Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ - ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΙΝΟ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΝΟΜΠΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΟ 17 Ν

Η ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-17Ν


Δημοσίευση: 07/03/2014

Περίοπτη θέση κατείχε πάντοτε το Χαλάνδρι στις έρευνες της αστυνομίας για την-τότε-οργάνωση φάντασμα 17Ν. Σε αναφορές τους, οι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής διατράνωναν την πίστη τους ότι στην πόλη μας πρέπει να υπήρχε γιάφκα της οργάνωσης, αφού πολλά από τα χτυπήματα γινόντουσαν στα βόρεια προάστια και θεωρείτο αδύνατο από τους επαγγελματίες που σχεδίαζαν επί μήνες τις επιθέσεις αυτές να κουβαλούν ολόκληρο τον οπλισμό τους, με όλους τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο για τη σύλληψή τους, σε απομακρυσμένες περιοχές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Χαλάνδρι, πολυπληθές και εύκολα προσβάσιμο σε σχέση με τη Φιλοθέη και το Ψυχικό, είχε μπει στο επίκεντρο των ερευνών των αρμοδίων αρχών.

Και μπορεί ποτέ να μην επαληθεύτηκε η θεωρία περί γιάφκας της 17Ν στην πόλη μας, όμως αρκετά από τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης αποκαλύφθηκε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονταν με το Χαλάνδρι. Κάποιοι μάλιστα Χαλανδραίοι ένιωσαν ανατριχίλα όταν ανακάλυψαν πως πρόσωπα που συναναστρέφονταν καθημερινά, τα έβλεπαν με χειροπέδες να επιβιβάζονται στα θηριώδη τζιπ της Αντιτρομοκρατικής!

Αρκεί μια ματιά στο δημοτολόγιο του Δήμου Χαλανδρίου για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο αρχηγός και γνωστός ως «Λάμπρος» της οργάνωσης παραμένει ακόμη δημότης και ψηφοφόρος στο Χαλάνδρι! Μάλιστα, ως τόπος κατοικίας του αναφέρεται η οδός Αριστοφάνους 49, ακριβώς απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Χαλανδρίου. Ο «Λάμπρος» της 17Ν εμφανίζεται γεννημένος τη 16η Αυγούστου του 1944. Στο δημοτολόγιο είναι γραμμένοι και οι γονείς του, Δημήτρης και Ζωή, γεννημένοι το 1901 και το 1909 αντιστοίχως. Δίπλα στα στοιχεία του πατέρα του υπάρχει η ίδια διεύθυνση με τον αρχηγό της οργάνωσης, ενώ υπάρχει κενό σχετικά με τη διεύθυνση της μητέρας του.

Αλλά ενώ από τα στοιχεία του δημοτολογίου διαπιστώνουμε ότι ο «Λάμπρος» έμενε στο κεντρικό Χαλάνδρι, οι διηγήσεις συμπολιτών μας αναφέρονται στα παιδικά του χρόνια στο Κάτω Χαλάνδρι, όπου και φαίνεται να μεγάλωσε και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Νίκης και Σαχτούρη.

Μια γυναίκα που για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε το όνομά της θυμάται τον μικρό Αλέξανδρο να παίζει στους δρόμους του Κάτω Χαλανδρίου. «Η οικογένειά του είχε νοικιάσει ένα σπίτι στο κτήμα τού… και ζούσε εκεί αρκετά χρόνια. Ηταν ήσυχοι άνθρωποι και ευγενικοί» σύμφωνα πάντα με τη χαλανδραία γειτόνισσά τους. Η έφεση του Αλέξανδρου στις ξένες γλώσσες φάνηκε από μικρή ηλικία, αφού όπως αναφέρουν κάτοικοι που τον θυμούνται, μιλούσε άπταιστα γαλλικά, τα οποία όπως εξομολογιόταν του άρεσαν πολύ. Ενα άλλο χαρακτηριστικό του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ήταν κάποια δυσκολία του στην άρθρωση, η οποία πάντως βελτιώθηκε με τον καιρό.

Ο κύριος με το χαμηλωμένο βλέμμα

Ο «συνηθισμένος οικογενειάρχης, σύζυγος και καλός πατέρας» όπως περιγράφουν άτομα που γνώριζαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ζούσε με την οικογένειά του από το 1995 και για μερικά χρόνια στην περιοχή του Πατήματος Χαλανδρίου. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γεννήθηκα στις 17 Νοέμβρη» άλλαζε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ συχνά σπίτια, δίχως να υπογράφει με το πραγματικό του όνομα. Αλλωστε, και η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, τον γνώρισε και τον παντρεύτηκε με το όνομα «Δημήτρης Λαμπρόπουλος». Οι πωλήτριες ενός καταστήματος με παιδικά ρούχα στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου μίλησαν για την ήσυχη οικογένεια του Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η οικογένεια πήγαινε συχνά στο συγκεκριμένο κατάστημα για να αγοράσει ρούχα του παιδιού τους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «φαινόντουσαν απλοί και προσιτοί άνθρωποι. Η κυρία βέβαια (σ.σ. Αγγελική Σωτηροπούλου) ήταν πιο ανοιχτή και συζητήσιμη σε αντίθεση με τον άνδρα της που δεν μιλούσε ποτέ…»

Αυτό που είχε παραξενέψει τις πωλήτριες ήταν το χαμηλωμένο βλέμμα του Κουφοντίνα: «Πάντα ήταν με το κεφάλι σκυμμένο, δεν έδινε τα στοιχεία του για την απόδειξη και απλώς πλήρωνε…» Ο γιος της οικογένειας Εκτορας έδειχνε πολύ σοβαρός για την ηλικία του και δεν μιλούσε συχνά.

Οταν ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις των υπόπτων οι κοπέλες του καταστήματος αναγνώρισαν την Αγγελική Σωτηροπούλου (παρ’ ότι είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που τους είχαν δει), όμως δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του Κουφοντίνα.

Και άλλα μέλη της 17Ν στο Χαλάνδρι

Στο Πολύδροσο Χαλανδρίου έμενε και ο Θεολόγος Ψαραδέλης μαζί με την οικογένειά του, οι οποίοι επίσης αναγράφονται στο δημοτολόγιο της πόλης μας, ενώ σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες στο Χαλάνδρι πέρασε κάποια από τα χρόνια της ζωής του και ο Σάββας Ξηρός

Ποιον παρακολουθούσε η Ασφάλεια στο Κάτω Χαλάνδρι;

Υπάρχει και μια άλλη μαρτυρία κατοίκου του Κάτω Χαλανδρίου που επιβεβαιώνει τις υποψίες της Αντιτρομοκρατικής: «Εξω από το σπίτι μου στην οδό Σαλαμίνος και ακριβώς μπροστά στο πάρκινγκ του αυτοκινήτου μου βρισκόταν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως ένα μαύρο αυτοκίνητο με φυμέ τζάμια, το οποίο μου έκλεινε την είσοδο. Κάποια στιγμή ήθελα να παρκάρω και με εμπόδιζαν. Τους χτύπησα το τζάμι και άνοιξαν με κάποιον δισταγμό. Παρά το γεγονός ότι τους ανέφερα αμέσως ότι μου έχουν αποκλείσει τον χώρο στάθμευσης, εκείνοι φαίνονταν να με παρατηρούν προσεκτικά και έκαναν όπισθεν αφού πρώτα καθυστέρησαν χαρακτηριστικά. Υποψιάζομαι πως παρακολουθούσαν μια μονοκατοικία στη γωνία Αριστοτέλους και Σαλαμίνος, η οποία έδειχνε ακατοίκητη και ήταν μάλιστα ετοιμόρροπη, αλλά είχε παραχωρηθεί σε κάποιον νεαρό για να μένει. Νομίζω πως το γεγονός αυτό και οι συχνές επισκέψεις και άλλων συνομηλίκων του σε περίεργες ώρες τούς είχαν κεντρίσει την προσοχή».

http://www.nobile.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου