Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Περιφέρεια Αττικής: Απολογισμός Δράσης Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών




Δράσης Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών

Ενδεικτικός απολογισμός δράσης του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών, Στέλιου Κοροβέση. Βασικός στόχος των παρεμβάσεων ήταν η βελτίωση της λειτουργίας ενός θεσμού κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας – ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Παρεμβάσεις - Δράσεις :

Α) Εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, ο οποίος συντάχτηκε μετά από διαβούλευση με τις άλλες περιφερειακές παρατάξεις και τις ομοσπονδίες των Λαϊκών Αγορών.
B) Θεσμοθετήθηκε η ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με είδη λαϊκών αγορών. Εγκρίθηκε για φέτος, η διάθεση ποσού 1.000.000 Ευρώ (364/10-12-2105 Α.Π.Σ.), που προέρχονται από το ημερήσιο δικαίωμα των πωλητών, για την ενίσχυση με είδη λαϊκών αγορών, (με την βοήθεια και την συνδρομή της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής) της κατηγορίας ευπαθών ομάδων με απροστάτευτα τέκνα. Η υλοποίηση του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το Πάσχα.
Γ) Διεξήχθη διεθνής δημοπρασία για τοποθέτηση χημικών τουαλετών σε όλες τις χωροθετημένες Λαϊκές Αγορές της Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 913.988,40 Ευρώ.
Δ) Καθιέρωση 2μηνιαίας κάρτας προσέλευσης παραγωγών σε Λ.Α.
Ε) Σε τελική φάση βρίσκεται η ενοικίαση χώρου για τη μετακίνηση των υπαλλήλων της δ/νσης Λ.Α από το χώρο φιλοξενίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε κτίριο της Περιφέρειας Αττικής.

  • Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου – Επιτροπής Λαϊκών Αγορών
 
Α)  Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε 37 αποφάσεις χωροθέτησης Λ.Α.
Β) Η Επιτροπή Λ.Α. πραγματοποίησε 13 Συνεδριάσεις, εξέδωσε 9.266 αποφάσεις και χορήγησε 154 νέες άδειες δραστηριοποίησης σε Λ.Α., σε παραγωγούς.
Γ)  Ολοκληρώνεται η διαδικασία  ανανέωσης 3.370 αδειών επαγγελματιών πωλητών.

  • Συμβολή σε αποφάσεις νομοθετικού περιεχομένου    

 Α)  Τροποποίηση του ν. 4264/2014 με την υπ’ αριθμ. 4328/2015 τροπολογία και αύξηση του ποσοστού του ημερήσιου δικαιώματος από 10% σε 25%, που αφορά την ενίσχυση ευπαθών ομάδων. Το προς διάθεση ποσόν υπολογίζεται σε 1.000.000 Ευρώ περίπου κάθε χρόνο, εξαρτώμενο πάντοτε φυσικά από τις αντίστοιχες εισπράξεις.
 Β)  Έκδοση της 81227/ 6-8-2015 Υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1655 Β, που αφορά την σύσταση 3μελών Επιτροπών χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές Λ.Α. στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, για διευκόλυνση, όπου υπάρχουν γεωπόνοι – αλλά και κατά περίπτωση κτηνίατροι – των δήμων.

  • Έλεγχοι
Πραγματοποιήθηκαν 12.856 έλεγχοι στις λαϊκές αγορές δικαιοδοσίας μας.

Σε θεσμικό επίπεδο, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, Περιφέρειας και κυβέρνησης, ο πρώην Οργανισμός Λαϊκών Αγορών του Υπουργείου Ανάπτυξης, από 1-1-2015 έχει υπαχθεί πλέον στην Περιφέρεια Αττικής, ως Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών.

Τέλος, όλες οι παρεμβάσεις έγιναν εφικτές χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των εργαζομένων, των Ομοσπονδιών, των Δήμων και των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου