Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Παίρνουν το ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες . Ξανά στο αποτυχημένο αδιαφανές και ρουσφετολογικό μοντέλο του παρελθόντος

Μια από τις βασικότερες και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες που παραχωρήθηκαν με τον « Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση από το Κράτος , μεθοδεύεται η …ανάκλησή της .

Πρόκειται για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ , το οποίο από το καλοκαίρι του 2011,περιήλθε στις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, με την ένταξη σ΄αυτές των Διαχειριστικών Αρχών ,που μέχρι τότε υπαγόντουσαν στις κρατικές Περιφέρειες και νυν Γενικές Γραμματείες Αποκεντρωμένης Διοίκησης .
Παρά το γεγονός ότι , στον 1,5 χρόνο που έχουν τη συνολική ευθύνη υλοποίησης του ΕΣΠΑ ,οι Περιφέρειες αύξησαν εντυπωσιακά τους ρυθμούς υλοποίησής του και θεαματικά τις απορροφήσεις των σχετικών κονδυλίων .
Καθώς επίσης ότι η ανάληψη αυτής της ευθύνης και των σημαντικών αποτελεσμάτων που έχουν να επιδείξουν έγινε εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μας και δεν υπήρχαν ούτε καν οι πόροι για τη λεγόμενη εθνική συμμετοχή (που ήταν 25%) προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθεί το 75% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ.
Η επαναφορά της αρμοδιότητας ένταξης των έργων στους εκάστοτε διορισμένους από τις κυβερνήσεις Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων , εμπεριέχει σαφέστατα την « παλινόρθωση» του αμαρτωλού μοντέλου του παρελθόντος .
Το οποίο ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτο και απολύτως αμφισβητήσιμο ως προς την οικονομική του διαχείριση . Και ποιος δεν θυμάται τη σκανδαλώδη ένταξη «αστρονομικών» προϋπολογισμών σε προκήρυξη για ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών το 2010-2011 όταν την αρμοδιότητα είχε η Κρατική Περιφέρεια ; Και οι οποίοι τελικά , όταν την αρμοδιότητα ανέλαβε ο αιρετός Περιφερειάρχης Αττικής , Γιάννης Σγουρός , έγιναν σχεδόν διπλάσιοι σταθμοί και με πολύ λιγότερους προϋπολογισμούς;
Επίσης επρόκειτο για ένα κομματικό-ψηφοθηρικό μοντέλο , αφού οι διορισμένοι από τον υπουργό Εσωτερικών τότε κρατικοί Περιφερειάρχες και νυν Γενικοί Γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι το « μακρύ χέρι» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και είναι τοις πάσι γνωστόν ότι εξυπηρετούν με τις αποφάσεις τους κομματικές-πολιτικές σκοπιμότητες .
Είχε «βουίξει» εξάλλου όλη η Αυτοδιοίκηση στο παρελθόν για τον τρόπο που εντάσσονταν τα έργα , με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ακόμη και έργων με σχεδόν ανύπαρκτες μελέτες.
Αντίθετα σήμερα δεν είναι στο « χέρι» του Περιφερειάρχη η ένταξη κάποιου έργου και πολύ περισσότερο με αδιαφανή διαδικασία .
Διότι εκτός των άλλων , την τελική απόφαση ένταξης λαμβάνει η ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από αναλυτική συζήτηση της σκοπιμότητας του κάθε έργου

http://www.newsta.gr/, 2/2/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου