αναδημοσίευση» και θα σου απαντάει ο άλλος ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα»... Όσο αντέχουμε συνεχίζουμε.

Πάντως είναι το πλέον γρήγορο μέσο ενημέρωσης και υπό όρους εύκολο. Όλα είναι σχεδόν ένα κλικ. Δεν είναι εφημερίδα να έχει να κάνεις με τυπογραφεία , να εξαρτάσαι από την ατέλεια χάρτου κλπ κλπ, να συντηρείς γραφεία.

Ακριβώς, δεν έχεις το άγχος της εφημερίδας: θα βγει, είναι έτοιμο, προλαβαίνω, έγινε λάθος να το διορθώσω. Να σημειωθεί το απολύτως προφανές, ότι το λάθος ηλεκτρονικά διορθώνεται εύκολα.

Αυτή η ηλεκτρονική ελευθερία που περιγράφεις δεν είναι σε αντιδιαστολή με την μονοκρατορία της ενημέρωσης της τηλεόρασης; Μπορεί να αποτελέσει η ηλεκτρονική ειδησιογραφία ένα αντίβαρο σε αυτή την κατάσταση;

Είναι η απάντηση στον κάθε Πρετεντέρη. Είναι μία απάντηση όταν κάθε βράδυ σου κάνουν πλύση εγκεφάλου με αυτά που θέλουν οι δικοί τους άνθρωποι να περάσουν που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα – να μην γελιόμαστε – και εσύ και όχι μόνο σαν αντίδραση αλλά και σαν την άλλη άποψη - που πολλές φορές είναι και αυτή της πλειοψηφίας - έχεις μία διέξοδο να απαντάς στον κάθε Πρετεντέρη και είναι πολλοί οι Πρετεντέρηδες. Πέρα από αυτό μπορείς να ανεβάζεις στο διαδίκτυο πράγματα που ούτε στα ψιλά γράμματα δεν πρόκειται να εμφανιστούν στο κάθε Μεγκα και Σκάι.

Πριν ένα χρόνο το κίνημα των πλατειών είχε σαν σημαντική παράμετρο την δράση των blog και την ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο.

Το κίνημα των πλατειών αναπτύχθηκε μέσα από τα blogs. Tα επίσημα μεγάλα sites δεν το είχαν προβάλει καθόλου . Απ όσο θυμάμαι μόνο το newsit και το zougla.gr το ανέφεραν. Δεν θυμάμαι άλλα πως να το πω, μεγάλου βεληνεκούς sites να έχουν ασχοληθεί με το θέμα

Ο blogger είναι δημοσιογράφος;

Εν δυνάμει ναι , μπορεί να γίνει δημοσιογράφος. Εγώ π.χ. γράφω όπως μου βγαίνει εκείνη την στιγμή. Όταν τελειώνω το κείμενο, και το διαβάζω έχω γράψει πολλά που μου έρχονται αυθόρμητα χωρίς αυτοσυγκράτηση και πολλές φορές το διορθώνω το κείμενο όπως ένας δημοσιογράφος φαντάζομαι. Δεν θέλω να βγει στον «αέρα» μία βρισιά π.χ. Δυστυχώς, καθημερινά, με αυτά που μαθαίνω , βλέπω, διαβάζω και γίνονται τριγύρω μου ξεφεύγω. Πρέπει να έχεις αυτοσυγκράτηση όπως φαντάζομαι και ένας δημοσιογράφος.

Τι γνώσεις υπολογιστών μπορεί να έχει κανείς για να στήσει ένα blog;

Για να φτιάξεις ένα απλό blog τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Αν υπάρχει και κάποιος να σου δείξει τα βασικά ακόμα καλύτερα. Δεν είναι κάτι δύσκολο αν θέλεις απλά καθημερινά να γράφεις κάτι και να το αναρτάς στο διαδίκτυο. Αν θέλεις να κάνεις πιο εξεζητημένα πράγματα και να το αναβαθμίσεις λειτουργικά και αισθητικά, θα πρέπει τότε να ασχοληθείς σοβαρά.

To site του φεστιβάλ Ρεματιάς πως προέκυψε. Ήταν πρόταση δική σου;

Από πέρυσι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το φεστιβάλ ρεματιάς είχε φτιάξει την αρχική εκδοχή του site. Εγώ και μία συνάδελφος, η κα Παπασωτηρίου, είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε αυτό που φτιάξαμε και που τώρα αποτελεί τον δικτυακό τόπο festivalrematias.gr. H πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Αετοπούλειου. Δεν είναι κάτι παράξενο. Εγώ είμαι πληροφορικάριος που λένε , έχω τελειώσει ΙΕΚ τεχνικός δικτύων υπολογιστών, έχω ασχοληθεί με ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχω και την εμπειρία 7 ετών. Εν κατακλείδι 7 χρόνια ψάχνω τα blogs και τα sites. To έχω σαν χόμπι αλλά σκέφτομαι και στο μέλλον να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο πιο επαγγελματικά.

Από αυτά που γράφεις και κάνεις στο διαδίκτυο βρίσκεις κάποια ανταπόκριση;

Κατ αρχήν με το festival ρεματιάς που είναι και πιο πρόσφατο φθάσαμε μέσα σε ένα μήνα περίπου τα 1800 άτομα να το έχουν επισκεφθεί – και δεν ήταν και ολοκληρωμένο μάλιστα, τώρα ολοκληρώνεται – και θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία κάθε μέρα να ξεπερνάς τους 120 επισκέπτες….

Μπορεί το νούμερο να δείχνει μικρό αλλά για δεδομένα περιφερειακού δήμου της Αθήνας το νούμερο είναι πολύ μεγάλο ίσως μόνο το site του Χαλανδρίου να είναι σε καλύτερη θέση.

Ναι το νούμερο είναι μεγάλο. Ξέρεις πολλοί δεν βάζουν μετρητές , εγώ θέλω να βλέπω και θέλω αυτό που βλέπω να το βλέπει και ο άλλος. Έχω βάλει μετρητές επισκεψιμότητας σε όλα τα blogs που έχω φτιάξει. Ακόμα και σε δοκιμαστικό site τοπικού καφενείου που έχω φτιάξει έχω βάλει μετρητή γιατί θέλω να βλέπω τι γίνεται. Και μια και μιλάμε για επισκεψιμότητα να πω ότι η «Πρόταση εργαζομένων» (protasiergazomenwn.gr) έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε 25-35 επισκέπτες την ημέρα το οποίο είναι ένα πολύ καλό νούμερο.

Για τον περιοδικό τύπο υπάρχει το τιράζ που πουλάει το κάθε φύλλο. Για την τηλεόραση υπάρχει η διαδικασία μέτρησης της τηλεθέασης με ότι αυτό σημαίνει. Για την ηλεκτρονική ενημέρωση υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος εκτίμησης της επισκεψιμότητας ενός δικτυακού ιστότοπου. Υπάρχει τεχνητός τρόπος ανόδου της επισκεψιμότητας ;

Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Σαφώς και υπάρχει . Όταν κάποιος είναι ο διαχειριστής ενός site μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Και πιθανόν να γίνεται, κάποιοι να το κάνουν. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Γιατί αυτό που κάνω θα ήθελα να ξέρω τι απήχηση έχει και όχι να συμπληρώνω τις 30 ή 60 επισκέψεις την ημέρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια μέσα σε όλα τα στραβά που έχουν γίνει σε αυτή την χώρα έχει γίνει και κάτι ενδιαφέρον ηλεκτρονικά που είναι η ανάρτηση των αποφάσεων των φορέων του δημοσίου στη Διαύγεια. Παρ ότι είναι αρκετά χρήσιμο εργαλείο πολλοί λίγοι το χρησιμοποιούν.

Προσωπικά είμαι υπεύθυνος ανάρτησης των αποφάσεων του Αετοπούλειου . Εγώ το χρησιμοποιώ συχνά όταν ψάχνω κάτι. Θεωρώ ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για αυτό ή ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να ψάξουν για να βρουν αυτό που θέλουν . Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο όταν ψάχνεις να καταγγείλεις κάτι.

Υπάρχουν sites που δίνουν εκτιμήσεις της επισκεψιμότητας για εκατομμύρια σελίδες ανά τον κόσμο το πχ alexa com. Η κατάταξη που δίνει μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη;

Δεν έχω άποψη. Έχω ακούσει από φίλους που το έχουν χρησιμοποιήσει ότι το θεωρούν αξιόπιστο. Στα blog που δουλεύω χρησιμοποιώ συγκεκριμένους μετρητές και δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε κάτι.

Για τη δουλειά που κάνεις στο Internet έχεις κάποια σχέδια;

Θα ήθελα να το κοιτάξω επαγγελματικά, να σταθεροποιηθώ σε ένα βαθμό σε αυτό που κάνω. Γιατί πραγματικά δεν ξέρω τι ξημερώνει αύριο. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το χόμπι μου να φτιάχνω blogs και να τα μετατρέπω αργότερα σε sites. Η δουλειά που κάναμε τώρα με το φεστιβάλ Ρεματιάς μας έφαγε πάρα πολλές ώρες και η δουλειά στο σπίτι έφθανε μέχρι αργά την νύχτα. Τα ξεχνάς όλα βλέποντας το αποτέλεσμα. Είναι τεράστια ικανοποίηση. Και μόνο για αυτό τον λόγο θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο.

Η διαφορά του site με το blog ποια είναι; Γιατί μιλάμε για sites και blogs;

To blog είναι κάτι που πρέπει να το ανανεώνεις κάθε μέρα , μην πω 2-3 φορές την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής του, η αμεσότητα: βλέπεις κάτι εδώ το βγάζεις φωτογραφία το ανεβάζεις.Αυτή είναι και η διαφορά του από το site: η αμεσότητα. Έτσι ξεκίνησε στην αρχή σαν καθημερινό ημερολόγιο. Το site είναι κάτι πιο σταθερό, κάτι πιο «επαγγελματικό» .

Προσωπικά έχω να δω ειδήσεις πάνω από 9 μήνες. Ενημερώνομαι συστηματικά από το internet. Υπάρχει πληθώρα προσφερόμενης ενημέρωσης και εύκολα μπορείς να βρεις αυτό που θα σε ικανοποιεί καλύτερα. Θεωρώ ότι όποιος έχει υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν έχει πια καμία ανάγκη την τηλεόραση.

Συμφωνώ απολύτως. Αυτό κάνω και εγώ και αυτό κάνουν και όλοι τριγύρω μου. Τα ΜΜΕ είναι Μέσα Μονόπλευρης Ενημέρωσης τα τελευταία 5 – 10 χρόνια . Το διαδίκτυο έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ΟΛΕΣ τις απόψεις και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του κάνοντας τις επιλογές που θέλει. Η πλύση εγκεφάλου δεν είναι εύκολη στο internet.

Βέβαια είναι φυσιολογικό να κυκλοφορεί και απίστευτη «σαβούρα» στο διαδίκτυο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα των εκλογών.

Είναι τα σκουπίδια πολλά και μεταφέρονται εύκολα με ένα κλικ και το χειρότερο είναι ότι αυτός που τα αναμεταδίδει, που μοιράζει τα σκουπίδια καταντάει χειρότερος από αυτόν που τα έχει πρωτοκυκλοφορήσει. Τουλάχιστον ατομικά πιστεύω ότι είμαι σε ένα σημείο που μπορώ να τα ξεχωρίζω, ίσως γιατί είμαι συνέχεια στα blogs, ίσως γιατί είμαι συνέχεια στο internet, ίσως γιατί είμαι παθών από αυτά που βλέπω στην τηλεόραση, νομίζω ότι έχω ξεφύγει αυτόν κίνδυνο.

Έχεις εικόνα στο Χαλάνδρι πόσα blogs ή sites υπάρχουν;

Αν βάλουμε και τα σχολεία πρέπει να είναι καμιά 30αρια. Αυτά έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα, πάρα πολύ καλή δουλειά. Ενδεικτικά αναφέρω το σχολείο που πάει ο μικρός στο Πάτημα - 16ο δημοτικό – που έχει κάνει ο σύλλογος γονέων πολύ καλή δουλειά Αλλά και άλλα σχολεία έχουν κάνει πολύ καλή προσπάθεια.. Έτσι π.χ. η έλλειψη φωτοτυπικού ή χαρτιού μπορεί να αντισταθμιστεί με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο όπου ο οποιασδήποτε μπορεί να δει ότι θέλει.

Αυτή την στιγμή με πόσα sites ασχολείσαι με πόσα blogs;

Είναι το προσωπικό μου, είναι του Ναυπλίου που έχω φτιάξει, (nafplioargolidas.blogspot.gr) , είναι της «Πρότασης», του «Φεστιβάλ Ρεματιάς» και είναι και του «Eν Φλύα» σε πειραματικό βαθμό. Όλα αυτά τα συντηρώ τεχνικά και σε όλα παράλληλα γράφω.

Όλη αυτή δεν είναι πολλή δουλειά;

Δεν είναι πολλή, είναι τεράστια δουλειά. Και ταυτόχρονα τεράστια γκρίνια στο σπίτι (γέλια). Έχει τύχει να είμαι με το laptop και το «στικάκι» στις διακοπές και η σύζυγος να φωνάζει έλεος (γέλια). Πρέπει όμως κάποια πράγματα να τα συντηρείς. Ότι δεν συντηρείς σε αφήνει. Όπως το ποδήλατό σου ή το αυτοκίνητό σου.

Για τα blogs υπάρχει μια γενική αποδοχή τους ως εργαλεία ενημέρωσης έκφρασης ελευθερίας όπως ακριβώς το περιέγραψες. Δεν ισχύει το ίδιο για το facebook.

Και το facebook και το twitter – που έχει βγει πρόσφατα – έχουν ξεφύγει από τον ρόλο της κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι έχουν. Έχεις όντως άμεση ενημέρωση για το ότι συμβαίνει αλλά εκεί και αν έχει σπουπίδια γιατί ο καθένας τον πόνο του τον ανεβάζει online εκείνη την ώρα στο facebook.Από την άλλη αν γίνει κάτι ποστάρεις εκείνη την στιγμή και αυτό διαδίδεται. Σε αυτό κάνει καλή δουλειά το facebook. Προσωπικά δεν έχω χρόνο για chat, αν το κάνω δεν μου μένει χρόνος για τα υπόλοιπα. Πάντως αρκετές φορές έχω ανεβάσει πράγματα από εκεί. Εν κατακλείδι το θεωρώ – ως ένα βαθμό – χάσιμο χρόνου.

Για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή Πιστεύεις ότι θα έρθει μία εποχή που θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του internet;
Πιστεύω πως ναι. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι προσφέρει το διαδίκτυο, τώρα αρχίζουν να το καταλαβαίνουν. Το κίνημα των πλατειών ξεκίνησε μέσω blog. Αυτό δεν το είχαν προβλέψει.. Θεωρώ ότι όσο κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχουν αντιδράσεις, θα ανακόπτουν αυτή την πορεία. Όπως έκλειναν την πλατεία Συντάγματος με τα κάγκελα, έτσι θα επιχειρήσουν να κάνουν και με το internet. O ιντερνετικος χωροφύλακας , δεν ξέρω πως θα το κάνουν, θα σου βγαίνει με μία σφυρίχτρα και θα σου λέει στοπ μέχρι εδώ.
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό;
Ναι το κίνημα της πλατείας για την ελεύθερη χρήση του ιντερνετ . Μας περιορίσατε τις ελευθερίες μας , καταλύσατε την δημοκρατία τα τελευταία χρόνια – πράγμα που γίνεται πανευρωπαϊκά όχι μόνο εδώ – αφήστε μας το ίντερνετ.

1 σχόλιο:

  1. Δεν θα μας φιμώσουν Δημήτρη.
    Και με το gr πάλι θα τα ακούνε.
    Άλλωστε ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΑΜΕ και ΠΑΝΤΑ προσέχαμε τι λέγαμε ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ αλλά γιατί εμεις ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ αλλά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή