Το κόμμα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων του νησιού στον δύσκολο αγώνα που δίνουν κατά της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Πράσινο Κίνημα: Δεν θα περάσει η βία και ο αυταρχισμός στην Τήνο
Το Πράσινο Κίνημα ζητά ξανά από την κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το νησί και να μην προχωρήσει η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν την περιοχή.
Σύμφωνα με καταγγελίες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα το νησί να "κοπεί" στο δύο.
Συγκεντρωμένοι πολίτες, ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι είχαν σηκώσει πανό που έγραφε "Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα". Οι άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν δίπλα στις μπετονιέρες και μπροστά στους συγκεντρωμένους.
Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., έσπρωξαν τους πολίτες σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν. Προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς και προσαγωγές ενώ ακόμα κι' όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν, εκείνοι συνέχισαν να βιαιοπραγούν.
Μετά και τις νέες αυτές εξελίξεις και την δρομολογούμενη περιβαλλοντική καταστροφή της Τήνου, το Πράσινο Κίνημα και η επιστημονική του εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης «Πράσινο Ίδρυμα Θεόφραστος» ενώνει τη φωνή του με τον Δήμο Τήνου, τους δημότες του και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Τους έπιασαν στα... Πράσα
Θυμίζουμε για όσους δεν γνωρίζουν πως μπορεί να ξεκίνησε η δήθεν πράσινη επένδυση με την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσα, όμως έρχονται δύο ακόμη Αιολικά Πάρκα αποτελούμενα από 20 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 46 MW. Το ένα εξ αυτών, πρόκειται για πάρκο 9 ανεμογεννητριών, στη θέση «Κοράκου – Φωλιά – Πατέλλες» της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου και το δεύτερο είναι πάρκο 11 ανεμογεννητριών, στη θέση «Γκαγκάρη – Ανώγεια» της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου.
Επιπλέον, καταγγέλλεται η εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.
Κ. Καλογράνης: “Όχι στα φαραωνικά πάρκα μαζικής παραγωγής”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης επανέλαβε τη θέση Αρχής του κόμματος τονίζοντας: “Είναι απορίας άξιο πώς το νησί της Τήνου, που χαρακτηρίζεται από το φυσικό κάλλος, τη βιοποικιλότητα, το τουριστικό και κυρίως πολιτιστικό του ενδιαφέρον, που αποτελεί μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κάποιοι αποφάσισαν να το θυσιάσουν στον βωμό της «ανάπτυξης» που δεν συνάδει, σε καμία περίπτωση με την πολιτιστική του ταυτότητα και το ιδιαίτερο ύφος του.
Το Πράσινο Κίνημα, έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις του που συμπυκνώνονται ναι μεν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τέτοιους όρους δε, που θα υπηρετούν την πράσινη πολιτική αντίληψη και την αειφόρο ανάπτυξη. Τάσσεται κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, με βασικό πρόταγμα η κατανάλωση της ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής.”
Ν. Παπαδάκης: “Συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα”
Για το θέμα αυτό, έχει τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του «Πράσινου Ιδρύματος Θεόφραστος», Νίκος Παπαδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, ο οποίος δήλωσε: «Στη Τήνο, με πρόσχημα ένα εσφαλμένα εννοούμενο αφήγημα "καθαρής" ενέργειας και "πράσινης" ανάπτυξης, συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα.
Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στο νησί, δεν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες. Η Τήνος αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και όπως είναι αναμενόμενο από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη των κορυφογραμμών και κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν, έχουν συνήθως ύψος 70 έως 120 μέτρα ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές των βουνών πλάτους έως και 10 μέτρων, σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι ανύπαρκτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε από τις εκσκαφές τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών, υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία του νησιού. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες.».
Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα στο Facebook: Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου