Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η ανασκόπηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Η ανασκόπηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που έγιναν παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, της Υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου «Του Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσου Κορωνάκη, του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Σοφιανού, του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρου Τουσουνίδη και της εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και με σημαντικά Ευρωπαϊκά μηνύματα για την Αυτοδιοίκηση της Χώρας από την κα. Corina Creţu, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, τον κ. Μarkku Markkula, Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και της κας Annemarie Jorritsma, Πρόεδρο Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

Ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α., Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
«Θα κάνουμε όχι μόνο όσα υποσχεθεί, αλλά και άλλα που δεν έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και κάλεσε τους Δημάρχους σε «ενωτική συμπόρευση», σε συνεχή και δημιουργικό διάλογο για την ουσία των πολιτικών σε ζητήματα που οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο διάλογος αυτός αφορά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν «όχημα επιβολής των Μνημονίων».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την τακτοποίηση εργαζομένων και την καταστατική θέση των αιρετών.
«Δήμοι και Κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν συλλογικά και υπεύθυνα για να κτίσουν μια σχέση που να γεννά προοπτικές για τη Χώρα», ανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, στο χαιρετισμό της. «Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε «οι προοπτικές των δήμων της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξή της». 


Επίθεση στην Κυβέρνηση και στα όσα προεκλογικά είχε δεσμευθεί εξαπέλυσε ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Συνεδρίου.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τη Κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα το λάθος της, ενώ αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» υποστήριξε ότι, αυτό γίνεται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Δήμοι στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στήριξης σε όσους επλήγησαν από την κρίση.
Επίσης, υποστήριξε ότι, οι Δήμοι στη προσπάθεια να βρει η χώρα από την κρίση μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην αναγκαιότητα να αλλάξει η εικόνα των Δημάρχων, «που περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο στα Υπουργεία καθώς και στις υπηρεσίες» για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός του Κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης.
«Είμαστε στην εποχή των εικόνων και υπάρχουν τέσσερις εικόνες που θα πρέπει να μας ενοχλούν και που θα πρέπει να αλλάξουν σημείωσε. Την πρώτη εικόνα την ξέρετε όλοι. Είναι οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο. Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο του Υπουργού, οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο της Γ.Γ., οι Δήμαρχοι ίσως στον προθάλαμο ενός επιχειρηματία και οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο ενός καναλιού. Είναι η πρώτη εικόνα που πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε και στη συνέχει υπογράμμισε: 
«Οι Δήμαρχοι είναι μία τοπική εξουσία με τον τόνο στη λέξη εξουσία και δεν μπορεί να είναι στον προθάλαμο». 


Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση «έχει τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», επισήμανε στην ομιλία της η κα. Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο όπως τόνισε, «αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιου διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς του Α’ και του Β’ Βαθμού και των συλλογικών τους οργάνων»
Η κα. Γεννηματά ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργησή του, αλλά να κάνει κάποιες διορθώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα.

«Πάμε να φτιάξουμε εμείς το μέλλον μας από την αρχή. Χρειάζεται ξανά να πιέσουμε για το αυτονόητο, να βάλουμε προτεραιότητες για τους πολίτες», σημείωσε χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Κώστας Αγοραστός.
Πρόσθεσε δε ότι, η θέση των Περιφερειών ήταν ξεκάθαρη απέναντι στην εθνική προσπάθεια, βάζοντας πάνω απ’ όλα τη Χώρα. «Σε μια Εθνική καταστροφή κανείς δεν είναι προστατευμένος. Χτίζουμε γέφυρες όχι Σινικά Τείχη», υπογράμμισε.
«Η Αυτοδιοίκηση κατάφερε να είναι αποτελεσματική κατά την περίοδο της κρίσης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Περάσαμε με πολύ καλό βαθμό τη μάχη. Συνεισφέραμε στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντέξαμε στην ισχυρή πίεση των περικοπών των προϋπολογισμών μας και ταυτόχρονα καταφέραμε να είμαστε στο πλευρό των πολιτών», είπε.
«Όμως πέρα από το παρελθόν πρέπει να πούμε και για το μέλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. και συμπλήρωσε ότι, οι Δήμοι δημιουργούν τις συνθήκες και αποτελούν τις ατμομηχανές ανάπτυξης.
Ο Προέδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης στον χαιρετισμό του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι, η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο, αλλά έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για το νέο χωροταξικό.
«Η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία δεν είναι η πρέπουσα. Βιώνουμε την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής μας κατοχύρωσης χωρίς καμία προειδοποίηση. Επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δέσμευση των αποθεματικών μας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι, η Αυτοδιοίκηση είναι ανοικτή και επιδιώκει το διάλογο, ωστόσο, «είμαστε αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και σε μονομερείς ενέργειες».
Στην ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από κόμματα παρουσίασε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου, Δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.
«Με χαοτικές περικοπές και μειώσεις πόρων δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. «Είστε εδώ για να διεκδικήσουμε αυτά που αρμόζουν στους Δήμους μας και στους πολίτες μας. Είμαστε εδώ γα να παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου