Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Kαταπολέμηση του κουνουπιών τα οποία για τόσα πολλά ευθύνονται - Προτάσεις από τον Σύλλογο της Ρεματιάς

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τον τουρισμό και την οικονομία είναι τεράστιες. Ο κίνδυνος της θανατηφόρου εγκεφαλίτιδας στον άνθρωπο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, για τη μετάδοση του οποίου έχει αποδειχθεί ότι ο κύριος ξενιστής είναι το κουνούπι, είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι που επιβάλλουν την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Η απλή ενόχληση στον άνθρωπο, που κάποτε ήταν και σχεδόν ο μόνος «γνωστός» λόγος για τον οποίο γινόταν η καταπολέμηση, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα χωρίς όμως να μην λαμβάνεται υπόψη. Ενώ και η ελονοσία που για πολλά χρόνια είχε εξαφανιστεί, κάνει την επανεμφάνισή της στη χώρα μας.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την τρέχουσα περίοδο θα επαναληφθεί το έντονο φαινόμενο με τα κουνούπια να βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει γίνει καταπολέμηση των κουνουπιών.

Μιλάμε για πρόληψη και περιορισμό του πλήθους των κουνουπιών με την καταπολέμησή τους στο προνυμφιακό στάδιο ώστε να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ενηλίκων κουνουπιών για τα οποία η καταπολέμησή τους είναι δυσκολότερη.

Εάν λάβουμε δε υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν φέτος, το φαινόμενο θα ενταθεί γιατί έχουν δημιουργηθεί πολύ περισσότεροι θύλακες επώασης των κουνουπιών, που είναι τα στάσιμα νερά σε συνδυασμό με τη μεγάλη βλάστηση σε πολλά σημεία – τόσο του αστικού όσο και του αγροτικού περιβάλλοντος.

Προτάσεις περιορισμού του προβλήματος

Εκείνο που έχουμε να προτείνουμε για τον περιορισμό του προβλήματος κατά την τρέχουσα περίοδο είναι:

1. Να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει η έναρξη της προνυμφοκτονίας με επίγειους ψεκασμούς,.

2. Να ξεκινήσει η διαδικασία αποψίλωσης στα πλαϊνά των δρόμων (κόψιμο – και καθαρισμός από τα χόρτα) στο οδικό δίκτυο και στους παραρεμάτιους δρόμους, στις πιο ευαίσθητες περιοχές στις αρχές Απριλίου, ώστε να συμβάλει και αυτή η εργασία στον περιορισμό της αναπαραγωγής των κουνουπιών.

3. Να προκληθεί σύσκεψη σε επίπεδο Περιφέρειας με τους Δημάρχους ώστε:

α) Να εξεταστεί η περίπτωση και οι Δήμοι να συνδράμουν με αναθέσεις του έργου επίγειων ψεκασμών και για το χρονικό διάστημα που δεν θα μπορέσει η Περιφέρεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα (καθυστέρηση διαγωνισμού).

β) Να ξεκινήσουν και οι Δήμοι τη διαδικασία αποψίλωσης στα πλαϊνά των δρόμων (κόψιμο και καθαρισμός από τα χόρτα) στα δημοτικά και αγροτικά οδικά δίκτυα στις περιοχές ευθύνης τους το ίδιο διάστημα με την Περιφέρεια ώστε να συμβάλει και αυτή η εργασία στον περιορισμό της αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Τέλος, πιστεύουμε ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορεί για φέτος να περιοριστεί το πρόβλημα από τα κουνούπια, αλλιώς θα έχουμε μία επανάληψη του περσινού φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πράσινο Κίνημα: Ο σπουδαίος ρόλος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη ζωή μας

  18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πράσινο Κίνημα: Ο σπουδαίος ρόλος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη ζωή ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις