Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Κρυφτούλι» υπουργών πίσω από ορατή στάση πληρωμών μισθοδοσίας στους δήμους



Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών των εργαζομένων σε δήμους, οι οποίοι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να καταθέσουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τις δαπάνες μισθοδοσίας τους, εξαιτίας της κατάσχεσης όσων χρημάτων διαθέτουν τα Ταμεία τους από προμηθευτές και εργολάβους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της ΚΕΔΕ, αλλά και η ΠΟΕ –ΟΤΑ, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ζητήσει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προστατεύει τα χρήματα που προορίζονται για την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών δημοτικών υπαλλήλων. Με δεδομένο ότι οι δήμοι έχουν υποστεί περικοπές στα έσοδά τους κατά 60%, λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων, οι υποχρεώσεις προς τρίτους έχουν μείνει ακάλυπτες, με αποτέλεσμα καθημερινά να υπάρχουν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις για κατασχέσεις λογαριασμών.

Παρά το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα και παρά την πραγματική, πλέον απειλή, να κηρύξουν στάση πληρωμών και στη μισθοδοσία οι δήμοι, η Κυβέρνηση, ή δεν έχει καν ασχοληθεί με το πρόβλημα, ή προσπαθεί να μεταθέσει το βάρος και την ευθύνη στους ίδιους τους δήμους, παρά το γεγονός ότι για τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί δεν εισακούστηκαν οι φωνές τους για ολική κατάρρευση των ΟΤΑ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, έχει συσταθεί επιτροπή που μελετά διάφορα ζητήματα και «ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις σε κύματα…Και το θέμα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και των κατασχέσεων, συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτά που νομοθετικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Επίσης ο υπουργός διαβεβαίωσε τους αιρετούς ότι θα μπει σε προτεραιότητα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, ύψους 800 εκ. ευρώ, όπως είπε, ωστόσο στο ερώτημα που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, πόσα θα δοθούν το 2012, απάντησε ως εξής: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τους ΟΤΑ, με στόχο τόσο τη διευκόλυνση των δήμων στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, όσο και τη στήριξη της ίδιας της τοπικής αγοράς».

Η πραγματική και ωμή απάντηση ήρθε την Τρίτη, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για τον χειρισμό των θεμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ, ζητώντας παράλληλα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μη μπορεί να γίνεται κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε τρίτους που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές και τη συνέχιση της καταβολής των αποδοχών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ο κ. Σταϊκούρας λοιπόν, απάντησε ότι εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα στον λογαριασμό του δήμου στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, τότε θα παγώνει και η μισθοδοσία, μέχρι νεωτέρας. «Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, με διαφορετικό τρόπο, αν τα χρηματικά διαθέσιμά τους δεν επαρκούν», δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας.

Στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει και ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, λίγες μόλις ημέρες πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ, και ισχυρίζεται ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των ΟΤΑ- απ΄ όπου και πληρώνεται η μισθοδοσία των εργαζομένων – καθώς και τα έσοδα αυτών από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Διαφήμισης και τον Φόρο Ζύθου είναι έσοδα ακατάσχετα.

Όμως, για τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και του τρόπου χειρισμού των θεμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι αρμόδιο να ενημερώσει είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ποια από τις δύο απαντήσεις του υπουργού πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά. Αφού ετοιμάζει, όπως ισχυρίστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – υπό πίεση είναι αλήθεια – νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, γιατί λίγες μόλις ημέρες πριν το παρέπεμπε στο υπουργείο Οικονομικών;

Και τι θα γίνει αν δεκάδες δήμοι μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τη μισθοδοσία, την ίδια στιγμή που οι ανοικτές υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης προς τους ΟΤΑ για φέτος και λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή του 2012, φτάνουν τα 750 εκ. ευρώ;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την χρεοκοπία και την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης;

http://www.localit.gr/, 4/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου