Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ:ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ - ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ


Λίγο πριν αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων καραντίνας που είχαν επιβληθεί από τον Μάρτιο και ενώ όλοι οι έγκλειστοι, με πρώτα τα παιδιά και τους εφήβους που ασφυκτιούσαν επί δίμηνο κλεισμένοι μέσα στα διαμερίσματα, αγωνιούσαν να ξαναπάνε στο πάρκο, στο βουνό, στη θάλασσα, στο σχολειό, στον αθλητικό χώρο, στο μπαράκι,  η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου έκρινε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσει εκσκαφές στο μοναδικό πάρκο του Νέου Χαλανδρίου - Συνοικισμού για την εκτέλεση ενός αναγκαίου έργου ανάπλασης, το οποίο ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια.

Εμείς θα είμαστε όπως πάντα - καθαροί στις θέσεις μας:
ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ που ΑΥΤΟ το καλοκαίρι - ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ -  αντί στο πάρκο - ακριβέστερα  KAI σε αυτό το πάρκο, όπως εμείς λέμε για όλα τα πάρκα στις γειτονιές της πόλης - ο δήμος δεν θα οργανώσει προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους - κατά μικρές ομάδες, όπως ήδη έχουμε προτείνει στον δήμαρχο - με δεδομένο ότι δεν θα γίνει το φεστιβάλ της ρεματιάς, δεν θα γίνουν οι εκδρομές των ΚΑΠΗ δεν θα γίνει το μεγάλο camp για τα παιδιά που γίνεται κάθε χρόνο για αποφυγή συνωστισμών - και σωστά βέβαια ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ αυτά. - ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ να αναδειχθεί στο ζωντανό κύτταρο της γειτονιάς. Να βρει η έννοια του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ το νέο της ρόλο  στην μετα - COOVID (ελπίζουμε) εποχή.

Αλλά αυτό είναι η άποψή μας, την εκφράζουμε - όπως έχουμε δικαίωμα (ελπίζουμε)  - και η διοίκηση - με την σύμφωνη γνώμη πάντα της συντηρητικής "αντιπολίτευσης" έχουν κάθε δικαίωμα να μην την λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους και να ιεραρχούν ότι αυτό που είχε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να γίνει είναι .... η εργολαβία και η συνέχιση του τεχνικού προγραμματισμού του δήμου σα να μην τρέχει τίποτα. Ακόμα και στα μη χρηματοδοτούμενα έργα που δεν κινδυνεύουν αν απλά μετατωπιστεί ο χρόνος εκτέλεσής τους.

Δημαρχιακή επιλογή και τα σκυλιά δεμένα. Πρώτα ο εργολάβος και οι συμφωνίες νομής που εκκρεμούν, όχι πρώτα το παιδί που βγήκε από την καραντίνα. Προτεραιότητες είναι η διοίκηση, ιεραρχήσεις είναι, οι πολλοί αποφασίζουν οι λίγοι το πολύ που μπορούν να κανουν είναι  να μιλήσουν (ακόμα).

Ο λόγος όμως για τον οποίο  επιλέξαμε να παρέμβουμε για το θέμα του έργου στον Συνοικισμό δημόσια δεν είναι η επιλογή και το timing με την οποία διαφωνούμε μεν αλλά έγινε με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο κα την σεβόμαστε. Αυτές τις διαφωνίες μας τις εκφράζουμε μόνο  στα θεσμικά όργανα αν είναι μέχρι εκεί.

Ο λόγος της δημόσιας παρέμβασής μας είναι τα όσα απίθανα έχουν γίνει και ειπωθεί ΔΗΜΟΣΙΑ για το έργο από θεσμικούς παράγοντες της πόλης και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκο Καραμπουρνιώτη και μάλιστα με την "likίστικη" ενθάρρυνση από κορυφαία στελέχη της διοίκησης του δήμου Χαλανδρίου και του δημοτικού συμβουλίου.

Ο οποίος πρόεδρος - και ενώ έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος που υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου - όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία - θα εκτελέσει το έργο, καλεί τους κατοίκους του Συνοικισμού να ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ και να προσφέρουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ για να συνδιαμορφώσει ο σύλλογος το πάρκο μαζί  με τον δήμο Χαλανδρίου (?)

Ας υπογραμμίσουμε τα αυτονόητα: Ο εργολάβος  επιλέχθηκε από τον δήμο με τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες έναντι κάποιων συναδέλφων του και έχει αναλάβει να εφαρμόσει ΚΑΤΑ ΚΕΡΑΙΑ μια εγκεκριμένη από τις προβλεπόμενες διαδικασίες μελέτη, με συγκεκριμένο κοστολογημένο πίνακα εργασιών για τον οποίο έδωσε την προσφορά του και μειοδότησε.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν - υπό την επίβλεψη της ΤΥ - θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στον δήμο, ώστε να επιμετρηθούν για να παραληφθεί το έργο και να πληρωθεί ο εργολάβος.
ΑΡΑ κάθε παρέμβαση οποιουδήποτε τρίτου κατά την εκτέλεση της εργολαβίας δεν μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ.

Πολύ περισσότερο κανένας - ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ, ούτε ο ίδιος ο δήμος, πόσο μάλλον ένας πρόεδρος ενός συλλόγου - δεν έχει ΝΟΜΙΜΟ δικαίωμα να συγκεντρώνει χρήματα από τους κατοίκους για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ έργο που έχει προβλεφθεί στον δημοτικό προϋπολογισμό από όπου και θα αποπληρωθεί.

Πρόκειται για καραμπινάτη και προκλητική άγνοια των στοιχειωδών και δημόσια παρέμβαση που ηθελημένα ή αθέλητα καλεί τους πολίτες να εμπλακούν σε ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

Η συνέχεια όμως των όσων είδαμε να εξελίσσονται στον δημόσιο, διαδικτυακό διάλογο ήταν  ακόμα πιο συναρπαστική και αναδεικνύει πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τον δημόσιο χώρο και πώς τον διαπραγματεύονται ως περιουσιακό τους στοιχείο αλλά και ως λάφυρο.

Διότι εμβρόντητοι ακούσαμε ΔΗΜΟΣΙΑ, τον ίδιο τον πρόεδρο του συλλόγου να ενημερώνει τους γείτονές του πανηγυρικά, για τις συμφωνίες  - που έχουν γίνει ήδη για την χρήση του πάρκο, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες από τον δήμο και τις αυτενέργειες των κατοίκων.

Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή απάντηση ή σχολιασμό από τα λαλίστα σε κάθε άλλη περίπτωση στελέχη της διοίκησης του δήμου ή των μεγάλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και - δυστυχώς  - ακόμα και με την ενθάρρυνση και επιβράβευσή τους με το γνωστό μπλε χεράκι ή την κόκκινη καρδούλα, από στελέχη της διοικούσας τον δήμο παράταξης αλλά και στελέχη - ακόμα και επικεφαλής  - άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε και προειδοποιούμε: Κάθε παράνομη - παράτυπη εμπλοκή οποιουδήποτε ιδιώτη στην εκτέλεση της εργολαβίας δεν θα μας αφήσει άπραγους.απλούς θεατές.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ και θα πληρωθούν από τον δήμο και ο,τιδήποτε άλλο θα ίναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Και να διευκρινίσουν ότι κάθε συζήτηση ή απόφαση για οποιαδήποτα άλλη πρόσθετη χρήση του πάρκου είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου μετά την παραλαβή του έργου ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ.

ΟΥΔΕΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να το διαπραγματεύεται με κανένα.

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε στα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου