Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΩΡΑ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕΩΝ

ΑΜΙΣΘΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ Γ.Σ. ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.

Θα μου πεις είναι κακό; 

ΟΧΙ! Είναι νόμιμο, ηθικό και σωστό όποιος δουλεύει να παίρνει λεφτά. Αλλίως η εργασία απαξιώνεται εντελώς. Και εμείς είμαστε με ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Αλλά τι είναι αυτό ρε παιδιά αν δεν είναι ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ βαφτισμένη αλλιώς;

Δηλαδή ο περιορισμός του 65% είναι το θέμα;

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ .... κανονική αγορά και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις να μοιράσει μέρισμα πάνω από το 65% των κερδών ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ; (εκτός βέβαια από τις τράπεζες και τις πολυεθνικές) 

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε δύο ζητήματα:

ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα, με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, είναι για εμάς μόνο το κομμάτι των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ (βλ. σε προηγούμενη ανάρτηση τι είναι αυτό), που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κοινωνία (και τα κόμματα) ως μέρος σχεδιαζόμενης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε επίπεδο αυτοδιοικητικό αλλά και κυβερνητικό.

Οι άλλες ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. είναι ΑΓΟΡΑ και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!
Και ως γνωστόν εμείς δεν έχουμε τίποτα εναντίον της αγοράς, ειδικά στο κομμάτι της των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΓΟΡΑ!

Και κάθε άνθρωπος που θέλει να λέει ότι έχει επαφή με τον ... σοσιαλισμό θα πρέπει να ξεχωρίζει αυτές τις επιχειρηματικές προσπάθειες  σε δύο κατηγορίες ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ (όπως πάντα δηλαδή) και όχι να θεωρεί είτε ότι ανακάλυψε το νέο δρόμο προς την μετάβαση είτε να τις δαιμονοποιεί συλλήβδην και άκριτα.

1. ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Αυτές, όπως το φροντιστήριο, που μπαίνουν στον ανταγωνισμό της αγοράς, σε πεδία που δεν έχουν να κάνουν με το ΚΡΑΤΟΣ και τις πολιτικές ΠΡΟΝΟΙΑΣ, και μάλιστα μπαίνουν με προνομιακούς όρους ανταγωνισμού των παραδοσιακών επιχειρήσεων, λόγω μειωμένων υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Αυτές  εμείς τις υποστηρίζουμε γιατί θα βοηθήσουν να συμπιεστούν οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή.

 (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝ Σ.ΕΠ. - τουλάχιστον 40% -  έτσι για να ξηγιόμαστε. Αν πουλάνε όσο η αγορά ή ψιλοφθηνότερα τότε μιλάμε για μηχανισμό νόμιμης ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ και ΕΙΣΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ).

Τέτοιες περιπτώσεις ΚΟΙΝ ΣΕΠ έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, με παραδοσιακά επαγγέλματα, ΝΑΙ με την παραπαιδεία και ας είμαστε στρατηγικά αντίθετοι  (δεν θα την εξαφανίσει κανείς με το μαγικό ραβδί), τον πολιτισμό, την συνεργατική παροχή υπηρεσιών, την νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΕΒΑΙΑ κλπ.

Εμείς ίσως φτιάξουμε πάντως μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., για εκτυπώσεις, εκδόσεις και παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών αφού ΣΥΜΦΕΡΕΙ και θα μπορούμε να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί. 

(Πάντως αν πάρει διαστάσεις αυτό το βιολί και κάνουμε όλοι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. την δουλιεά μας δεν ξέρω τι θα γίνει με τα φορολογικά έσοδα αλλά ... τι με νιάζει, ο Στουρνάρας είμαι;)

Αλλά 2: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ! 
Αυτή των ΚΟΙΝ Σ.ΕΠ. που ουσιαστικά διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και το παίζουν ότι θα δώσουν λύση αντικατάστασης των κατακρεουργημένων από τα μνημόνια κοινωνικών υπηρεσιών, που το ΚΡΑΤΟΣ έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει προς τον πολίτη και είναι δυστυχώς οι περισσότερες μέχρι σήμερα. 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ είναι η αρχή, αύριο απολυμένοι από την καθαριότητα, ίσως το ίδιο γίνει στα  νηπιαγωγεία και δεν ξέρω που αλλού.

Υπηρεσίες και δομές έρχονται να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ουσιαστικά (αλλά φευ, ιδιωτικοποιούνται σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και όχι στους ... καπιταλιστες) και αυτό παίρνει "αριστερό" άλλοθι και πρόσημο και δεν βρίσκει την κοινωνική αντίδραση που θα έπρεπε να βρει ομόθυμα από το κίνημα.

Πρόκειται σαφώς για ΚΟΛΠΟ! 
ΚΟΛΠΟ ΑΚΡΑΙΑΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ.
Κόλπο που βοηθάει το γκουβέρνο να περάσει την ιδιωτικοποίηση - αρχικά στις ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ. ως ενδιάμεσο σταθμό και από εκεί βέβαια σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μόλις οι δημόσιες δομές τελειώσουν και θα αρχίσει η ... συγκέντρωση.

Σε μεγάλα ιδιωτικά - ίσως και πολυεθνικά συμφέροντα, ΠΟΥ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ για πλάκα τους συνεταιρισμούς ή θα τους "αγοράσουν" και επιτρέψτε μας την πρόβλεψη που δεν είναι μαντεία, είναι ΑΠΛΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Και αν θέλετε παράδειγμα για το πώς παίζεται το παιχνίδι της βήμα - βήμα διάλυσης παρακολουθήστε αυτή την αλληλουχία του "εκσυγχρονισμού" της λειτουργίας για τους - πάλαι ποτέ κρατικούς -παιδικούς σταθμούς:

1. Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, όταν ήταν δημόσιοι, υπό το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες στους εργαζόμενους ασφαλισμένους γονείς, η υπηρεσία ήταν μέρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. 

2. Πέρασαν στους δήμους, αρχικά με κρατική επιδότησή των ΟΤΑ. 
Μπήκαν και τα τροφεία με εισοδηματικά κριτήρια, αρχικά για όσους δημότες δεν είχαν ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Εμείς που είμαστε υπέρ τότε, επιχειρηματολογήσαμε ότι έτσι θα δώσουμε περισσότερες ΘΕΣΕΙΣ παιδικών σταθμών στους δημότες μας, που θα εξυπηρετηθούν και αυτό έγινε για πολλά χρόνια. (ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΥΨΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ).

3. Το κράτος κατάργησε σταδικά - μείωση στη μείωση - την επιδότηση προς τους δήμους. 
Εκεί η αυτοδιοίκηση έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά των παιδικών σταθμών
Όμως έφαγε την πατάτα της επιδότησης από ... το ΕΣΠΑ των γονιών για τα τροφεία, που πλέον άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, αλλά με την επιδότηση και τις παχιές αγελάδες των πιστωτικών καρτών δεν ένοιαζε κανένα.

4. Με τις απαγορεύσεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έκαναν την λειτουργία των παιδικών σταθμών αδύνατη. ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ και μειώθηκαν κατά πολύ οι θέσεις στους παιδικούς - όχι λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού το ΕΣΠΑ έδινε χρήμα και τα τροφεία έπεφταν από τους δημότες που δεν είχαν δικαίωμα επιδότησης - αλλά έλλειψης ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
 Έπρεπε να κάνει κανείς πατέντες με εργαζόμενους ... με μπλοκάκια του ΟΑΕΕ για να λειτουργήσεις τον παιδικό σταθμό με "συμβάσεις έργου".

5. Έγιναν και .... καταγγελίες, ΣΤΗΜΕΝΕΣ (αρκετές αλλά αλλού) ή ΗΛΙΘΙΕΣ (η βλακεία είναι ανίκητη και στο Χαλάνδρι), για χρησιμοποίηση εργαζομένων με μπλοκάκι σε αυτούς. Καταγγελίες για .... παράνομη, ανασφάλιστη στο ΙΚΑ, υποκριπτόμενη εξαρτημένη εργασία. (σας θυμίζει κάτι;)

6. Εμφανίστηκε τότε  η ΜΟΝΔΕΡΝΑ λύση, για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υποχρέωσης προς τους γονείς για προσχολική αγωγή: θα καλυφθεί από .... ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που είτε θα ιδρύσουν παιδικούς σταθμούς και θα καλύψουν την ζήτηση (!!!), είτε - και αυτό είναι το χειρότερο - θα προσλάβουν το απολυμένο προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών (ή του Βοήθεια στο Σπίτι) που είχαν μόνιμα εργασιακά δικαιώματα ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΡΕΣΙΩΝ προς ... τους δημοτικούς σταθμούς που τους απέλυσαν. 
ΤΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!
(ε δεν το λες αυτό σοσιαλισμό, εδώ που τα λέμε)

7. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες παράλληλα προσέφυγαν και ζήτησαν ίση μεταχείριση ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΝ να εντάξουν και τους δικούς τους σταθμούς στην δυνατότητα χρηματοδότησης θέσεων από το ΕΣΠΑ!!!
Δηλαδή παίρνουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ αυτοί το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τις δικές τους επιχείρησεις.
Πιστεύετε ειλικρινά ότι σταδιακά δεν θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι - αν όχι το σύνολο - του ΕΣΠΑ;

Δηλαδή τι άλλο θα πρότειναν η Ντόρα και ο Τζήμερος, αν περιέγραφαν το όραμά τους για ... λιγότερο κράτος σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ; ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ! 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. στα πεδία υποκατάστασης του κοινωνικού κράτους δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται παρά ως ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ που πρέπει να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ενώ εκεί που παίζουν με όρους ανταγωνισμού στην αγορά ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ.

Αυτή είναι η ταπεινή μας άποψη.

Δυστυχώς πάλι δεν θα ικανοποιήσουμε τους .... μανιχαϊστές.

ΥΓ: 
Και μια ερώτηση: Μπορεί κάποιος υποστηρικτής του κινήματος της πατάτας να μου εξηγήσει γιατί φέτος η πατάτα πήγε πάνω από 1 ευρώ το κιλό; Και γιατί τώρα δεν έχει "πατάτες χωρίς μεσάζοντες;"

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣΤΡΟΦΕΣ προσπάθειες στον ανταγωνισμό της αγοράς σε ακραίες νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης, με τέτοιο τραπεζικό σύστημα και τέτοια διαφθορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ή ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ.

Γι΄αυτό εμείς λέμε ότι πρώτα παίρνεις την εξουσία και μετά τα κάνεις αυτά αλλά μας λέτε εξουσιολάτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου