Κύμα συνταξιοδοτήσεων καταγράφεται στο δημόσιο αλλά ειδικότερα και στους δήμους, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι επισπεύδουν την έξοδο υπό τον φόβο νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Τέσσερις στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους που θεμελίωσαν τα προηγούμενα χρόνια δικαίωμα, ετοιμάζονται φέτος να πάρουν σύνταξη και οι εκτιμήσεις λένε ότι αναμένεται να βγουν στη σύνταξη 105.000 ασφαλισμένοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Η κατάσταση αυτή αποδεκατίζει στην κυριολεξία τους δήμους αφού εκεί υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα χωρίς καμία ευελιξία και δυνατότητα απωλειών. Μεγάλο είναι το πρόβλημα σε οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες όπου στην τεράστια έλλειψη προσωπικού προστίθενται τώρα και οι αποχωρήσεις έμπειρων στελεχών που έχουν αναλάβει αποκλειστικά συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Δεν είναι λίγοι και οι δήμοι της χώρας όπου φεύγουν από τις υπηρεσίες τους οι μοναδικοί εργαζόμενοι που υπάρχουν.
Εντωμεταξύ σύμφωνα με το σχετικό Μητρώο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, το συνόλου των μισθοδοτούμενων από το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται στους 583.338 υπαλλήλους, από 593.000 που ήταν πέρσι
Στους δήμους όμως από 96.000 έφτασαν φέτος τις 85.000 που σημαίνει ότι η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Ετσι ίσως δεν είναι τυχαία η εγκύκλιος που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας, σύμφωνα με την οποία, ορίζονται θέματα προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4257/2014 και 4258/2014, δίνοντας, κυριότερα, λύση στο θέμα των συμβασιούχων των Ο.Τ.Α., που κάθε χρόνο, η μη ανανέωση ή η καθυστερημένη ανανέωση των συμβάσεων τους, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες από τους Ο.Τ.Α. υπηρεσίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διατάξεις, σε θέματα διορισμών / προσλήψεων,
- δεν εμπίπτουν στον περιορισμό «1/5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) όσοι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το μέτρο της «κινητικότητας»,
- η μείωση κατά 20% - σε σχέση με το 2013 - το 2014, των προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου δεν ισχύει για την Τ.Α. και μάλιστα, οι προσλήψεις αυτές δύνανται να πραγματοποιηθούν εκτός από τους α' βάθμιους Ο.Τ.Α. και από Ν.Π.Ι.Δ. της Αυτοδιοίκησης και
- οι Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, δύνανται να υλοποιήσουν εγκρίσεις, που τους χορηγήθηκαν από την Επιτροπή της ΠΥΣ, από 1-1-2013 έως 31-12-2013, εντός του 2014 και ειδικότερα έως 31-12-2014.
http://www.myota.gr/, 22/8/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου