Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 19-3-2013


πρΟΤΑση 
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
e-mail : pr_ota_si@yahoo.gr 

Χαλάνδρι 19/03/2013 

Τη χρονιά που μας πέρασε ,είχαμε την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δίκαιου (νόμος 4057/2012)που θα αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, σκοπός της αλλαγής του πειθαρχικού δικαίου είναι : 

· Η συγκεκριμενοποίηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων . 

· Η αντιστοίχιση των πειθαρχικών παραπτωμάτων με συγκεκριμένες ποινές , προσθέτοντας την ποινή της οριστικής παύσης παντού . 

· Η Αλλαγή της δομής των Πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων. 

Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» πιστεύει ότι, απώτερος σκοπός των αλλαγών στην συγκεκριμένη νομοθεσία είναι να γίνει ευκολότερη η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα για 25.000 απολύσεις το 2013 και 150.000 μέχρι το 2015, με βαθύτερη συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του Δημόσιου τομέα. Γίνεται κατανοητό από όλους μας ότι, πιο εύκολα δικαιολογείς απόλυση υπαλλήλων με πειθαρχικές εκκρεμότητες … Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κραυγαλέες περιπτώσεις όπως κατάχρησης δημοσίου χρήματος ή σοβαρών αδικημάτων του ποινικού κώδικα, όπου ο νόμος θα πρέπει να είναι αμείλικτος και η ποινή πολύ βαριά . Αλλά πόσες μπορεί να είναι αυτές οι περιπτώσεις; 

Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κος Λ. Ρακιντζής σε δηλώσεις του αναφέρει ότι αυτές οι περιπτώσεις ανέρχονται σε 1800 από το έτος 2007 και ήδη 700 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αργία το 2012 με το ν.4093/2012. Οι 7.000 επίορκοι που θα τεθούν εκτός δημοσίου το 2013, όπως αναφέρει το υπουργείο εσωτερικών , από πού θα προέλθουν ; 

Η πεποίθησή μας και η ανησυχία μας για την στρεβλή εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, βασίζεται στις αλλαγές που έθεσε ο νόμος 4093/12 ( Μεσοπρόθεσμο- Μνημόνιο 3)καθώς διευρύνθηκαν οι περιπτώσεις απόδοσης ευθυνών στους δημοσίους υπαλλήλους και μπορεί να τεθεί σε αργία ο υπάλληλος από τον άμεσο πειθαρχικό του προϊστάμενο ,ακόμα και πριν αποφασίσει το πειθαρχικό συμβούλιο . Αρκεί να έχει ασκηθεί η πειθαρχική δίωξη . Και δε μιλάμε για αδικήματα που αφορούν παράβαση καθήκοντος αλλά και για αδικήματα όπως η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά του υπαλλήλου εντός ή εκτός υπηρεσίας , ή σε περίπτωση που χρωστά κάποιος δημόσιος υπάλληλος στο δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ( π.χ. εφορία ), τότε ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική διαδικασία και ο υπάλληλος τίθεται σε αργία . 
Δηλαδή ο υπάλληλος θα τεθεί σε αργία ,χωρίς αμετάκλητη δικαστική απόφαση , και θα περιμένει 5 με 7 χρόνια την τελική απόφαση για να δικαιωθεί και να επανέλθει στην υπηρεσία του . 

Η κινητικότητα- διαθεσιμότητα μέσω της αξιολόγησης των οργανικών δομών και υπαλλήλων είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στην απόλυση , αφού τα κενά των υπηρεσιών δεν είναι τόσα πολλά ώστε να δικαιολογούν 25.000 μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου .Το σημαντικό ότι όλα αυτά είναι υπογεγραμμένα από την Ελληνική συγκυβέρνηση και αναφέρονται ρητά και λεπτομερειακά στο Μνημόνιο 3. Ακόμα χειρότερα, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν - πλέον - βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της χώρας μέσω της δανειακής σύμβασης . 

Ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» , αναρωτιόμαστε : 

1) Με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα γίνει η διάκριση μεταξύ των πραγματικά επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και όσων απλά παραπέμποπται για ήσσονος σημασίας ζητήματα; 

2) Με ποια μέτρα θα προστατευτεί η ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσίου λειτουργήματος των υπαλλήλων από κακόβουλες μεροληπτικές και εκβιαστικές καταγγελίες ; 

Και ΖΗΤΑΜΕ : 

Την τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων του Ν. 4057/2012 . 

Το δίλημμα που τίθεται είναι ,από τη μία πλευρά η ύπαρξη δημοσίων υπηρεσιών που θα λειτουργούν αποτελεσματικά και στις οποίες θα τιμωρούνται αυστηρά οι αποδεδειγμένες έκνομες πράξεις και από την άλλη, ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αποθαρρύνει τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους να επιτελέσουν το έργο τους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου