Χθες 15/11/2017 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 2018.
Ήταν μια και εκ μέρους μου οφειλόμενη ενέργεια, απέναντι σε ένα κατ’ επίφαση τεχνικό πρόγραμμα, απέναντι στην αυθαιρεσία και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής.
Η διοίκηση παρουσίασε ένα τεχνικό πρόγραμμα, συνονθύλευμα έργων και μελετών, χωρίς να είναι ενταγμένα σε έναν σχεδιασμό για την πόλη και τις ανάγκες της, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν όλες οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ένα πρόγραμμα το οποίο συνέταξε χωρίς καμία συμμετοχική διαδικασία, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, ένα πρόγραμμα ανέτοιμων από πλευράς προετοιμασίας και μελετών έργων, τα οποία θα είχαν τεράστιες δυσκολίες στην εκτέλεση με πιθανό αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων προς όφελος των εργολάβων.
Ένα πρόγραμμα με επιλογές έργων, πχ πεζοδρόμηση της οδού Σωκράτους, με κριτήριο δημιουργίας υπεραξίας στις ιδιοκτησίες και όχι ενίσχυσης της περιβαλλοντικής υπεραξίας της πόλης, πεζοδρομήσεων που μπορεί να είχαν προβλεφτεί σε μελέτες της προηγούμενης 10ετιας, πλην όμως σήμερα, αφενός μεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πόλης και αφετέρου έχουμε και την αρνητική εμπειρία της μετατροπής των πεζόδρομων σε καρεκλόδρομους.
Ένα πρόγραμμα με προϋπολογιστικές έγγραφες έργων που θα οδηγούσαν σε απευθείας αναθέσεις
Ένα πρόγραμμα όπου η υλοποίηση του σε μεγάλο βαθμό μετατιθετο στο 2019 ( χρόνια εκλογών για την Τ.Α.) , με πολυδιάσπαση έργων με το αυτό αντικείμενο στην ίδια περιοχή, και άλλα τέτοια, όπως επαναλαμβανόμενες εργολαβίες ετήσιας διάρκειας για το αυτό συνεχιζόμενο αντικείμενο, επιλογές οι οποίες παρακάμπτουν τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθοτι στις συμβάσεις , που συνάπτονται από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα διενεργείται υποχρεωτικά προσυμβατικός έλεγχος: από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι > 200.000 ‐500.000 ευρώ ή από Κλιμάκιο του ΕλΣ, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι > 500.000 ευρώ .
.
Στο πρόγραμμα αυτό η Δημοτική αρχή, είχε εντάξει και έργα τα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση εχει ψηφίσει, όπως για παράδειγμα η επικαιροποιηση των μελετών του νέου Δημαρχείου, έργα για τα όμβρια, διαμόρφωση πλατειών, ανακαίνιση σχολείων και άλλα πολλά. Όμως όλα αυτά τα χρησιμοποίησε για να μας περάσει έργα χωρίς μελέτες , έργα που δεν είχε φέρει ποτέ για συζήτηση στο συμβούλιο, έργα χωρίς σχεδιασμό, εν αγνοία της πόλης και των φορέων.
Προφανές ήταν το καθήκον κάθε Δημοτικού συμβούλου που σέβεται το δημόσιο χρήμα και πιστεύει στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, του συμμετοχικού προγραμματισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών, να μην δώσει θετική ψήφο σε αυτό το κατ επίφαση τεχνικό και κατ επίφαση πρόγραμμα, που παρουσίασε χθες ο Δήμαρχος κ Ρούσσος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτό έπραξε η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου.
Από εδώ και πέρα τα έργα που εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες της πόλης μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τον απαραίτητο συμμετοχικό σχεδιασμό και τον έλεγχο, χωρίς απευθείας αναθέσεις, χωρίς αλλεπάλληλες παρατάσεις που νοθεύουν τους διαγωνισμούς, χωρις κατατμήσεις που διευκολύνουν την παράκαμψη ελεγκτικών μηχανισμών.
Η δημοτική αρχή οφείλει για κάθε έργο να καταθέτει την πρόταση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εγκρίνεται κατ αρχήν η σκοπιμότητα του έργου, να γίνεται η απαραίτητη συζήτηση και διαβούλευση με τους φορείς, να εξοπλίζεται η διαδικασία με τις αρχές νομιμότητας και διαφάνειας και τότε το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει.
Αυτό απαιτεί η νομοθεσία, αυτό απαιτεί το συμφέρον της πόλης, αυτό απαιτεί το χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες που μας ψήφισαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου