Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Ανοιχτή Πόλη: Δημοψήφισμα και στην Αθήνα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Αθηναίων (9/5/2013) το κείμενο που ακολουθεί, ζητώντας δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

«ο δήμαρχος κ. Καμίνης απαξίωσε και να αναφερθεί στο θέμα. Πριν 2 μήνες είχαμε ξαναθέσει το πρόβλημα και τότε είχε αναγνωρίσει τη σοβαρότητά του και την ανάγκη να συζητηθεί κανονικά. Αυτό δεν έγινε ποτέ, προφανώς γιατί ακόμα και μία θέση του δημοτικού συμβουλίου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, πολύ περισσότερο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αποτελούν για τον δήμαρχο της Αθήνας απείθεια κατά της μνημονιακής κυβέρνησης, της οποίας θεωρεί ότι είναι εντολοδόχος».
Το σχετικό κείμενο της Ανοιχτής Πόλης:

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Η Ανοιχτή Πόλη είχε θέσει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, η οποία, όπως και η ΕΥΑΘ, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής. Σημειώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 38,5 εκατ. ευρώ κέρδη και ο ιδιώτης στον οποίο θα δοθεί θα κάνει απόσβεση αγοράς σε 5 χρόνια , χωρίς να υπολογίζεται καμιά αύξηση στα τιμολόγια.

Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για οικονομικό σκάνδαλο. Το νερό είναι πηγή ζωής απαραίτητο για κάθε άνθρωπο στη γη, παράγοντας ανάπτυξης και συνθήκη ύπαρξης της αγροτικής παραγωγής και των πράσινων χώρων δημόσιων και ιδιωτικών (αρδευτικό νερό). Γι’ αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα, δηλαδή να διανέμεται και να τιμολογείται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών εταιριών, που λυμαίνονται το νερό σε ορισμένα μέρη του κόσμου με τραγικά αποτελέσματα ως προς την ποιότητα του νερού, την ανταπόκριση σε αιτήσεις σύνδεσης, τη διαχείριση των λυμάτων χωρίς καμιά επεξεργασία , κ.λπ. κ.λπ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα με στόχο στον 21ο αι. να γενικευτεί η δημοτική ή κρατική διαχείριση του νερού.

Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης, το Διεθνές Ινστιτούτο και το σχέδιο για τις Δημοτικές Υπηρεσίες έχουν εκδώσει σχετικό βιβλίο με τίτλο «Επαναδημοτικοποίηση - Επιστρέφοντας το νερό στα δημόσια χέρια».

Το σχέδιο υποστηρίζει ότι όλες οι μεγάλες δημοτικές συμβάσεις για το νερό που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης, κυρίως στη Γαλλία, από το Παρίσι και τη Γκρενόμπλ μέχρι τη Βρέστη και το Χερβούργο, επαναδημοτικοποιούνται. Το 2008 ο δήμος του Παρισιού δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τις Veolia και Suez και δημιούργησε τη δημοτική Εταιρία Eau de Paris. Στην Ιταλία, με δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2011, οι πολίτες καταψήφισαν σε ποσοστό 95% την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εκμετάλλευση των δικτύων. Η Γερμανία είναι η πιο πρωτοπόρα χώρα στο θέμα αυτό : το σύνολο του τομέα ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους φορείς. Ο δήμος του Βερολίνου συντονίζεται με το δήμο του Παρισιού.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προσεγγίσεων η Ανοιχτή Πόλη καλεί το δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει την εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική εταιρεία μέσω ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσει, σε επικοινωνία με τους άλλους δήμους της Αττικής, στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *