Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ: ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 2015-19

Εξ αρχής διαμαρτυρόμαστε εντόνως για το ότι    αμφισβητείται   ο  χαρακτηρισμός  ΑΛΣΟΣ  Παραδείσου για  τον πολύτιμο  πνεύμονα πρασίνου «το δασάκι μας»  το οποίο εμφανίζεται ως ΟΙΚΟΠΕΔΟ!!! στο κείμενο του Επιχειρησιακού  Σχεδιασμού 2015-19.Αλήθεια   ποιος ήταν ο συντάκτης της συγκεκριμένης «περιγραφής» ;  Βάσει ποίων στοιχείων έγινε η συγκεκριμένη διατύπωση «ΚΤΗΜΑ ΜΙΜΙΚΟΠΟΥΛΟΥ»; 

 Εκφράζουμε  την απαίτηση του ΔΣ και όλων των κατοίκων του Παραδείσου για την απάλειψη της συγκεκριμένης  αναφοράς στις σελ. 33-34 του κειμένου του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ  και επισυνάπτουμε μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου  για την εικόνα που παρουσίαζε ο Παράδεισος  εν έτει 2006 με τίτλο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΕΟΦΩΡΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, η οποία πανθομολογουμένως έχει επιδεινωθεί  μέσα στα εννέα χρόνια από τότε. Το μόνο που έχει  βελτιωθεί  είναι ότι ,χάρη στις  άοκνες προσπάθειες  του Συλλόγου μας ΚΑΙ ΜΟΝΟ   δεν  αποτελεί πλέον parking  και χώρο απόρριψης μπάζων και σκουπιδιών το δασάκι μας  όπως καταδείκνυαν οι φωτογραφίες και η περιγραφή στη σελ. 15 της μελέτης όπου αναφέρεται κατά λέξη: «Φαίνεται  καθαρά πως ο Δήμος δεν έχει  προσπαθήσει να προστατέψει  αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στην περιοχή….».
 Είναι επίσης η πρώτη φορά που μνημονεύεται ΚΑΙ  ο χώρος του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου ως ΚΤΗΜΑ. Παρακαλούμε να μας διευκρινίσει ο συντάκτης του  κειμένου πόθεν άντλησε τους χαρακτηρισμούς αυτούς  και για όλα τα μνημονευόμενα στοιχεία θεωρούμε πως η δεοντολογία επιβάλλει να αναφερθούν οι πηγές/βιβλιογραφία.

Παράθεση του επίμαχου κειμένου, σελ.33-34:
«Κτήμα Μιμικοπούλου
Στο ανατολικό μέρος του Υπερτοπικού Κέντρου της πόλης του Αμαρουσίου βρίσκεται το οικόπεδο Μιμικόπουλου, εφαπτόμενο της οδού Αρτέμιδος και Ασπασίας. Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου και προς την οδό Αρτέμιδος υπάρχουν πολλά σύγχρονα κτίρια γραφείων. Προς την ανατολική και τη νότια πλευρά του οικοπέδου υπάρχουν κατοικίες.
Το οικόπεδο καταλαμβάνει έκταση 35.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ.είναι δεντροφυτεμένα με μεγάλα δέντρα, όπως κυπαρίσσια, πεύκα και ελαιόδεντρα και είναι  χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση.»
Κτήμα Ιππικού Ομίλου
Στο νότιο τμήμα της πόλης του Αμαρουσίου και σε μικρή απόσταση από την Λ.Κηφισίας, βρίσκεται ο χώρος του Ιππικού Ομίλου. Η έκταση του οικοπέδου είναι 22.500 τ . μ . περίπου. Πρόκειται για μια κατάφυτη έκταση, η οποία χρησιμοποιείται για ιππασία.
Είναι αρκετά πρόσφατη  η συνεδρίαση της  Τρίτης 14  Ιουλίου του Δημοτικού  Συμβουλίου Αμαρουσίου με θέμα τη λήψη απόφασης επί της εισήγησης της δημοτικής αρχής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της πόλης κατά την οποία  η δημοτική σύμβουλος κα Διακολιού  στηλίτευσε το ότι  αναφέρεται  το Δάσος  Συγγρού ως «Κτήμα» και ως  «Αλσος», και επίσης την συνεχή αναφορά του Άλσους Παραδείσου ως «Κτήμα Μιμικόπουλου» και «οικόπεδο»! Στην τοποθέτηση αυτή, η κ. Διακολιού αντιμετώπισε την  ειρωνεία του Δημάρχου, παρά το ότι ο ίδιος, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων και αναφορικά μόνο με το Δάσος Συγγρού, παραδέχτηκε ότι κι εκείνος συμφωνεί να ονομάζεται μόνο Δάσος. ’Ολα αυτά είχαν εμφανιστεί ως βίντεο από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΘΕΣΗ.  Ευελπιστούσαμε ότι μέχρι σήμερα θα είχε γίνει η σχετική διόρθωση αλλά ατυχήσαμε…

Το κείμενο που κατάθεσε προς συζήτηση η διοίκηση Γ. Πατούλη είχε έκταση 251 σελίδες. Αυτές που αφορούσαν την ουσία του θέματος, δηλαδή τον στρατηγικό σχεδιασμό, εκτείνονταν μόλις σε δέκα – δεκαπέντε (!). Οι υπόλοιπες σελίδες περιείχαν στατιστικά, γεωγραφικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, τα οποία απλά συνέδραμαν στη δημιουργία εντυπώσεων ότι τάχα η εισήγηση είναι «ογκωδέστατη», άρα, και τα σχέδια της διοίκησης πολλά.

Οσον αφορά τη γενική μας τοποθέτηση επί του θέματος  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :Ο τίτλος του κειμένου παραπέμπει  στον προγραμματισμό του Δήμου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της πόλης μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.    Στο κείμενο όμως  των 251 σελίδων  μόλις 15 αναφέρονται στον στρατηγικό σχεδιασμό.   Οι υπόλοιπες σελίδες περιέχουν στατιστικά, γεωγραφικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση πηγών, όπως προαναφέραμε.
Συμφωνούμε με τις προτάσεις  που έχει ήδη υποβάλει ο Σύλλογος Πολυδρόσου , τις  οποίες και παραθέτουμε : 
Το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριλάβει
Ø Την αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Δήμου  (οργανόγραμμα, λειτουργίες τμημάτων) για την υλοποίηση  των στόχων του προγράμματος.
 Ø Την καταγραφή των πραγματικών αναγκών έργων βασικών υποδομών και την ιεράρχησή τους  ώστε να  γίνουν επι τέλους έργα στις ξεχασμένες γειτονιές, και κυρίως στην κόλαση του δικού μας Παραδείσου.Θα πρέπει επί τέλους να γίνουν πεζοδρόμια, διανοίξεις οδών, δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαράς στο χώρο  του άλσους Παραδείσου, διαμόρφωση της πλατείας  Βέμπο, εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης για ΟΛΟ  τον Παράδεισο, μεταφορά της προτομής του Νίκου Γούναρη στη νυν παιδική χαρά Νίκου Γούναρη, φροντίδα του άλσους από την Υπηρεσία Πρασίνου ισότιμα με τους υπόλοιπους χώρους πρασίνου της πόλης, δημιουργία Παιδικού Σταθμού.
Ø  Τη Στρατηγική για την αντιμετώπιση διάχυσης των υπερτοπικών λειτουργιών (Mall, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, Επιχειρηματικά Κέντρα κλπ) σε σχέση με τις περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας και τις προβλέψεις του ΡΣΑ της χρονικής περιόδου 2011-2021 για το Μαρούσι ότι,  είναι το σταυροδρόμι των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ .  Το ΜΑΡΟΥΣΙ νομοθετήθηκε ως  Πόλος Εθνικής και Μητροπολιτικής Εμβέλειας  με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το  υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση.
Ø  Αναλυτική παράθεση μέτρων και    ενεργειών  για να επιτευχθεί το όραμα του Δήμου που  περιγράφεται στη σελίδα  242 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ώστε  να ξαναγίνει το Μαρούσι προάστιο , μια πόλη ανθρωπινή, με σύγχρονες υποδομές.  Είναι θετικό ότι  αναγνωρίζεται  πως  τα προηγούμενα χρόνια ξέφυγε από  αυτό που περιγράφεται.
Ø  Να απαντηθούν  τα ερωτήματα : Πού στοχεύουμε;  Για ποιον το κάνουμε; Πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί; Που απαιτείται να επικεντρωθεί  ο ΣΣ  για να  πραγματοποιηθεί  η στρατηγική του Δήμου (σελίδα 245) με τους 4 άξονες , 1ος Περιβάλλον και ποιότητα ζωής,  2ος Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, 3ος Τοπική οικονομία και απασχόληση και 4ος Οργάνωση και λειτουργία του Δήμου.
Ειδικές επισημάνσεις
 Ø  Να συμπεριληφθεί στον ΣΣ η  διάνοιξη των παραδρόμων της Αττικής Οδού προκειμένου να απαλλαγεί η οικιστική περιοχή από την υπερτοπική κυκλοφορία- και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες- τη ρύπανση και το θόρυβο.  Από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία της Αττικής Οδού αφ ενός δεν κάλυψαν κανένα τμήμα της στα όρια του δήμου Αμαρουσίου αφ ετέρου οι παράδρομοι αυτής Κων/νου Καραμανλή  από το ύψος της Αμαρουσίου Χαλανδρίου δεν καταλήγουν στη Λεωφόρο  Πεντέλης. Η παράλειψη αυτή έχει ως  αποτέλεσμα όλη η πέριξ οικιστική περιοχή να επιβαρύνεται από δυσανάλογα μεγάλη διαμπερή κυκλοφορία η οποία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς , χωρίς να έχει προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
 Ø  Η ρύθμιση της κυκλοφορίας γενικά με μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για το σύνολο της πόλης και ειδικότερα στη διανοιγμένη οδό Φραγκοκλησιάς, (στα πρότυπα της Φιλοθέης)  που εξυπηρετεί υπερτοπική  κυκλοφορία αντί των προαναφερθέντων Παράδρομων της Αττικής Οδού, η οπαία αυξάνει τον κατακερματισμό του οικιστικό ιστού αμιγούς κατοικίας των πολεοδομικών γειτονιών Παραδείσου & Πολύδροσου.  Η  λειτουργίας της οποίας επιβαρύνει καθοριστικά το περιβάλλον τους τελευταίους 10 μήνες  και την οδική ασφάλεια των κατοίκων αφού καθημερινά τη διασχίζουν αμφίδρομα περί τα 20.000 οχηματα/24ωρο ως «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Πεντέλης.
Ø  Η Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης υποστήριξης  του έργου  της  "Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών - Ποδηλάτων" στις περιοχές του ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ επί κυρίων οδών όπως η Αμαρυσίας - Αρτέμιδος, Παραδείσου, Φραγκοκλησιάς.  Για το εν λόγω έργο δεν εκπονήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός του ότι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων προκαλεί ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις περιοχές που αφορά, για τον απλούστατο λόγο κατά τον οποίο το μειονέκτημα της προσπέλασης των οχημάτων στην περιοχή- γειτονιά μέσω  της μεγαλύτερος διαδρομής,  αυξάνει  την εν γένει οικιστική επιβάρυνση  (ηχορύπανση, ψυχική φόρτιση, ψυχολογικά ένταση κλπ). Η κυκλοφοριακή κατάσταση που θα επικρατήσει στις επηρεαζόμενες περιοχές  μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Ø  Η Πρόβλεψη ενιαίας σχεδίασης για επίτευξη οικονομίας κλίμακας των αποσπασματικά κατασκευαζομένων αγωγών ομβρίων  από τον Δήμο Αμαρουσίου σε τμήμα περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων του Πολυδρόσου που ανήκει διοικητικά στον δήμο στα πλαίσια  της εκτέλεσης του έργου με τίτλο  «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου».  Το  Πολύδροσο (Αμαρουσίου και Χαλανδρίου) όπως και ο γειτονικός Παράδεισος Αμαρουσίου έκτασης περίπου 2.300 στρεμμάτων που ταλαιπωρούνται από την διαχρονική έλλειψη δικτύου απορροής ομβρίων και τις συνέπειες της έλλειψης τους, θα έπρεπε να είναι ο κύριος και ο ενιαίος στόχος των Δήμων Αμαρουσίου & Χαλανδρίου για θωράκιση έναντι των ομβρίων υπό τον συντονισμό της ΔΕΕΑΠ.   Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί  εκβολή μέρους αυτών των ομβρίων   στο Ρέμα Χαλανδρίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, με  σημαντικότερη έλλειψη οτι δεν περιλαμβάνεται η εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενη περιβαλλοντική  έγκριση  της ΔΕΕΑΠ φορέα διαχείρισης του Ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου για την εκβολή του συλλεκτήρα της οδού Ροδοδάφνης.
 Τέλος θα θέλαμε να προτείνουμε, τη διοργάνωση μιας ημερίδας  για την παρουσίαση όλων των πολεοδομικών/χωροταξικών ζητημάτων  του Αμαρουσίου και την αναζήτηση των βέλτιστων  λύσεων . Ευελπιστούμε ότι  η  διοίκηση του Δήμου θα  προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος,  του ανθρώπινου παράγοντα,  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την επιστροφή της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ για την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού  της πόλης  για τη δημιουργία σχέσεων αλληλοστήριξης  και συντροφικότητας. 

Μαρούσι, 21 Αυγούστου 2015

Για το ΔΣ

Προεστάκη Ελένη
Γραμματέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *