κάντε "κλικ" στην εικόνα
Από τον Πίνακα φαίνεται ότι η χώρα μας έχει από τις χαμηλότερες τιμές ανά kwh για οικιακούς πελάτες, χωρίς η ΔΕΗ να παρουσιάζει ζημιά. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν λόγω της μεγάλης χρήσης λιγνίτη στην παραγωγή ΗΕ.
Άλλωστε και διεθνώς είναι αναγνωρισμένο ότι τα στερεά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας) έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ΗΕ, μαζί με την Πυρηνική Ενέργεια (ΠΕ).
Η «απελευθέρωση» της ΗΕ, που γίνεται κάτω από την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να αξιοποιήσει τα κέρδη του, έχει δείξει διεθνώς το κακό της πρόσωπο για τα λαϊκά στρώματα. Βλέπουμε αύξηση τιμής ΗΕ σ’όλη την ΕΕ (και όχι μόνο), κάτι που παρουσιάζεται και στην Ελλάδα και θα ενταθεί περισσότερο, αφού όπως είπαμε γίνονται οι επιλογές παραγωγής ΗΕ με ΦΑ, πού έχει διπλάσιο κόστος από παραγωγή με λιγνίτη. Δημιουργούνται φόβοι για έλλειψη επάρκειας. Είδαμε σε πολλά μέρη του κόσμου η Ιδιωτικοποίηση να δημιουργεί τα περιβόητα black-out (π.χ. Καλλιφόρνια, Λονδίνο, κ.λ.π). Η χώρα μας υποχρεώνεται να δεσμεύεται με διεθνείς συνθήκες, που υποτίθεται ότι προστατεύουν το περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα.
Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς Παραγωγής ΗΕ
Με ότι αναφέρθηκε προηγούμενα γίνεται φανερό, ότι η περιβόητη «Απελευθέρωση» της ΗΕ και η εισβολή στον τομέα αυτό κεφαλαιούχων, είναι ζημιογόνα για τα λαϊκά στρώματα. Είναι φανερό ότι ένας ενιαίος Δημόσιος Τομέας Ενέργειας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, βοηθάει στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των εργαζομένων. Οι οπαδοί της «Απελευθέρωσης» ισχυρίζονται ότι δεν φταίει η «Απελευθέρωση», αλλά ο τρόπος και οι θεσμοί που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όμως δεν μας απαντούν γιατί τα ίδια συμπτώματα παρουσιάζονται διεθνώς και ποιοι είναι οι θεσμοί που θα βελτίωναν την κατάσταση. Παραβλέπουν το γεγονός ότι η Ενέργεια και ειδικότερα η ΗΕ απαιτούν ένα μακροχρόνιο προγραμματισμό (τουλάχιστον 10/ετίας ή και περισσότερο), αφού οι αναγκαίοι Σταθμοί και Δίκτυα δεν μελετιώνται και κατασκευάζονται σε 1-2 χρόνια. Τέτοιους Προγραμματισμούς δεν κάνει ο Ιδιώτης και γι’αυτό παρουσιάζονται οι ελλείψεις ενέργειας και η αύξηση του κόστους και των τιμών της.
Πολλοί οπαδοί της «Απελευθέρωσης» ισχυρίζονται ότι ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών ΗΕ και σε κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Αυτό είναι ένα ψέμα, που φαίνεται και από τη διαδικασία της Ιδιωτικοποίησης. Αν η είσοδος κεφαλαιούχων στην Ενέργεια γενικά και ειδικότερα στην ΗΕ, θα δημιουργούσε τέτοια ευνοϊκά για το λαό μας αποτελέσματα, γιατί δεν άφηναν τη δημόσια ΔΕΗ, όπως ήταν και να δώσουν τοπικές ή εθνικές άδειες σε όποιο Ιδιώτη επιθυμούσε να την ανταγωνιστεί; Αντί γι’ αυτό η ΔΕΗ Α.Ε δεν επιτρέπεται να συμμετέχει ούτε σε διαγωνισμούς για νέες μονάδες (π.χ. στη Ρόδο). Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιδιωτικός Τομέας έχει μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών του Κεφαλαίου, αυτό είναι νομοτελειακό. Αντίθετα ο Δημόσιος Τομέας έχει 2 εκδοχές, ή χρησιμοποιείται προς όφελος του λαού κι αυτό πρέπει να υιοθετήσουμε ή λειτουργεί σαν στήριγμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. (Στοιχεία από εισήγηση ΝΙΚ. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ)
http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2014/07/2.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου