του Ν. ΚΟΜΠΟΤΗ |
Το λιγότερο 1 μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλοι οι κάτοικοι της πόλης ή της επαρχίας , άνω των 18 ετών και ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, οι οποίοι ζουν στην πόλη, τους τελευταίους 6 μήνες, λαμβάνουν ταχυδρομικά το ειδοποιητήριο των εκλογών (Wahlbenachrichtigung).
Στο ειδοποιητήριο αυτό αναγράφεται το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα φημίσει ο παραλήπτης δημότης, οδηγίες για την εκλογική διαδικασία, ένα ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, αν το επιθυμεί, με επιστολική ψήφο.
Η εκλογική διαδικασία διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για την εκλογική διαδικασία στο δήμο του Μονάχου, όπου είχα την τύχη να συμμετέχω ως υποψήφιος με την διεθνή λίστα (συνδυασμό) στις εκλογές του 1997.
Το ψηφοδέλτιο στο Μόναχο είναι ένα και ενιαίο με έκταση περίπου μισό τετραγωνικό μέτρο, το λεγόμενο σεντόνι ( Bettlaken ). Όλοι οι συνδυασμοί (λίστες) είναι τυπωμένοι με αλφαβητική σειρά και με αρίθμηση μπροστά από τον τίτλο τους και ένα μικρό κύκλο δεξιά του τίτλου. Από κάτω κάθε τίτλου ήταν γραμμένα τα ονόματα των υποψηφίων με αρίθμηση μπροστά από το κάθε όνομα. Την θέση του κάθε υποψηφίου στην λίστα την καθορίζει η παράταξη ή το κόμμα, που εκπροσωπείται από το εκάστοτε ψηφοδέλτιο. Η κάθε λίστα είχε την δυνατότητα να περιλαμβάνει αριθμό υποψηφίων μέχρι 30% μεγαλύτερο από των αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Στο ψηφοδέλτιο , επίσης, ήταν γραμμένα και τα ονόματα μεμονωμένων υποψηφίων χωρίς καμιά αρίθμηση.
Ο κάθε ψηφοφόρος έχει στην διάθεσή του 80 ψήφους, όσες είναι και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Έχει δε τις παρακάτω δυνατότητες.
Να βάλει σταυρό στον μικρό κύκλο δεξιά του τίτλου τις λίστας. Τότε τις ψήφους του τις παίρνουν, από μια, οι ογδόντα πρώτοι υποψήφιοι της επιλεγμένης λίστας,
Να βάλει σταυρό στον μικρό κύκλο δεξιά του τίτλου τις λίστας και ταυτόχρονα να διαγράψει τα ονόματα των υποψηφίων, που δεν επιθυμεί να τους δώσει την ψήφο του. Σε αυτή την περίπτωση την ψήφο του την παίρνουν οι ευρισκόμενοι μετά την 80η θέση.
Μπορεί να πριμοδοτήσει έναν υποψήφιο δίνοντάς του μέχρι 3 ψήφους βάζοντας τον αριθμό 3 μπροστά από το όνομά του. Σε αυτή την περίπτωση δεν παίρνουν ψήφο ο 80ος και οι πριν από αυτόν υποψήφιοι.
Μπορεί να μοιράσει τις 80 ψήφους του σε μεμονωμένους υποψήφιους ή σε υποψήφιους σε διαφορετικούς συνδυασμούς(λίστες)
Είναι φανερό ότι με τις 3 τελευταίες δυνατότητές του, έχει την δυνατότητα ο δημότης -ψηφοφόρος να προωθήσει τους υποψήφιους της επιλογής του από διαφορετικές λίστες και να ανατρέψει την σειρά της λίστας την οποία επιλέγει να ψηφίσει. Είναι έτσι φανερά ο κυρίαρχος της εκλογικής διαδικασίας.
Στις ίδιες εκλογές, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με την ίδια διαδικασία ψηφίζονται και τα μέλη του εκάστοτε συνοικιακού συμβουλίου(Bezirksauschuss) και με επίσης ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος. (Oberbürgermeister). Ο δήμαρχος είναι ο 81ος δημοτικός σύμβουλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δημοτικού συμβούλου και συγχρόνως ανώτατο εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Στην περίπτωση που ο δήμαρχος διαφωνεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει την δυνατότητα να ζητήσει δημοψήφισμα μέχρι 3 φορές στην θητεία του. Επίσης δημοψήφισμα μπορεί να ζητήσει το1/3 των δημοτικών συμβούλων και το 10% των δημοτών με τις υπογραφές τους.
Για την ιστορία, κατά την 5ετη παραμονή μου στο Μόναχο έγιναν 3 δημοψηφίσματα από τα οποία ο δήμαρχος κέρδισε τα 2 και έχασε το 1
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω , ότι το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, του πλέον συντηρητικού κρατιδίου της Γερμανίας, όπου κυριαρχεί με περίπου 55% η χριστιανοκοινωνική ένωση(CSU) - Το CDU το δεξιό κόμμα της Μέρκελ και του Σοϊμπλε δεν κατεβαίνει στη Βαυαρία- Ο δήμαρχος όμως του Μονάχου προέρχεται, ιστορικά και διαχρονικά, από την αριστερή πτέρυγα του SPD που εκφραζόταν από τον κόκκινο Oskar Lafontaine.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου