Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Σταθερή η αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού
Μιλώντας κατά την 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου, η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στο θέμα που έθεσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με διεξαγωγή κατεπείγουσας συζήτησης στο Συμβούλιο για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, εξήγησε ότι δεν υφίσταται θέμα κατεπείγοντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

ñ   Κατ’ επείγον θέμα δεν υφίσταται αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ στους κατοίκους. Γιατί ενώ έγινε μια προσπάθεια στο διαδίκτυο και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις και συναντήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί λογική αντιπαράθεσης των κατοίκων και των δημοτών με την Περιφερειακή Διοίκηση και συγκεκριμένα με το πρόσωπό μου, θεωρώ την παρουσία τους εδώ απόψε σπουδαία ακόμη και εάν αυτή οφείλεται σε λάθος λόγους. Και τούτο όχι γιατί υπάρχει κάτι το κατ’ επείγον ή γιατί εγώ πρέπει να δώσω διαπιστευτήρια εκ νέου για το ποιά είναι η πρόθεσή μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα με το Γραμματικό.
ñ   Η πρόθεσή μας είναι σαφής κι έχει διατυπωθεί πολλές φορές δημόσια.
ñ   Η αντίθεση μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Και αποτελεί Προγραμματική μας δέσμευση, και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε.
ñ   Πρόκειται για προγραμματική δέσμευση, τόσο σημαντική και τόσο παραδειγματική, γιατί για εμάς ουσιαστικά αποτυπώνει την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πυραμίδα της διαχείρισης όπως την ορίζουν, όχι μόνο πια οι ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και η εθνική νομοθεσία.
ñ   Επομένως, οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι σε μια προσπάθεια που κάνει εδώ και μήνες η Περιφέρεια και ανάμεσα στα άλλα αφορά και διαπραγματεύσεις για να επιστραφούν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ñ   Μπροστά μας υπάρχει μια σπουδαία ημερομηνία, αυτή της 16ης Απριλίου, όπου θα κληθούμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και παράλληλα ως ΕΔΣΝΑ να βρεθούμε στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τί θα γίνει, μεταξύ άλλων, και με το Γραμματικό.
ñ   Με αφορμή λοιπόν το περιβόητο κατεπείγον, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ γιατί για έμενα, τουλάχιστον σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αθροίζεται έναντι της άλλης πλευράς, άλλο ένα επιχείρημα: η βούληση των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή.
ñ   Κατεπείγον λοιπόν δεν υπάρχει διότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη βούληση της Περιφερειακής Αρχής και διότι στις 04.12.2014 διεξήχθη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ετέθη τότε και το θέμα του Γραμματικού. Και από μέρους μου υπήρχε και συγκεκριμένη δήλωση – δέσμευση. Έτσι το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο μετεκλογικά δεν έχει συζητηθεί και υπάρχει έστω και μια περίπτωση να ανακρούει πρύμνα η Διοίκηση σε σχέση με το Γραμματικό κυρίες και κύριοι δεν υφίσταται.
ñ   Στόχος δεν είναι να αντικρούσουμε την αγωνία των πολιτών αλλά το χαρακτηρισμό του θέματος ως 'κατεπείγον'.
ñ   Γιατί το θέμα λοιπόν του Γραμματικού αποτελεί ζήτημα της ευρύτερης πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι "κατεπείγον". Και το πρόβλημα στο Γραμματικό όπως δεν αφορά τους δρόμους που γίνονται χείμαρροι με τις φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζει ο τόπος, έτσι δεν αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση. Για αυτά έχουμε παλέψει από κοινού.
ñ   Η νέα διοίκηση δεν ανακάλυψε τώρα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν ανακάλυψε μετεκλογικά το Γραμματικό!
ñ   Δεν παίρνουμε τη σκυτάλη φτηνών εντυπωσιασμών από Περιφερειακούς Συμβούλους που η σχέση τους με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι να πηγαίνουν στον κάδο της γειτονιάς τους και να αφήνουν τα σκουπίδια. Μιλάτε για ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί με τα ΜΑΤ! Από αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν κάθε δυο μήνες τους ζητάτε διαπιστευτήρια ότι δεν θέλουν το Γραμματικό να γίνει μια νέα Φυλή. Όμως όταν χάνεται έτσι χρόνος, τότε, είτε το θέλουμε είτε όχι, οδηγούμαστε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων εκείνων που έχουν φέρει την πατρίδα έως εδώ στη διαχείριση των απορριμμάτων.
ñ   Το θέμα όμως αφορά ευρύτερα την εναρμόνιση με ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο, εάν ήταν αλλιώς το εκλογικό αποτέλεσμα, θα εξακολουθούσε σήμερα να αφορά σε ΣΔΙΤ, σε εγγυημένες ποσότητες συμμείκτων.
ñ   Αυτά για εμάς είναι απαγορευτικά. Είτε είναι Γραμματικό, είτε οπουδήποτε αλλού. Και το λέω δυνατά μήπως κάποιοι δεν το ακούν!
ñ   Εμείς ήδη αποδείξαμε την αξιοπιστία μας με την κατάργηση των σχεδιασμών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας συμμείκτων με ΣΔΙΤ.
ñ   Μπροστά μας έχουμε ανεπίλυτα τρία ζητήματα: το πρώτο είναι το πρόβλημα της νομιμότητας που ενέσκηψε με τις δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν «λύση», εντός πολλών εισαγωγικών, σε σχέση με το θέμα της εσφαλμένης χωροθέτησης και συνεχίζουμε να παλεύουμε, το δεύτερο είναι το πρόβλημα ενός έργου ολοκληρωμένου και του τρόπου ένταξής του με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με βάση την εθνική νομοθεσία και βασικές ευρωπαϊκές αρχές, όπως είναι η αρχή της εγγύτητας. Και το τρίτο, είναι το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Κομισιόν για επιστροφή των χρημάτων.
ñ   Εμείς τη νομιμότητα, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, δεν την έχουμε a la carte. Δεν ακολουθούμε τη νομιμότητα εκεί που μας βολεύει και κάνουμε ότι δεν υφίσταται όταν είμαστε δυσαρεστημένοι. 
ñ   Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, και τα θέτουμε και εκεί που οφείλουμε. Και ζητάμε από τους κατοίκους να είναι μαζί μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
ñ   Κανείς, είτε είναι θεσμός, είτε πολίτης δεν διαθέτει το  μονοπώλιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. 
ñ   Κανείς δεν διαθέτει την εξουσία να μοιράζει διαδικτυακά ή αλλού παράσημα οικολογικής ευαισθησίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Είναι πρόκριμα! Και δεν είναι απλά αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας ομάδας, μιας παρέας, μια παράταξης κλπ… Ούτε μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για να κάνουν κάποιοι προσωπικές στρατηγικές, να εξυπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας του Γραμματικού. Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η ευθύνη των κατοίκων να μην τους το επιτρέψουν.
ñ   Στη βάση αυτών των δεδομένων, καλούμαστε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με τους πολίτες που γνωρίζουν το πρόβλημα και το βιώνουν καθημερινά, πολύ καλύτερα από κάποιους εδώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα, για να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα σέβονται τη νομοθεσία, που δεν θα μας βάζουν σε διλλήματα του τύπου «ή τα λεφτά ή ΧΥΤΑ με σύμμεικτα».
ñ   Το θέμα θα επιλυθεί και μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, για το οποίο η  σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ κάνει αγώνα δρόμου.
ñ   Και σε ό,τι αφορά στη χορήγηση παράτασης από την Οικονομική Επιτροπή για τη συνέχιση των έργων στις οδούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Το βασικό έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο πριν ακόμη αναλάβει η νέα περιφερειακή Αρχή, δεν εκκρεμεί καμία συναλλαγή με εργολάβους, η παράταση αφορά σε δυο δρόμους πρόσβασης.
ñ   Η μη ολοκλήρωσή τους θα επιβάρυνε τους πολίτες. Και στη σχετική απόφαση, για την οποία επιχειρείται, ψευδεπίγραφα και πολιτικά, αποπροσανατολισμός, επαναλαμβάνεται ρητά η αντίθεση της σημερινής διοίκησης στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
ñ   Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν βρισκόμαστε όλοι στην ίδια θέση ευθύνης. Δεν φέρουμε όλοι το ίδιο νομικό βάρος των αποφάσεών μας και δεν διατρέχουμε όλοι τους ίδιους κινδύνους για τους αγώνες που δίνουμε.  Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζεται και οφείλει να εκφράζεται νόμιμα, όπως και το πράττει εδώ και τόσο καιρό. Και παρόλο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν Διοίκηση και πολίτες σε αντίπαλες όχθες, εσείς, οι πολίτες, είστε οι σύμμαχοί μας ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων και των κρίσιμων αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν οι επικεφαλής της διοίκησης του δήμου αποχωρούν εμείς δεν τους εξουσιοδοτούμε

    Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση του ψηφίσματος κατά της μετεγκατάστασης του ΚΑΖΙΝΟ της Πάρνηθας ο δήμαρχος ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις