Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΤΟΜΟΥ


Δεν κομίζω γλαύκας στην Αθήνα, αν σας πω, ότι γυρίζουμε ολοταχώς στον μεσαίωνα, ούτε αν σας πω, ότι είμαστε ένας λαός , ο οποίος είναι επιρρεπής στην δεισιδαιμονία και την καθυστέρηση. Οι παλαιότεροι θυμούνται το νερό του Καματερού και την Δήμητρα την ξεματριάστρα.

Ο ναός της Θεοτόκου, λοιπόν, καλεί τους πιστούς του Ωραιοκάστρου σε αγιασμό και δέηση, για να ζητήσουν τη θεϊκή βοήθεια για την καταπολέμηση του εντόμου που καταστρέφει το φλοιό των δέντρων του βουνού.

Δεν είναι πρώτη φορά. Αιώνες τώρα οι άγιοι πατέρες δοκιμάζουν αυτήν την «πετυχημένη» μέθοδο αντιμετώπισης των διάφορων δεινών.

Για την απαλλαγή από την επιδημία χολέρας που μάστιζε τους ανθρώπους κατά το Μεσαίωνα οι άγιοι πατέρες της εποχής καλούσαν τους πιστούς στις πλατείες. Να συγκεντρωθούν, για να προσευχηθούν όλοι μαζί και να ζητήσουν έλεος για τις αμαρτίες τους, για τις οποίες τους τιμωρούσε ο θεός. Αποτέλεσμα; Η επιδημία θέριευε ακόμη περισσότερο, αφού μολύνονταν ο ένας από τον άλλο.

Για να γιατρευτείς από τον καρκίνο δεν έχεις παρά να προσκυνήσεις την «Ιερά» ζώνη της Παναγίας ή να κάνεις τάμα στην Παναγία της Τήνου ειδικά, διότι αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες!!!!!! Λες και ο Χριστός είχε πολλές μητέρες.

Παραφωνία στην πρακτική αυτή αποτέλεσε ο «μακαριστός» Χριστόδουλος, ο οποίος όταν αρρώστησε από καρκίνο, δεν πήγε στην Τήνο, για να τον γιατρέψει η Παναγιά με την οποία είχε και ιδιαίτερη σχέση κατά τα λεγόμενα του, αλλά πήγε σε ονομαστό νοσοκομείο της Αμερικής!!!!!!.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ αρθρογράφε, το ύφος σας καταδεικνύει εμπάθεια και αποστροφή σε κάτι που μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Εσείς ο ίδιος στο άρθρο σας χαρακτηρίζεται πετυχημένη τη μέθοδο του αγιασμού. Ξεχνάτε ότι "οι μέθοδοι" αυτές, παρακλήσεις ανομβρίας, αγιασμοί για κάθε δυσκολία υπήρχαν στην καθημερινότητα ιδίως των Ελλήνων της υπαίθρου. Σας ερωτώ: 1)Όταν οι ανθρώπινες δυνατότητες σταματούν ή εξαντλούνται είναι κακό ο άνθρωπος να καταφεύγει στη βοήθεια του Θεού ή τέλος πάντων, στη δύναμη του υπερφυσικού, του ανωτέρου; 2)Αν όπως γενικά χαρακτηρίζετε την ενέργεια αυτή σκοταδιστική, μεσιαωνική κτλ. γιατί σε σχεδόν όλες τις θρησκείες οι άνθρωποι κατέφευγαν στο Θεό (-ούς) για τη λύση των προβλημάτων τους; 3) Αν όλες αυτές οι ενέργειες ήταν σκοταδιστικές και τελικά αναποτελεσματικές, δεν θα ήταν αυτό καταληπτό στους ανθρώπους ώστε να περιορίσουν και σιγά σιγά να σταματήσουν κάθε είδους τέτοιες ενέργειες (αγιασμοί, προσευχές κτλ.)Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή